Evropska etnološka enciklopedična dela in leksikon etnologije Slovencev - Ramšak, Mojca (Traditiones (Ljubljana), 2001)
Besedilo s pregledom tujih splošnih, studioznih in nacionalnih in etnoloških enciklopedičnih izkušenj predstavlja in daje širši okvir sorodniemu slovenskemu delu, Leksikonu etnologije Slovencev v pripravi. Orisani so predzgodovina nastajanja prvega slovenskega etnološkega enciklopedičnega dela,organizirano delo od l. 1947 in etnološko enciklopedično delo v zamejstvu. Opozorjeno je tudi na pomen različnih razvrstitev gradiva (abecedno, tematsko) in etnoloških geselnikov
Keywords: ethnology; etnologija; enciklopedije; Slovenci; Slovenes; Europe; Evropa