Regionalne razlike in regionalno planiranje - Černe, Andrej (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
Eno izmed temeljnih vprašanj, ki ostaja nedorečeno, kljub dolgoletnim teoretičnim, metodološkim in vsebinskim ter praktičnim izkušnjam v planerski stroki in tudi izven nje, je brez dvoma vprašanje o značaju in pomenu regionalnih razlik. V prispevku želimo opozoriti na nekatera protislovja, ki izhajajo iz razumevanja regij, regionalnega razvoja, regionalnega planiranja in poudarjanja regionalnih razlik kot enega izmed tistih dejavnikov, ki naj bi brezpogojno utemeljeval ukrepe na področju regionalnega planiranja.
Keywords: regionalno planiranje; regionalni razvoj; regije; regionalne razlike; Slovenia; Slovenija