Literatura v luči medijsko orientirane sistemske teorije - Perenič, Urška (Slavistična revija, 2009)
Medijsko orientirana sistemska obravnava literature daje zadovoljiv odgovor na vprašanje, kako bi bilo mogoče v literarnem raziskovanju še rešiti razkorak med esencializmom in relativizmom in zajeti različne vidike literature. Da bi ujeli estetsko in družbeno-zgodovinsko dimenzijo literature, je treba najprej ustrezno definirati nosilce literarnih akcij in tekst. Ključen je še pojem medija, ki vključuje semiotične komunikacijske instrumente, tehnologije, socialne ustanove z vplivom ekonomskih, pravnih, političnih, ideoloških, kulturnih idr. redov. Na tej podlagi predlagamo konkretno vsebinsko analizo, ki naj pomaga opredeliti razmerje med tekstom in kontekstom.
Keywords: constructive understanding of the medium; content analysis; empirical literary criticism; empirična literarna znanost; konstruktivistično pojmovanje medija; literarna teorija; media-oriented systemic theory of literature; medijsko orientirana sistemska teorija literature; tematsko kodiranje; thematic coding; theory of literature; vsebinska analiza