Tradizione orale a Resia - Dapit, Roberto (Traditiones (Ljubljana), 1999)
Z rezultati svojega terenskega dela skuša avtor ugotoviti sodobno stanje ustnega izročila v Reziji in jih primerja z izredno bogatim gradivom, ki ga je tam Milko Matičetov snemal od leta 1962 naprej. Kljub bistvenim spremembam ekonomskega in družbenega, torej tudi kulturnega čtiva, je Rezija še vedno privilegiran prostor, kjer je ljudska kultura močno zakorenjinena. Dokaz za to je v tem članku novo gradivo v rezijanščini, ki je bilo že predmet raziskovanja dr. Milka Matičetovega.
Keywords: Italia; mitologija; mythology; ljudsko izročilo; ustno izročilo; ethnology; etnologija; Resia, Friuli; Rezija; Slovenci; Slovenes