Letnik 1912 Državni zakonik za kraljevine in dežele, zastopane v državnem zboru. Kos II. Izdan in razposlan 5. dne januarja 1912. Vsebina: (Št. 2—4.) 2. t kaz o kontrolnem merskem aparatu za pivno začimbo Erliard-Scliau. — 3. Ukaz, s katerim se dopolnjuje predpis za uporabljanje kontrolnega merskega aparata za pivno začimbo Waldek & Wagner. — 4. Ukaz o zamenjanju starovrstnih voznih listov za tuzemski tovorni promet po železnicah z natisnjenimi kolkovnimi znamenji za golice voznih listov nove vrste. Ukaz finančnega ministrstva z dne 11. decembra 1911.1. o kontrolnem merskem aparatu za pivno začimbo Erhard-Schau. Uredba kontrolnega merskega aparata za pivno začimbo Erhard-Schau, pripuščeriega z ukazom finančnega ministrstva z dne 27. novembra 1901.1. (drž. zak. šl. 197) za uradno poizvedbo množine pivno začimbe, se v porazumu s kraljevim ogrskim finančnim ministrstvom izpreminja tako, kakor jc razvidno iz nastopnega popisa. Hkralti se v porazumu s kraljevim ogrskim finančnim ministrstvom razglaša dalje sledeči predpis, kako se postavlja in rabi ta aparat, ki naj stopi na mesto dosedanjega predpisa za postavljanje in rabo, objavljenega z omenjenim ukazom. V tislih pivovarnah, v katerih imajo kontrolni merski aparati za pivno začimbo Erhard-Schau še zapore na daljavo urejene lako, kakor je navedeno v prej omenjenem ukazu, se smejo te zapore rabiti še do 1. dne septembra 1913. 1. najdalje. Ako bi bil pa zistcm zapore na daljavo moten pred tem časom, tako da bi bilo treba vstaviti novo membrano, naj se zapore na daljavo dosedanjega zistema nadomestijo z zaporami na daljavo (tip Waldek & Wiîgner), zaukazanimi v tem ukazu, že v tem prejšnjem času. Stroške novih zapor in njih nameščanja mora po § 19 1. dela cesarskega ukaza z dne 17. julija 1899. 1. (drž. zgk. št. 120) plačati pivovarniško podjetje. I. oddelek. Popis kontrolnega merskega aparata za pivno začimbo Erhard-Schau. a) Popis n pa mio vi h sestavin. Sestavine kontrolnega merskega aparata za pivno začimbo Erhard-Schau, narisanega v priloženih risbah, so naslednje: A. Stojalo (podobe I, II, 111, IV, VI, XI, XII, XIII). B. Gonilo in tempiranje (podobe H, lil, V, VI, VII, VIII). C. Štelo (podobe 1, II, III, VI, VII). I). Cev za dovod poskusa (komunikacijska cev) in hmeljni cedilnik (podobe 1, IX, XIV, XV, XVI). F. Vrtilni zapah (podobe I, 111, IX, X, XI, XII, XIII). F. Cev stalnica (podobe 1, III, IX, XI, XII, XIII). G. Razdelivec in zvonec (podobe 1, II, IV, VI). //. Poskusne posode za samotok, sViperkonlrolo in • navadno kontrolo in posodin boben (podobe I, II, III, IV). (Slrtvenlseh.) I. Uinivalna pipa in umivalna baterija (podobe I, III, IX, XIII). K. Mehaniške zapore na daljavo z okrovom vred za njih gonilo (ekscentrov okrov) (podobe II, III, IX, XI, XII, XIII, XVII. XVIII, XIX, XX, XXI, XXII, XXIII, XXIV). Aparatu je kakor pritiklina pridejana tehtnica z garnituro uteži vred (precizijske uteži javnega trgovinskega prometa), obrambna omara in stenska miza, hamovka z vodilom vred ter deska za ključe in zamašek ponve. A. Stojalo. Podobe I, II, III, IV, VI, XI, XII. XIII. Stojalo A (I) iz litega železa, ki je trdno in docela nepremično privito na zadostno utrjenem podnožju 4, nosi vse dele aparata, izvzemši stične kose mehaniških zapor na daljavo pipe za dotok sladke začimbe in pipe za odtok pivne začimbe. Spredaj na stojalu je okrov B (II) za gonilo in s steklenim pokrovom ločeno štelo C. Zgoraj na navpičnem ramenu počiva vrtilni zapah E (I) z umi-valno pipo in s cevjo stalnico F vred, nadalje centralno nad podnožnim zarobkoin trn 52 za boben 11 poskusnih posod za superkontrolo, med njim in gonilom razdelivec G; na levi poleg štela je gonilov okrov K (lil) za mehaniške zapore na daljavo pritrjen stransko na stojalu. B. Gonilo in tempiranje. Podobe II, lil, V, VI. VII, Vlil. Aparat se požene z ročnim kolescem 6 na desni nad okrovom gonila B, ki se dš vrteli okoli vertikalne osi 5 (V). Os tega ročnega kolesca je s tempirajočim zobom 7 (VIII) in s stikalnim kolescem 8 kinematično zvezana s polžem 9, ki sega v polžasto kolo 10 (V), nahajajoče se v gonilovem okrovu. \ Hitrejše vrtenje ročnega kolesca, nego ustreza 'vstavku tempiranja napevši spiralno vzmet 11 (VIII), povzroči vsled sredobežnosti mahalne uteži 12, ki pride do veljave, da skoči tempirajoči zob 7 iz zob stikalnega kolesca 8 in s tem da se neha kinematična zveza med ročnim kolescem 6 in polžem 9 (V). Ako se vrti prehitro, teče torej ročno kolesce prazno, in vrtenje mora postati toliko počasno, da dobi poteznosl spiralne vzmeti 11 (Vlil) zopet premoč in povzroči, da sega zob zopet v stikalno kolesce. Da se ročno kolesce, oziroma polž 9 (V) ne more vrteti nazaj, se zatirani z zapornim zobom 13 (Vlit), nahajajočim se v okrovu, in z zapornim kolescem 14. Polžasto kolo 10, ki ga je zavrtel polž 9 (V), zavrti vodoravno vreteno 15 (V in VI), iz česar izvira vse gibanje na aparatu. Vsak popolni vrtež tega vretena 15 povzroči samotvorno izločitev gonila s tem, da v polžasto kolo 10 uviti klinček 16 z grčo 1 7 dvigne vertikalno vreteno 5 gonilnega kolesca in da prekine vposeganje tempirajočega zoba 7 (VIII) v stikalno kolesce 8. Da se po tej izločitvi aparat zopet požene, je treba pod gonilnim kolescem iz okrova molečo glavico 18 grče 17 (V) potegniti iz njega in potem potisniti navzdol, vsled česar pade dvignjeno gonilno kolesce zopet v svojo prejšnjo lego. Ko se je poizvedba končala in ko se je aparat nehal obratovati, se gonilno kolesce 6 aretuje s klinčkom 19, ki se da plombovati. Gonilno vreteno 15 (V) je trdno zvezano z ekscentrom 20 in giblje z ekscentrovim obročem in ekscentrovim drogom 21, ki je uvit v ekscentrov obroč, vrtilni zapah E (111). Na koncu gonilnega vretena 15, molečem skozi stojalo A, je trdno za-gvozdeno čelno kolesce 22 (VI) in konično zobato kolesce 23, s katerima se poženejo ekscentrovo vreteno 58 (II), razdelivec in boben za posode super-kontrole. Gonilno gibanje se prenese na ekscentrovo vreteno 58 s tem, da vmesni kolesci 67 in 68, nahajajoči se na vretenu 69 (VI), posegata vmes; izmed njih sega prvo v segmentov zobati lok 62 (II). C. Štelo. Podobe I, II, III, VI. VII. Gonilno vreteno 15 (VI in VII) nosi spredaj v okrovu B neposrednje za steklenim pokrovom 24 (VI) štelo C (1 in II). Štelo je sestavljeno iz dveh fino iz-zobčanih kolesc, katerih ozadnje 25 (VII), opremljeno s pušico 26, je trdno zvezano z gonilnim vretenom 15, sprednje, prebito kolesce 27. ki nosi delitev, pa se lahko svobodno vrti na njem. Obe kolesci segata skupno v kolesce 28. ki je na desno v gonilovem okrovu B. Sprednje, prosto se vrteče zobato kolo ima 150, ozadnje 151 zob. Ker posegata ti zobati kolesci skupno v kolesce 28, hiti sprednje kolo pri vsakem celotnem vrtežu za eno zobno delitev proti ozadnjemu kolesu naprej. 'Vsaka ovedba zahteva trikraten vrtež gonilnega vretena 15, torej tudi ozadnjega zobatega kolosa 25, in povzroči torej vsaka ovedba, da se relativna lega koles 25 in 27 premakne za tri zobne delitve. Obod sprednjega kolesa je z delnimi črticami razdeljen v 50 enakih, tekoče ošteviljenih presledkov, katerih vsak obsega tri zobne delitve. V končni legi aparata stoji pušica 26 natančno nasproti kazalcu 29, trdno privitemu na okrovu; tista številka, ki jo kaže kazalec v končni legi. pove v meji številk od 1 do 50 število opravljenih ovedeb. D. Cev za dovod poskusa (komunikacijska cev) s hmeljnim cedilnikom. Podobe I, IX, XIV, XV, XVI. Na notranji strani navrtanega mesta ponve je uvito na svoji celi površini luknjičasto votlo telo, ki služi za cedilnik. Gladko zlikana, bakrena dovodna cevka D za poskus (XIV) z 20 mm notranje širine in z 1 mm debelo steno vodi k vrtilnemu zapahu E (I) ; na najnižjem, lahko dostopnem mestu je vstavljen hmeljni cedilnik 30 (XIV), ki sestoji iz kovinskega votlega valjarja z vstavljeno valjasto cedilno pločevino 31. Če se dvigne krilna matica 32. se lahko izvzame spoduje dno valjarja 33 s cedilnim valjarjem, da se osnaži. E. Vrtilni zapah. Podobe I, III, IX, X, XI, XII, XIII. Menjajoče napolnjevanje cevi stalnice s pivno začimbo in njeno izpraznjevanje v poskusne posode povzroča vrtilni zapah E (1 in XI), ki ima dva vzporedno idoČa kanala 34 in 35 (X in XI) s pravokotno prerezo. V končni legi aparata, poočitoni v risbi XI, so vse zveze zaprte. Da se napolni cev stalnica F, se prcmaknivši vzvod vrtilnega zapaha 36 (XIII) navzdol, napravi zveza dovoda pivne začimbe 1) s cevjo stalnico F s pomočjo desnega kanala vrtilnega zapaha 34 (XI); da se izprazni cev stalnica, se pomakni vsi vzvod vrtilnega zapaha 36 navzgor napravi zveza cevi stalnice F z odtočno cevjo 37 in razdelivcem G s pomočjo levega kanala vrtilnega zapaha 35. To premikanje vzvoda vrtilnega zapaha navzdol in navzgor se vrši ob vsaki ovedbi trikrat. Vzvod vrtilnega zapaha 36 (XIII) se premika navzgor in navzdol z ekscentrovim drogom 21 (lil) in z ekscentrom 20 (V), ki je v gonilovem okrovu trdno zvezan z gonilnim vretenom 15. On je med vsako ovedbo po predpahu 38 trdno zvezan z vrtilnim zapahom E (IX in XIII). , Ako je zveza vzvoda 36 z vrtilnim zapahom E pretrgana, ker je zatik 38 privzdignjen, se lahko z ročajem 39 vrtilni zapah premika tudi z roko med naudarkoma, ki odgovarjata polnilni, oziroma praz-nilni legi. Navzdol porinjeni zatik 38, ki se v obeh legah fiksira z vzmetnim klinčkom, sega nadalje z nastavkom v obliki krogovega segmenta v izrez ploče na sklepu umivalne pipe 40 (IX) in ga drži v določeni legi (prehodna lega k vrtilnemu zapahu). F. Cev stalnica. Podobe I. Ill, IX. XI, XII, XIII. Na gornjem koncu okrova vrtilnega zapaha je trdno in nepremično zavita cev stalnica F (1) vkovana. Ona ima krožno prerezo in je zunaj obdana z osamujočo plastjo z obrambnim tubcem. Gornji konec cevi stalnice 7<'je opremljen s kapo 41, ki pripušča napravo varne uradne zapore. Kapa obsega konec cevi tako, da se ohrani svobodna cirkulacija zraka z notranjostjo cevi, da pa se zabrani neopravičeno posegati vanjo, zlasti uvajati vodo. Cev stalnica se z ozirom na krajevne razmere dimensijonira od primera do primera. G. Razdelivec in zvonec. Podobe I, II, IV, VI. Skozi vrtilni zapah iz cevi stalnice odtekajoča množina pivne začimbe pride najprej po bakreni cevki za odtok poskusa 37 (!) z 20 mm notranjega premera k razdelivcu G. Ta sestoji iz navpičnega vretena 42 (I in IV). iz kolenčasto upognjene cevke 43 in iz vodoravno in centrično z vretenom ležeče okrogle plošče 44. Te tri sestavine so med seboj trdno zvezane, tako da se z vretenom 42 vrti tudi cevka 43 in plošča 44. Med ovedbo iz cevi stalnice F odtekajoče tri poskuse pivne začimbe dovaja razdelivec poskusnim posodam // tako, da se odprtina iztoka v krogu pomika od ene poskusne posode do druge. Navpično vreteno 42 (IV) raz-delivca G giblje gonilno vreteno 13 s stožčevima kolesoma 23 (VI) in 45 in posreduje sô svoje strani zopet vrtenje bobna za poskusne posode superkon-trole po čelnem kolescu 46 (I) in zobatem vencu 47. Navpično vreteno 42 razdelivca gre navzdol skozi stojalo A in spravlja tam v delovanje zvonec 48, ki naznanja konec tretje izpraznitve in s tem konec ovedbe. //. Poskusne posode za samotok, superkon-trolo in navadno kontrolo, posodin boben. Podobe I. II, III, IV. Da vzprejinejo iz cevi stalnice odtekajočo pivno začimbo, za to je vsega skupaj devet znotraj po- cinjenih medenih posod, in to na levi prosto dostopna, z bakrenim robom opremljena posoda 49 (III) za samotok, na desni prav tako prosto dostopna poskusna posoda 51 za navadno kontrolo in v notranjosti posodinega bobna H 7 poskusnih posod 50 HI) za superkontrolo. Prva polnitev cevi stalnice odteče v posodo 49 kakor samotok, druga polnitev v eno poskusnih posod 50 za superkontrolo, tretja polnitev v poskusno posodo 51 za navadno kontrolo. Poskusni posodi za navadno kontrolo je dodan poseben pokrov, ki se postavi nanjo z bajonetno zaporo. Posodin boben H (I in II) se vrti okoli navpičnega trna 52, pritrjenega na stojalu in posrednje ga zavrti vodoravno gonilno vreteno 15 s čelnim kolescem 46, navpičnim vretenom 42 in zobatim vencem 47. Vsaka ovedba povzroči, da se ena posoda pomakne naprej v vrtilni smeri kazalca na uri nasprotni smeri. Boben H je zaprt s pokrovom 53 (I in IV), ki se dâ snemati in ima na enem mestu okroglo izrezo. ki se dà zapreti z zapornim krožnikom 54 (IV). Skozi to izrezo se lahko odstranivši zaporni krožnik z zato določenim posodinim ključem vzame tista poskusna posoda za superkontrolo, ki ima v sebi najstarejšo polnitev in se mora vsekakor izprazniti, preden naj se opravi nova ovedba. Izpraznjena poskusna posoda se skozi isto odprtino zopet vstavi v boben. Dno bobna ima sedem ob bobnovi steni tekoče ošteviljenih globin, v katere so postavljene poskusne posode 50. Za uporabljanje posod za poskus navadne kontrole služi zatično držalo 70. 7. Umivalna pipa. Podobe I, III, IX, XIII. Umivalna pipa 55 (IX), ki je vstavljena nepo-srednje na vrtilnem zapahu v vôd D, vodeč od ponve za začimbo k vrtilnemu zapahu K, služi za snaženje cevi stalnice in vodov pivne začimbe, spadajočih k aparatu. Navzdol obrnjeni krak umivalne pipe 55 je v zvezi z umivalno baterijo 56 (III). V tisti legi aparata, v katero pride, ko je kon-čana-ovedba. se lahko zatik vrtilnega zapaha 38 (IX), ki sega v zarezo sklepa umivalne pipe 40 in jo zapira, porine navzgor, vsled česar se oprostita vrtilni zapah E in umivalna pipa 55. Ako se držalo umivalne pipe 57 (IX) postavi na levo do na-udarka, se lahko iz umivalne baterije 56 umiva dovod pivne začimbe D s hmeljevim cedilnikom 30 (I) vred s parom, vročo in mrzlo vodo. Ako se držalo umivalne pipe 57 postavi na desno do naudarka, se lahko potem, ko se. je spravil vrtilni zapah E z ročajem 39 v polnilno lego, cev stalnica F z vodo napolni in izmije. Te polnitve cevi stalnice z umivalno vodo se lahko potem, potisnivši vrtilni zapah v izpraznilno lego, izpraznejo skozi razdelivec G v umi valili lijak, ki je namesto poskusne posode 51 (IV) za navadno kontrolo nataknjen na trnu. Ponovno napolnjuje in izpraznjujé cev stalnico z vročo in mrzlo vodo tako, kakor je spredaj popisano, se cev stalnica in ž njo neposrednje zvezani aparatovi deli dobro in izdatno osnažijo. Na najnižjem mestu k umivalni bateriji vodečega voda je nameščena pipica za odvajanje vode (1 in IX). V vsaki drugi nego zgoraj oznamenjeni leg aparata je umivalna pipa zaprta. K. Mehaniške zapore na daljavo z okrovom vred za njih gonilo. (Ekscentrov okrov.) Podobe II. 111. IX, XI, XII, XIII, XVII, XVIII, XIX. XX. XXI. XXII, XXIII, XXIV. Na levi izven stojala A je’pritrjen okrov K(111), ki hrani gonilo zapor na daljavo. V okrovu K (XVII, .Will. XIX) leži ekscen-trovo vreteno 58. ki ima spredaj štirirobnik 61, da se natakne nanj ročni vzvod 65, in nosi na koncu zadaj segmentov zobčasti lok 62 (II). Na ekscentro-vem vretenu so zagvozdeni trije ekscentri 59, izmed katerih poganjata dve enako postavljeni zapori na daljavo I in lil vrtilnega zapaha in pipe za odtok pivne začimbe, nasproti postavljeni srednji ekscenter pa poganja zaporo na daljavo II dotoka sladke začimbe. Z ekscentrovim vretenom je nadalje trdno spojeno zaporno kolo 63 (XVII). Okoli vsakega eks-centra je nameščen ekscentrov locenj 60, čigar premikanje navzgor in navzdol povzroča pripadajoči ekscenter 59 ; premika se z zgoraj in spodaj nameščenimi vodili 73, 74 v strogo navpični smeri. V teli vodilih 73, 74 premikajoče se zagozde 75, 76 so z ekscentrovim locnjem tako spojene, da služijo .spodnje zagozde 70 zgolj za vodilo, gornje z navojem in s protimatico 77 opremljene vodilove zagozde 75 pa so določene za to, da vstavljajo z njimi zvezane mehaniške zapore na daljavo na potrebne dolžine. Obrambne, hkratu vodilne cevi za mehaniške zapore na daljavo I, II, 111, kojih posamezni deli so drug z drugim z zarobki spojeni v trden zistem, so v gornjem delu ekscentrovega okrova pritrjene z vijaki 78. Mehaniške zapore na daljavo sestojé iz jedra ravnih železnih palic in šibkih vreten, ki se premika v teh obrambnih in vodilnih ceveh. Spojijo se s tem, da se vkujejo v mufe 7 9, ki so hkratu vodilo v ceveh. Železne palice polzijo v ravnih, šibka vretena v zakrivljenih ceveh. V ekscentrovem okrovu je premični del zapor na daljavo po klinčku 80 trdno spojen z vodilovimi zagozdami 75. Zaradi te uredbe preide vsako od ekscentrovega vretena izhajajoče gibanje na zapore na daljavo tako. da se njih prosti konec (zaporna zagozda), kakor stoji pripadajoči ekscentrov locenj. pomakne naprej ali potegne nazaj. S tem se zapre, oziroma odpre vrtilni zapah, pipa za odtok sladke začimbe in pipa za dotok pivne začimbe. Da se vrtilni zapah zapre samotvorno, za to služi zapora na daljavo I, da se zapre pipa za dotok sladke začimbe, služi zapora na daljavo II. da se zapre pipa za odtok pivne začimbe, zapora na daljavo 111. Ekscentrovo vreteno 58 (II) se spravi v delovanje do polovice samogibno po merskem aparatu s polukrožnim zobatim lokom segmenta 02 s čelnim kolescem 22 in z vmesnima kolescema 07, 08 (II in VI) in sicer izvrši ekscentrovo vreteno, tako pognano, tisti polobrat, pri katerem se ekscentrov locenj mehaniških zapor na daljavo 1 in lil spravi v svojo najnižjo lego. zapore II pa dvigne; pri tem se zapori na daljavo I in III samotvorno potegneta nazaj, hkratu pa zapora na daljavo II pomakne naprej. Drugi polobrat ekscentrovega vretena 58 (II) se povzroči s tem, da se ročni vzvod 65 v smeri kazalca na uri zasukne za 180°; s tem se spravi ekscentrov locenj mehaniških zapor na daljavo I in lil v svojo najvišjo lego. locenj zapore II v svojo najnižjo lego, zapori I in lil se pomakneta torej naprej, zapora H pa se potegne nazaj. Spiralna potezna vzmet 66 (H in VI) povzroča, da seže zobati lok segmenta 62, ko se je na pol zavrtel, kar se zgodi z ročnim vzvodom 65, zopet v vmesno kolo 67. Da se ročni vzvod ne vrti v nasprotni smeri, zabranjuje zavorno kolo 63 (XX) in zavorni zob 64. Zapora na daljavo I. Podobe I. 111. IX. XI, XX, XXI. Zveza z vrtilnim zapahom je izvršena z vijakom 81. Zaporna zagozda gre skozi centrično izvrtano luknjo vrtilnega zapaha E. sestoji iz dveh drug v drugega uvitih delov in je na svojem prostem koncu pokrita z obrambno kapo 72 (IX). Zatik vrtilnega zapaha 38 ima odprtino, ki korespondira z zaporno zagozdo 71. ako je zatik potisnjen navzdol, ako je torej vrtilni zapah E zvezan z gonilnim vzvodom in sklep umivalne pipe 40 aretovan. Poganjaje ekscentrovo vreteno 58 (XVIII) z ročnim vzvodom 65 se dvigne ekscentrov locenj in pri tem naprej pomaknjena zaporna zagozda 71 (IX) prodere v odprtino zatika vrtilnega zapaha 38, ki ga s tem drži tako dolgo, da ekscentrov locenj polagoma doseže svojo najnižjo lego s samotvornim delovanjem, vršečim se med ovedbo. in da se zaporna zagozda potegne nazaj. Zapora na daljavo II. Podobe 111. XVIII. XIX. XXII, XXIII. XXIV. Ob strani na okrovu pipe za dotok sladke začimbe je privit stični kos 82 zapore II. Ta pipa more biti zgrajena kakor trokraka pretikalna pipa (XXIV) in sicer tako, da se, ako je zatvora v ponev za začimbo zaprta, dovod sladke začimbe spojen s kanalom, da se more sesalka in cevovod preplakniti z umivalno vodo. Sklep pipe ima na svojem iz okrova molečem koncu razporo. ki korespondira z zaporno zagozdo 83, molečo iz stičnega kosa 82 zapornega voda. kadar je z uaudarki opremljena pipa zaprta. Ako se ekscentrov locenj II dvigne, se pomakne zaporna zagozda naprej v razporo; pri tem je pipa pritrjena v svoji legi, zaprta, če je pa ekscentrov locenj II potisnjen navzdol, povzroči to, da se zaporna zagozda potegne nazaj in s tem pipa oprosti. Razen tega se lahko pipa, če je zaprta, tudi prostoročno aretuje s klinčkom 84, ki spaja ročaj z okrovom in se da plombovati. Zapora na daljavo III. Podobe III, XVII. XIX. XXII, XXIII, XXIV. Zapora pipe za odtok pivne začimbe, ki je lahko zgrajena tudi trokrako kakor pretikalna pipa, je izvršena slično zapori pipe za dotok sladke začimbe. b) Popis delovanja. Kontrolni merski aparat za pivno začimbo Erhard-Schau sloni na principukomunikujočihposod. Po končanem varu se med ponvijo, v kateri se je varil hmelj, in manjšo posodo (cevjo stalnico) naredi svobodna komunikacija iu iz množine pivne začimbe, nahajajoče se v tej manjši posodi, se sklepa na množino tekočine v ponvi. Da se presodi delovanje aparata, je strogo ločiti njegovo dvojno glavno lego. in to: Glavna lega I, umivalna lega, označena s tem, da je zatik vrtilnega zapaha svoboden, pipa. za odtok pivne začimbe svobodna, pipa za dotok sladke začimbe pa samotvorno zaprta. Glavna lega II, kontrolna lega, označen* s tem, daje zatik vrtilnega zapaha zaprt, pipa za odtok pivne začimbe samotvorno zaprta, pipa za dotok sladke začimbe pa prosta. Glavna lega I nastopi v času, v katerem je končana uradna ovedba s kontrolnim merskim aparatom, in traja tako dolgo, da se prestavi ročni vzvod <55. kar se zgodi, če se začne odcejati začimba naslednjega uvarka. Od tega časa naprej dotlej, da je ovedba z aparatom končana, je aparat v glavni legi II. V glavni legi (umivalili legi) se lahko zatik vrtilnega zapaha privzdigne, vsled česar postaneta vrtilni zapah in umivalna pipa znotraj obstoječih naudarkov prostoročno premična, da se osnaži aparat. Ako je držalo umivalne pipe obrnjeno na levo, se lahko dovod začimbe in hmeljev cedilnik izparita proti notranji ponvi, potem se pomijeta z vročo in mrzlo vodo. Ako se držalo umivalne pipe obrne na desno, se lahko potem, ko se je sprav il vrtilni zapah z ročajem v polnilno lego. napolni cev stalnica z vročo in mrzlo vodo, in le polnitve se lahko, pre-rnaknivši vrtilni zapah v izpraznilno lego, vsakikrat spuste skozi razdelivec v umivalni lijak, ki je namesto posode za navadno kontrolo obešen na trnu in odvaja odtekajočo umivalno vodo. Spodnje dno in sitasti v stav ek lnneljevega cedilnika se lahko, ko se je snela krilna matica, stoječa pod plombeno zaporo navadne kontrole, vzameta ven in osnažita. Ker je pipa za odtok pivne začimbe v umivalni legi prosta, se lahko osnažita tudi ponev in odvod pivne začimbe. Pipa za dotok sladke začimbe je v umivalni legi v smeri k ponvi zaprta in zatvor-jena. v endar ako je ta pipa zgrajena kakor trokraka pretikalna pipa, v smeri h kanalu odprta, tako da se cevovod in sesalka tudi lahko umivata. Neposrednje preden se začne odcejati začimba, se aparat, ko se je poprej pipa za odtok pivne začimbe zaprla in Se je zatik vrtilnega zapaha pomaknil navzdol, preloživši ročni vzvod, spravi iz glavne lege I v glavno lego II. Nikdar se ne sme opustiti, da bi se ne zaprla pipa za odtok pivne začimbe in ne porinil navzdol zatik vrtilnega zapaha. ker se sicer ne dâ preložiti ročni vzvod, oziroma bi se, ako se rabi sila, razdrl zadevni prenosni sestav na daljavo. Preloživši ročni vzvod, se postavi zobati lok eksceritrovega vretena navzgor in sega v vmesno kolesce.Vrtenje ekscentrovegavretena, ki se vrši. ker se je preložil ročni-vzvod, povzroči, da se zapreta pipa za odtok pivne začimbe in zatik vrtilnega zapaha. Pipa za dotok sladke začimbe pa postane prosta in se lahko odpre, da teče začimba. Dokler teče nato začimba in se pivna začimba kuha v ponvi, dotlej da se opravi ovedba, ostane aparat v miru. Preden se začne ovedovati, se mora pipa za dotok sladke začimbe zapreti in aretovalni klinček v takniti v ustrezajoče odprtine pipinega držaja in pipinega okrova. Potem se odstrani aretovalni klinček ročnega kolesca, samogibno iztikanje gonila se odpravi s tem, da se vlikalni gumb izdere in potisne navzdol, in začne se ovedovanje, enakomerno počasi vrté ročno kolesce v zmislu kazalca na uri. Ako se vrti prebrzo, deluje tempiranje tako. da izskoči tempiralni zob in se ročno kolesce prosto vrti. S tem, da se to tempiranje pravilno vstavi, se doseže, d^ traja polnilna in izpraznilna lega vrtilnega zapaha vsaj toliko časa, kolikor ga je potreba, da pride tekočina v cev stalnico in da se napravi ravnotežje, oziroma da se popolnoma izprazni cev stalnica. S pogonom jako počasi zavrteno gonilno vreteno povzroči z ekscentrom, da se najprej pomika navzdol vzvod vrtilnega zapaha, ki spravi vrtilni zapah v polnilno lego. V tej legi se spravi ponev z desnim kanalom vrtilnega zapaha v komunikacijo s cevjo stalnico in cev stalnica se napolni s pivno začimbo. Ako se viti naprej, se pomika, povzročeno po ekscentru, vzvod vrtilnega zapaha navzgor, vsled česar se prekine zveza cevi stalnice s ponvijo, potem pa se, ako se pomika vzvod vrtilnega zapaha dalje navzgor do svoje najvišje lege, izprazni cev stalnica skozi levi kanal vrtilnega zapaha v samogibno zavrteni razdelivec in skozi njega v zunaj na levi stoječo posodo za samotok. Ta prva polnitev cevi stalnice ima edino namen, odstraniti kake ostanke umivalne vode, dovod pivne začimbe poplahniti s pivno začimbo in segreti vrtilni zapah kakor tudi cev stalnico. Ročno kolesce se potem vrti tako dolgo, da se vsled samogibnega iztika gonila s klinčkom in grčo privzdigne, da ne more nikamor segati in teče prazno. V tem stadiju ovedbe je lega aparatova takole označena: a) vzvod vrtilnega zapaha stoji vodoravno, kanali vrtilnega zapaha so torej povsod zaprti; b) iztočna odprtina razdelivca je nad robom posode za samotok, v katero se je izlila prva izpraznitev, proti posodinemu bobnu; c) kazalca štela si stojita zopet drug drugemu nasproti, pa sta od številke, oznamenjene pred začetkom ovedbe, oddaljena za eno tretjino delitve; cev za odtok pivne začimbe ne sme imeti med ponvijo in zaporno pipo uikakega odcepka; po pipi za odtok pivne začimbe (računajo od ponve) morda nameščena odtočna cev za umi-valno vodo se mora prosto iztekati nad tlakom varilnice; r) uvajali druge vôde v ponev, morda skozi cev za odvod pare ali skozi katerekoli cevne nastavke ponve ali ponvinega pokrova nikakor ni dovoljeno ; s) pri ponvah s parno kurjavo je natančno ozna-meniti cevi za dovod para k ponvi in cevi za odvod para in zgoščene vode. Cevi se morajo položiti prosto in vsestransko dostopno, tako da je moči z gotovostjo popolnoma zasledovati njihovo pot; t) ako služi ponev za začimbo tudi za kuhanje drozge, kakor je to pri manjših varilnicah, se mora cedilo, ki ga je uviti na notranji strani navrtanega mesta ponve, tako dolgo, dokler se kuha drozga, vselej sneti in nadomestiti z zapornim vijakom, ki nepropustno zapira (ponvin zamašek); nadalje se morajo vsi tisti z dotično ponvijo zvezani cevovodi, ki se rabijo samo za drozgovod, ne pa tudi za začimbovod, med ocejanjem dotlej, da se izvrši ovedba, zavarovati tako, da je neupravičen odvod začimbe nemožen. Kako je izvršiti to zavarovanje, je od primera do primera določiti o priliki ogleda prostora z ozirom na vsakočasne krajevne razmere ; uj ako se pri dvojnih valilnicah ponev za drozgo včasih ali samo v pomoč rabi tudi za vretje pivne začimbe, je šteti to ponev enako kakor v spredaj stoječem odstavku t popisano kombinirano ponev za drozgo in začimbo (navadna valilnica); v) za vsakikratno začasno ovedbo pivne začimbe v ponvi služi h kontrolnemu merskemu aparatu spadajoča hamovka. Ker se mora ta hamovka ob vsaki ovedbi na istem mestu vstaviti v ponev, je znotraj v ponvi namestiti njej pridejano vodilo; nadalje je skrbeli za to, da ostane hamovka shranjena vedno viseča. O izidu ogleda prostora je sestaviti zapisnik, ki ga vsi podpišejo in ki ga je poslati finančnemu oblastvu prve stopnje. To oblastvo naj potem pivovarniškemu podjetniku naznani zahteve, ki se stavijo gledé postavitve merskega aparata, dupustivši rekurz. Ako se na rekurz stranke zaukaže vnovična ovedba na licu mesta, mora stranka plačati stroške te ovedbe na licu mesta, ako bi se njenemu rekurzu ne ugodilo. 3. Čim je pivovarnica postavila kontrolni merski aparat, opravi zapisovanje izvida ista komisija, ki je izvršila ovedbo na licu mesta. 3 Slovoni.sch.) Pri tern je paziti zlasti na nastopno: a) Preiskovati je, ali se je kontrolni merski aparat postavil in ponev navrtala tako, kakor se je predpisalo pri ovedbi na lieu mesta, eventualno kakor se je izpremenilo z odlokom finančnega oblastva. Ako bi se v tej ali drugi smeri dognal kak nedostatek, ga je stranki naznaniti in z zapisovanjem izvida počakati, dokler se napaka ne odstrani, oziroma dokler ne odloči pred-stojno oblastvo. L) Posebno je paziti zapisovaje izvid na zveze po- ! sameznih delovnih priprav med seboj in s kontrolnim merskim aparatom; zvez cevi, ki bi ' bile pripravne omogočiti ali tudi samo olajšati tajen odvod, ni trpeti. Ako bi se pa spoznalo, da so potrebne za obrat, morajo biti tako urejene. da se morejo do časa, v katerem se vrši i uradna ovedba izdelane pivne začimbe, zapreti ; in deti pod uradno zaporo. Zopetni meroskus v rabi se nahajajočega kontrolnega merskega aparata je zaukazati : ") na izrečno zahtevanje dotičnega pivovarniškega podjetnika: b) ako se obnovi ali popravi varilna ponev ali njo obdajajoče zidovje in se stem vpliva na mersko pravilnost aparata; n ako se naj v zapisniku o izvidu navedene mejre množine v taki izmeri presežejo ali vzamejo prenizko, da rabljene redukcijske tabele ne zadoščajo več za preračun poskusov, ki se dobé: di po vsaki izmenjavi cevi stalnice; n po vsaki izmenjavi vrtilnega zapaha; Dodatek I. Dodatek II. c) Kazen tega se morajo vsi cevovodi za vodo. par in pivno začimbo, ako nimajo gladko zlikanih površin, pobarvati tako, kakor je predpisano in. da označuje namen voda. l‘ri gladko zlikanih ceveh morajo biti vse zarobkove zveze pobarvane z oznamenjujočo barvo. d) Prostor, kjer se postavi k aparatu spadajoča tehtnica, ki ima, uravnana za 10 kilogramov nosilnosti, dva tehlalna krožnika, kojih eden je opremljen z obročem, da vzprejme poskusno posodo, in ki je pritrjena v leseni omari, ki se dd 'zapreti, in počiva na konzolni mizi, ki se pritrdi z železnimi oporami in vstavi vodoravno, je izbrati tako, da more tehtnica trajno ostati na tern mestu. Tehtnica se mora, če je mogoče, nastaniti v istem prostoru, v katerem je postavljen kontrolni merski aparat. Ako se spozna, da je aparat postavljen brez napake, je treba namazati aparat z oljem po posebnem predpisu, obseženem v dodatku I. Združeno s tem je nadeti v dodatku II oznamenjene svinčene zapore. Ako se ob zapisovanju izvida ne pokaže v nobeni smeri zadržek, oziroma ko so se odpravili ovedeni nedustalki, je izvršiti meroskus aparata natančno se drže z razglasom finančnega ministrstva z dne 24. novembra 1906. 1. (drž. zak. št. 255) objavljenih predpisov za izvedbo rneroskusa kontrolnih merskih aparatov zapivno začimbo Erhard-Schau. O izidu zapisovanja izvida ter o opravljenem mero-skusu je sestaviti zapisnik, ki ga vsi podpišejo, in ga vposlati finančnemu oblastvu prve stopnje. f) ako pokaže popreskušnja aparatove merske pravilnosti, ki se izvrši po superkontroli po za-ukazu v oddelku III, lit. B, v primeri k podatkom meniskusa razliko več nego ± 0-25, oziroma i 0'50 odstotka. Vsak zopetni meroskus naj odredi finančno oblastvo prve stopnje od primera do primera in izvesti ga je enako kakor prvi meroskus aparata. Stroške zopetnega rneroskusa mora plačati pivovarniški podjetnik v primeru kilogrami teže, utežni krožnik z več utežmi iste skupne teže. Ako se na obeh straneh enako izmika, deluje tehtnica dobro; drugače je dognati razliko teže, ki se mora do pravilne vstave dodati ali odvzeti. To poskušnjo je ponoviti, izmenjaje uteži, in jo potem opra-\iti prav tako z obremenitvijo 000 gramov. Ako znaša razlika več nego dva grama, je to takoj naznaniti finančnemu oblastvu prve stopnje, ki naj ukrene potrebno. Dokler se hiba ue odpravi, ji' za uradno ovedbo uporabljati temu oblastvu odkazano pomožno tehtnico, v sili drugo pripravno, pravilno delujočo tehtnico. Najkasneje dve leti po zadnjem mero-skusu je treba tehtnico ter garnituro uteži poslati dobavni firmi, da jih popreskusi, eventualno kaj popravi in jih izroči c. kr. glavnemu meroskusnemu uradu na Dunaju, da opravi dodatni meroskus. (llkaz trgovinskega ministrstva v porazumu z ministrstvom za notranje stvari in finance z dne 28. marca 1881. 1. I drž. zak. št. 30], 8 1, od. h.) !>) Pod zaporo navadne kontrole stoječi majhni okrogli zaporni krožnik v pokrovu posodinega bobna, ki obsega poskusne shrankc za super-kontrolo, je odstranivši plombo in zaporni klinček dvignili in poskusno posodo, nahajajočo se pod odprtino, ki postane prosta, je-s poso-dinim ključem vzeti iz nje. Ako je ta posoda napolnjena, je dognati čisto težo in vsebino ekstrakta, preden se izprazni, in težo je vpisati z napovedjo številke posode v dotični razpredelek ovedbenega vpisnika, in sicer v tisto vrsto, v kateri je uspeh ovedbe varke izkazan na podlagi naznanil ustrezajočega poskusa navadne kontrole. To posodo je v vseh primerih popolnoma osnažiti z vročo in mrzlo vodo, in ko se je poveznjena pustila nekaj minut stati, znotraj in zunaj popolnoma posušiti in obrisati. Na to je poskusno posodo opremiti z novo konserva-cijsko tableto in tarovati. Ovedeno taro poskusne posode je z napo' vedjo posodine številke vpisati v dotični razpredelek ovedbenega vpisnika; pri tem je zmislu primerno uporabljati gorenje določilo. Potem se postavi poskusna posoda s pomočjo posodinega ključa skozi odprtino zopet v posodin boben in to tako, da pride njena spodnja plošča dna natančno v dolbino bobnovega dna in da so na gornjem robu poskusnih posod nameščeni nastavki radijalno postavljeni. Zaporni krožnik je zopet postaviti, zaporni klinček pomakniti naprej in opremiti s plombeno zaporo navadne kontrole. Konservacijske tablete daje finančna uprava brezplačno; dotični nadzorni organi jih dobivajo proti zaračunu na ekonomatu c. kr. finančnega deželnega oblastva. Za posebne primere, v katerih se poskusi prehitro ohladé, je zahtevati tablete iz parafina, ki se raztopč ob nižji temperaturi. Iz napolnjenih posod superkontrole vzete konservacijske tablete se ne smejo zopet rabiti; pač pa jih je dobro osnažene z vodo zbirati in jih od časa do časa izročevati gori omenjenemu ekonomatu. O prejetih in porabljenih konsenracijskih tabletah morajo nadzorni organi pisati zabe-ležek, ki ga je urediti po priloženem vzorcu, rniog» ». c) Poskusno posodo za navadno kontrolo je z vročo in mrzlo vodo znotraj in zunaj umiti, in ko je nekaj minut stala poveznjena in se Priloga 4. Priloga 6. popolnoma posušila ter obrisala, s pokrovom vred tarovati; potem je pokrov položiti na stran in poskusno posodo postaviti na ploščo za navadno kontrolo na desni zunaj na stojalu. Taro posode s pokrovom vred je vpisati v dolični razpredel ek ovedbenega vpisnika. d) Posodo za samotok je izpraznjeno in osnaženo postaviti na pripadajočo ploščo, na levi zunaj na stojalu. r) Število, ki ga kaže štelo kontrolnega merskega aparata pred ovedbo, je prečitati in vpisati v dotični razpredelck ovedbenega vpisnika. f) Končno je kontrolni merski aparat namazati z oljem po predpisu, ki je v dodatku I. 7. Čim je voditelj obrata naznanil, da je var končan in da se more pričeti uradna ovedba varke, naj pazijo nadzorni organi na naslednje: ti) Voditelja obrata je opozoriti na to, da je namenu primernejše, med ovedbo z aparatom nehati s kurjavo ali jo vsaj oslabiti, da se za-brani premočno valovanje pivne začimbe; b) če se rabi kako mešalo za ponev, se mora' dotlej, da je ovedba s kontrolnim merskim aparatom končana, ustaviti; c) vrata ponve morajo biti odprta in morajo ostati odprta tudi ves čas ovedbe s kontrolnim merskim aparatom; d) pipa za dotok sladke začimbe mora biti v smeri proti ponvi dokončno zaprta in aretovalni klinček vstavljen; e) ako so ti predpogoji izpolnjeni, se vrši najprej začasna ovedba množine pivne začimbe s ha-movko. Za ta namen je poprej dobro posušeno hamovko vstaviti skozi vodilo, nameščeno na ponvi, potem je izmeriti višino tekočinske gladine na vseh štirih straneh hamovke v milimetrih; to izmero je vsaj dvakrat izvršiti, sredino prečitanih merskih števil je vpisati najprej v manuale, urejen po priloženem vzorcu, in nato v ovedbeni vpisnik ter v seznamek za naznanila hamovke, ki ga je sestaviti po priloženem obrazcu. Ta seznamek je pisati ločeno po celih saharometrskih stopnjah; pri tem je drobce 0'."> ali manj puščati v nemnr, drobce nad ()-r> pa smatrati za celo stopnjo. S to začasno ovedbo dobljeni podatki so podstava uradne ovedbe za primer, da je kontrolni merski aparat povsem neuporaben, ker ustreza enaki višini začimbine gladine v isti ponvi vedno enaka množina začimbe v njej. Ako se pokažejo proti izkušnjam, dobljenim v daljšem času, v tej smeri znatne razlike, je zasledovati njih vzrok in o uspehu zasledovanja nemudoma poročati finančnemu oblastvu prve stopnje, da dalje kaj ukrene. Začasno ovedbo bo praviloma opravljati tistemu nadzornemu organu, kateremu je naročeno nadzorovanje ponve za začimbo. En izvod manuala je hraniti do konca naslednje obratne dobe v pivovarni. Seznamek o hamovki je pisati tekoče in ga vselej, kadar se izmenjajo redukcijske tabele, narediti na novo. Seznamek, ki je nehal veljati, je brez odloga poslati c. kr. komisiji za postavljanje kontrolnih merskih aparatov za [livno začimbo na Dunaju, II., Alliiertenstraße 16. f) Sedaj ali tudi že hkratu z začasno ovedbo naj drugi nadzorni organ opravi ovedbo s kontrolnim merskim aparatom. Za ta namen je najprej sneti plombeno zaporo aretovalnega klinčka na gonilnem kolescu kontrolnega merskega aparata, aretovalni klinček izvleči in samogibno iztikanje gonila, spravljaje vtikalni gumb v delovanje, odpraviti. Potem se gonilno kolesce enakomerno, ne prenaglo zavrti, čim se je, izpraznivši cev stalnico v posodo za samotok, gonilo prvikrat samogibno iztaknilo, se, zopet uporabljajo vtikalni gumb, ovedba nadaljuje in se gonilo nepretrgoma tako dolgo poganju, da zazvoni znamenje zvonca, ko se je tretjikrat staknilo in se je cev stalnica zadnjikrat izpraznila v poskusno posodo za navadno kontrolo, in da se kontrolni merski aparat tretjikrat samogibno iztakne. Sedaj se poskusna posoda navadne kontrole takoj z vtikalnim ročajem odstrani s svoje plošče, zapre s svojim pokrovom in se postavi na povsem varnem mestu v stran. Gonilno kolesce kontrolnega merskega aparata se zavaruje z aretovalnim klinčkom in temu se nadene plombena zapora navadne kontrole. Takoj, ko se je končala ovedba s kon- i trolnim merskim aparatom, naj se nadzorni | organ prepriča, ali se je samogibno delovanje | zapor na daljavo na zatiku vrtilnega zapaha. j na pipi za odtok pivne začimbe in za dotok sladke začimbe vršilo v redu, in naj voditelja ^ obrata obvesti, da se izdelana pivna začimba izroča v nadaljnjo manipulacijo. (j) Sedaj je privzemši voditelja obrata začeti s tehtanjem in gradovanjem poskusa pivne začimbe za navadno kontrolo: to uradno dejanje naj vedno opravljata oba nadzorna organa. ■ Napolnjena poskusna posoda navadne i kontrole se s pokrovom vred, odstranivši kaka I zunaj držeča se tuja telesa, postavi previdno in ne da bi se izlila tudi le najmanjša količina | njene vsebine, na telitnični krožnik za posodo ; nato se dožene teža natančno pazeč, da se j jezik tehtnice enako izmika. Uteži je prečitati. : ko se polagajo in ko se odstranijo; razen tega je skupno težo naloženih uteži kontrolirati I s tem, da se prečita iz praznih mest skupna j teža uteži, ki jih ni v utežnem vstavku, še preden se vložijo nazaj rabljene uteži. S to i trojno kontrolo ovedeno težo je takoj zabeležiti i v manualih, ki ju ločeno pišeta nadzorna organa in jo dodatno vpisati v dotični razpre-delek ovedbencga vpisnika. Medene uteži se ne sjnejo nikdar prijemali z golo roko, temveč vedno s pinceto, ki je pridejana vstavku uleži. h) Ko seje poskus pretehtal, je postaviti še vedno s pokrovom opremljeno poskusno posodo v vedrico, napolnjeno z mrzlo vodo ali s kosci ledu, da se pivna začimba, ki se bode grado-vala, ohladi, in jo skrbno varovati vsakega vpliva, zlasti tega, da bi hladilna voda prišla j v poskusno posodo. v • I Cim se je poskus ohladil na lokalno temperaturo, se vodene kapljice, držeče se na notranji strani pokrova, skrbno odrgnejo na notranjem robu poskusne posode, pokrov se odstrani in poskus pivne začimbe v poskusni posodi se z luknjasto mešalno ploščo krepko premeša, tako da se tudi na notranjih stenah posode držeče se kapljice zmešajo s pivno začimbo in se temperatura vse vsebine posode povsem zenači. Potem je poskus preliti v stekleno gre-zilno posodo, ko se je poprej izplaknila z majhnim delom dotičnega poskusa pivne začimbe, ne da bi se penila. Gradovanje samo je izvršiti z uradnim normalnim saharometrom, natančno drže se obstoječih predpisov. i) S tako najdenimi veličinami za težo in saharo-metersko naznanilo poskusa preračunita oba nadzorna organa ločeno v omenjenih manualih s pomočjo redukcijskih tablic, narejenih za vsak aparat posebej o priliki meroskusa, po njim pridejanem navodilu v ponvi obseženi izdelek, izražen v hektolitrskih stopnjah ekstrakta. Od tako najdene količine je odšteti tisti odbitek, ki je potreben, da se popravi naznanilo aparata gledé izgub med ponvijo za začimbo in hladilom. Izmera tega odbitka se za sedaj določa takole: Slopnjatost pivne začimbe Odbitek v odstotkili v celili saharometrskib hektolitrskih stopenj stopnjah varke 7 .....................2-0 8 .....................2-2 9......................2-Ù 10 .....................2-7 11 .....................2-9 12 .....................31 13 .....................3-3 U.......................3-5 15......................3-7 Hi in več...............4'O Ob rabi te tabele je zanemarjali ulomke ene saharometrske stopnje do vštevši 0-50, večje ulomke pa je šteti za celo stopnjo. * ^ l* *o tem odbitku ostajajoči ostanek je primerjati s priglašenim številom hektolitrskih stopenj ekstrakta. Ako se pokaže nasproti naznanilu večji izdelek, ki presega 5 odstotkov, je napraviti uradni izvid; ako se pokaže večji izdelek, ki presega 10 odstotkov, je razen tega napraviti doliodarstveno ovadbo. « Ovedene in izračunjene podatke jc vpisati v ovedbeni vpisnik in v primerjavo ustrezno nadpisom razpredelkov. k) Potem, vsekakor pa še le, ko se je popolnoma izpraznila ponev, je ves aparat osnažiti. V ta namen je vse dele aparata, ki so prišli v do-tiko s pivno začimbo, oplakniti z vročo vodo, potem izpariti, še enkrat izplakniti s toplo vodo in končno tako dolgo izmivati z mrzlo vodo, da se vsi ti aparatovi deli ohladé. Izparivanje vrtilnega zapaha je opustiti. Da se zabrani neupravičeno vposeganje med glavno lego I aparata, je vrtilni zapah zavarovati s tem, da se nadene uradna zapora zoper prostoročno poganjanje tako, da je uspešno zabranjeno dviganje zatika vrtilnega zapaha. To zaporo je zopet sneti, ko se je aparat prestavil v glavno lego II. Ko je dovodna cev poskusa osnažena, je odpreti pod plombeno zaporo nahajajoči se hmeljni cedilnik in osnažiti njegovo sito, na to je, ko se je zopet vstavilo osuaženo sito, hmeljni cedilnik zapreti in vnovič dati pod uradno zaporo. Samo kadar je nevarnost, da bi zmrzovalo, ni zapreti hmeljnega cedilnika. Snete dele je v tem primeru hraniti v miznici tehtalne mize, okrov hmeljnega cedilnika oviti z ruto in ga s plombeno zaporo zavarovati, da se ne more posegati vanj. 8. Umivalni var za snaženje varilnih posod in vodov, ki je v navadi, ako je obrat dalje časa miroval, se mora vsaj tri ure poprej naznaniti finančnemu organu, kateremu je poverjeno neposrednje nadzorstvo pivovarne, in pri tem naj veljajo gledé kontrole in ovedbe s kontrolnim merskim aparatom isti predpisi kakor za zglašeno varko, vendar naj izostane tehtanje poskusa in gradovanje. Takih umivalnih varov se lahko eventualno naredi več zaporedoma, ako se to zdi polrebno vareči stranki. Zato se lahko porabljajo odpadki iz pivovarne, n. pr. sladne cime, sladni prah, tropine ali izkuhan hmelj in ta var se lahko spravi skozi vse vode, vodeče pivno začimbo. Končno pa je nadzorovati in poistinili njegov odtok v kanal. Ti umivalni vari se morajo enako kakor pravilne varke zapisovati v ovedbeni vpisnik. B. Za superkontrolo. I. Uradna dejanja, ki jih je opravljati redno. 1. Superkontrolo je opraviti vsaj dvakrat v mescu. Uradnik superkontrole naj se pred vsem in vsakikrat prepriča, ali je ustreženo predpisom o postavitvi aparata, in naj natančno pregleda nadete zapore. Čas superkonUole je praviloma ubrati tako, da je uradniku superkontrole dana možnost nadzorovati uradovanje organov navadne kontrole, da more, če bi bilo treba, dati pojasnila in nauke. Poskusi pivne začimbe, ki so v poskusnih posodah superkontrole, se nikakor ne smejo ovedati, dokler se oveda izdelek. Najprej je sneti uradno zaporo, ki jo je na pokrovu posodinega bobna nadela superkontrola, sneti pokrov in potem ovedeti množino in izlečkovo vsebino vseh poskusov, ki so v bobnu, tako, kakor je predpisano za navadno kontrolo. Pred grado-vanjem jc vso vsebino poskusne posode z mešalno ploščo dodobra premešati tako, da se vsa gošča razdeli enakomerno. Izpraznjene poskusne posode je, preden se vstavijo, kakor je že povedano, skrbno osnažiti in suho obrisali. Od časa do časa je te posode temeljito osnažiti s pomočjo razkužila (soda, antiformin, piricit). Ko je uvedba končana, osnažen boben na robu in znotraj, je trn namazati z oljem, posodic boben zopet pokriti s pokrovom in zavarovati. Uspeh ovedeb je z navedbo številk dotičnih poskusnih posod vpisati v preglednem zaznamku superkontrole, ki ga je pisati po priloženem vzorcu (strogo zaračunljiva tiskovina), ter v primerjavi. Ta pregledni zaznamek je hkratu z ovedbenim vpisnikom vposlati po službenem potu. Ako bi se med podatki navadne kontrole in superkontrole pokazale očividne razlike, je iskati njih pojasnila in v pregledni zaznamek vzprejeti primerno pripomnjo. Aparatove sestavine, ki so v ekscoutrovem okrovu K, je oil časa do časa oprostiti rje, ki se jih morda drži, in zasmoljene mazalne tvarine. Kar se je opazilo o priliki superkontrole, naj uradnik, ki opravlja superkontrolo, zapiše v svojem dnevniku in v preglednem zaznamku. Ako bi se pokazali nedostatki, ki zahtevajo, da se takoj kaj ukrene, je treba po najkrajšem potu poročati predstojnemu oblastvu. 2. Uradna dejanja, ki jih je opravljati obdobno. Uradniku superkontrole je naloženo, vsaj vsak drugi mesec, ako je obrat dalje časa prekinjen, pa šele, preden se zopet začne obratovati, na naslednji način preskusiti, ali je kakovost cevi stalnice še nespremenjena. Že ob meroskusti kontrolnega merskega aparata se ove, koliko težno množino vode obsega ob določeni temperaturi cev stalnica, napolnjena do gornjega roba in zaprta s stekleno pločo ; ta teža je navedena v meroskusnih listinah aparata. Da se kontrolira, ah se ta količina ni izpreme-nila, je v glavni legi I (umivalna lega) aparata najprej sneti plombo na klinčku, ki spaja razde-livec G s stoječim vretenom 42, klinček odstraniti in razdelivec. ki je s tem postal prosto gibon, z roko spraviti čez sredo poskusne posode za navadno kontrolo. Nato je cev stalnico, odstranivši obrambno kapico, počasi napolniti z vodo tako, da teče čez. Ako bi bilo kaj zračnih mehurčkov, jih je treba pognati v višino s tem, da se rahlo potrka na cev stalnico, in jih s prilivanjem vode odstraniti. Z ravno obrušeno stekleno pločo je odrgniti vodo, kar je stoji čez, in cev stalnico pokriti; pri tem je paziti na to, da pod stekleno pločo ne ostanejo zračni mehurčki. Ko je zunanja okolica mesta, na katero se položi ploča, skrbno posušena, je vsebino cevi stalnice odtočiti v poprej podstavljeno, osnaženo, popolnoma suho in tarovano poskusno-posodo navadne kontrole. Ko se je čakalo dve minuti, da poskus odkaplja, je težo in temperaturo polnitve z vodo ovedeti. Te poskuse z vodo je opraviti trikrat. Poprečnik ovedenih tež je, oziraje se na merjeno poprečno temperaturo, primerjati s težo, ki se je dognala ob meroskusu in za posamezne temperaturne stopnje v mejah od 7 do 24 stopenj Réaumurja reducirala. je poskušnjo opraviti najprej še dvakrat, in ako ponovljene poskušnje potrdijo uspeh prve poskušnjo, je to naznaniti finančnemu oblastvu prve stopnje, da se uvede nov meroskus kontrolnega merskega aparata. Ako se pokaže razlika — 02 odstotka ali več, tedaj je cev stalnico skrbno in dodobra osnažiti in popreskušnjo ponoviti, ko je cev osnažena. Po končani preskušnji je razdelivec G zopet spraviti v njegovo prejšnjo lego in zavarovati, postavili obrambno kapo na cev stalnico in jo opremiti s plombeno zaporo. Pri vsaki drugi preiskavi cevi stalnice po spredaj stoječih odredbah in v primerih, oznamenjenih v oddelku II, št, 4, je sè strani superkontrole preskušati mersko pravilnost aparata takole: Ponev se v glavni legi I (umivalni legi) aparata napolni z vodo toliko, da so tri hamova znamenja, nameščena o priliki postavljanja aparata v različnih višinah, vsa pod vodo. Ko se je razdelivec prestavil, kakor je spredaj popisano, je vodno gladino v ponvi, odtočivši vodo, natančno vstaviti na ostrico najvišjega znamenja hamovke, potem cev stalnico napolniti in izprazniti v skrbno osnaženo in poprej tarovano suho poskusno posodo, prav tako prostoročno premakni vši vrtilni zapah; pri tem je posebno paziti na to, da se pusti vrtilni zapah dve minuti tako v polnilni kakor tudi v praznilni legi. Nato je vodno gladino v ponvi vpostaviti na ostrico nižjega in končno na ostrico najnižjega znamenja hamovke, in vsakikrat odtočiti eno polnitev cevi stalnice, kakor je spredaj popisano, ter zapisati temperaturo vode. Težo vsake teli treh polnitev cevi stalnice je ovedeti in poprečnik teh težnih količin primerjati s podatki, dobljenimi ob meroskusu, oziraje se na ovedeno poprečno temperaturo. Ako se pri tem pokaže več nego ± Où odstotka razlike, je najprej ponoviti celo poskušnjo, in ako izid ponovitve soglaša z izidom prve poskušnje, je to naznaniti finančnemu oblastvu prve stopnje, da se uvede nov meroskus. Ako se pokaže, primerjajo tako ovedeno množino vode v cevi stalnici nasproti množini, ustanovljeni ob meroskusu, ± 0 25 odstotka razlike ali več, Uspehe spredaj popisanih preiskav je vpisovati v posebnem zabeležku,, narejenem po priloženem vzorcu; zabeležek je skleniti po preteku obratne m»>*a7. (81ovcnMch.) dobe, toda hraniti ga vsaj do konca nasledujega koledarskega leta v dotičnem podjetju pri ostalih kontrolnih spisih. Teže dobljenih poskusov je z njihovo temperaturo vred poočititi posamez v pripadajočih razpre-delkih zabeležka. V dnevniku uradnika superkontrole je vse v zabeležku izkazane podatke pregledno ponoviti, v preglednem zaznamku za superkontrolo pa je samo kratko navesti, da se je opravilo uradno dejanje. Ako izostane popreskušnja merske pravilnosti, ker je obrat dalje časa prekinjen, je treba začetek in konec prekinjenega obrata poočititi v razpredelku za opomnje tega zabeležka. Vsako leto enkrat je treba vode zapor na daljavo dodobra osnažiti in jih zopet namazati z mastjo. C. Delofaiye kontrolnega merskega aparata za pivno začimbo je moteno; ovedbe za silo- Ako je delovanje kontrolnega merskega aparata moteno, se je ravnati po naslednjih določilih: Pivovarniški podjetnik, oziroma voditelj obrata je dolžen, vsako zunanjo poškodbo na aparatu ali na podzidku, ki moti delovanje kontrolnega merskega aparata, nemudoma, ko jo je opazil, pismeno v dvojnem izvodu naznaniti finančnemu organu, kateremu je naloženo neposrednje nadzorstvo pivovarne, ozna-menivši natančneje poškodbo, ki se je prigodila. Finančni organ, ki dobi to naznanilo, naj zapiše na obeh izvodih dan in uro vročitve in naj stranki vrne en potrjen izvod. Na podstavi tega naznanila mora imenovani finančni organ brez odloga privzcmši stranko poistiniti naznanjeno poškodbo in o njej pismeno, ali če je v kraju brzojavna postaja, brzojavno poročati naravnost pristojnemu finančnemu oblastvu prve stopnje. Prav tako je ravnati, če motež v delovanju kontrolnega merskega aparata opazijo nadzorni organi sami. dokler so v pivovarni. V poročilu je vrsto motcža tako označiti, da se more spoznati, kaj je treba ukrenili, da se odpravi motež. Ako bi bilo treba izmenjati kak poškodovani del aparata, ga je natančno oznameniti. omenivši listo znamenje, ki ga ima dotični del v popisu (oddelek I). Finančno oblastvo prve stopnje je dolžno takoj, ko dojde naznanilo o motežu, vsakikrat ukreniti, kar je potrebno, v prvi vrsti odposlati uradnika superkontrole v dotično pivovarno, da odpravi motež. Novi aparatovi deli se smejo vstavljati samo s posredovanjem uradnika superkontrole. Dokler je delovanje kontrolnega merskega aparata moteno, je po vrsti nastalega moteža ob uradni ovedbi izdelane pivne začimbe ravnati po naslednjih zaukazih: 1. Delovanje ene ali več mehaniških zapor na daljavo je moteno. Ako zapore na daljavo 11 in III pipe za dotok sladke začimbe ali pipe za odtok pivne začimbe nehajo delovati, je odstraniti uradno zaporo na stičnem kosu 82 dotičnega zapornega voda. holan-drov zavoj 8Ù (XXIV) na stičnem kosu odviti in zaporni vod potegniti tako daleč nazaj, da se more pipa odpreti. S tem iztaknjeno samogibno zaporo je nadomestiti s plombenim zavarovanjem aretovalnega klinčka dotiČne pipe od primera do primera, in to tako, da mora biti, ako je moteno delovanje zapore na daljavo III, v zaprtem stanju uradno zavarovana pipa za odtok pivne začimbe v času. ko se začne odcejati,dotlej, ko se konča ovedba z aparatom, ako je pa moteno delovanje zapore na daljavo II, pipa za dotok sladke začimbe od časa. ko neha dotekati sladka začimba, dotlej, da se začne odcejati naslednja varka. I Ako je moteno delovanje zapore na daljavo 1. je odstraniti plombo na ozadnji zapori vrtilnega zapaha, holandrov zavoj 86 odviti in zaporni vod potegniti toliko nazaj, da se oprosti zatik vrtilnega zapaha. Ovedbo s kontrolnim merskim aparatom je potem v ostalem normalno opraviti v vseh zgoraj oznamenjenih treh primerih. 2. Sam o gi bni gibalni mehanizem vrtilnpga zapaha je moten. Ako je moten samogibni gibalni mehanizem vrtilnega zapaha, je dobiti poskus s prostoročnim poganjanjem vrtilnega zapaha. Ako se dogodé take poškodbe kontrolnega merskega aparata, ki izključujejo njega redno uporabljanje, ker je zveza premikanili del motena tako, da ni moči spraviti v delovanje skupnega mehanizma z ročnim kolescem kakor gonilnim organom, je ovedbo opraviti tako, da se cev stalnica napolni in pa izprazni neposrednje poganjaje vrtilni zapah z njegov im ročajem. Ker pa je tako neposrednje poganjanje vrtilnega zapaha brez ovinkov možno samo tedaj, kadar je kontrolni merski aparat v glavni legi 1 (umivalni legi), je aparat pustiti v tej legi, ako se je motež dogodil v tistem času, v katerem je bil aparat v glavni legi I (umivalni legi). Ako se kontrolni merski aparat poškoduje, ko je v glavni legi II (kontrolni legi), je odstraniti dve zapori, namreč zaporo pipe za odtok pivne začimbe in zaporo zatika vrtilnega zapaha, da je moči izvršiti zasilno ovedbo ' in pivno začimbo potočiti iz ponve. Kar je treba za silo posegati vmes, je opraviti tako, kakor je popisano pod št. 1. Dokler je moteno delovanje aparata, naj stopi namesto iztaknjenih samogibnih zapor na pipi za dotok sladke začimbe in na pipi za odtok pivne začimbe uradno zavarovanje tako, kakor je zaukazano pod št. 1. Glavni legi I ustrezno je pipa za dotok sladke začimbe zaprta in te zapore ni odpraviti, preloživši kontrolni merski aparat v glavno lego II (kontrolna lega), temveč s posegom za silo na holandrovem zavoju 85 stičnega kosa 82 zapore na daljavo II. pripuščenim zgoraj pod št. 1. odstavek 1. Potem se lahko začimba zajema v ponev, in ko sta glavni legi I primerno prosta tako zatik vrtilnega zapaha kakor tudi pipa za odtok pivne začimbe, se lahko opravi zasilna ovedba in ponev izprazni. Ob zasilni ovedbi je ravnati takole: Zatik vrtilnega zapaha se dvigne. Umivalna pipa mora biti v zapitem stanju, ako je ročaj navpično obrnjen navzdol. Razdelivee G je postaviti, ako treba, kakor je zaukazano v oddelku III B, z roko tako. da pride odtočna odprtina nad sredino poskusne posode za navadno kontrolo. Ročaj vrtilnega zapaha se sedaj zasukne na levo do naudarka in se pusti po uri eno celo minuto v tej legi. Potem se ročaj vrtilnega zapaha zasukne na desno do naudarka in pušča eno celo minuto v tej legi. Na ploščo za posodo navadne kontrole sc je bila postavila posoda za samotok in ta prva izpraznitev cevi stalnice se šteje prav tako za samotok kakor ob normalni ovedbi. Nato se postavi na isto mesto tarovana posoda za navadno kontrolo in potem se, kakor je zgoraj popisano, cev stalnica drugikrat napolni in izprazni. Ta dobljeni poskus je dati za podstavo nadaljnjemu ravnanju za uradno ovedbo. Poskusa superkontrole v tem primeru ni odvzeti. 3. Kontrolni merski aparat je docela ne-p or ab en. Ako je kontrolni merski aparat docela nepo-.raben, je ovedbo za silo izvršiti na podstavi naznanila hamovke. Raba kontrolnega merskega aparata je povsem izključena, če so bili poškodovani vrtilni zapah, cev stalnica ali razdelivee ali če je moten dovod pivne začimbe od ponve h kontrolnemu merskemu aparatu. V takem primeru je izdelano množino pivne začimbe ovedeti tako, da se opravi zgolj zgoraj pod lit. A zaukazana začasna ovedba s ha-movko in gradovanje pivne začimbe. S pomočjo j predpisanega seznamka o naznanilih hamovke je iz poprečnika podatkov, vpisanih ob rednem delovanju kontrolnega merskega aparata, ovedeti, katera polnitev ponve ustreza ovedenemu naznanilu hamovke. Gradovalni poskus je vzeti neposrednje po [ ovedbi naznanila hamovke tako, da se z zajemal-nieo z dolgim držajem vzamejo vsaj tri žlice iz različnih plasti ponvine vsebine (dna. sredine in površine) in se skozi lijak s sitom vlijejo v pripravljeno, poprej z začimbo dotičnega vara izplaknjeno poskusno posodo. Napolnjeno posodo je takoj pokriti s pokrovom. Ako bi za ovedbo množine ne bilo na razpolago zadostnega števila podatkov poprejšnjih začasnih ovedeb, je ovedeno naznanilo hamovke nemudoma naznanili c. kr. komisiji za postavljanje koutrolnih merskih aparatov za pivno začimbo na Dunaju, da izračuni in naznani izdelano množino. 4. Neporabnost ali izguba poskusov navadne kontrole. Ako bi bil poskus navadne kontrole neraben za uradno ovedbo ali bi se popolnoma ali deloma izgubil, je dati poskus superkontrole uradni ovedbi v podstavo. Organi navadne kontrole morajo v takem primeru nemudoma po najkrajšem potu poročati finan- čnemu oblastvu prve stopnje, ki mora brez odloga poslati uradnika superkontrole, da uradno ové izdelano pivno začimbo Ako uradnik superkontrole ne pride pravočasno in mora torej organ navadne kontrole obravnati poskus superkontrole (oddelek III, A, 6, lit. b), naj ta organ izvrši ovedbo izdelka uporabljaje dotični poskus superkontrole. Zaloški m. p. Dodatek I (k oddelku II). Predpis za mazanje z oljem. \ Kontrolni merski aparal za pivno začimbo je, ako v nastopnem ni izrečno kaj drugega določenega, pred vsako uporabo na naslednjih mestih s škropilnico namazati s čistim, kisline prostim oljem: 1. polž 9 in polžasto kolo 10. V mazalno luknjo v pokrovu tempiralnega okrova, v kateri tiči aretovalni klinček 19, pod ročnim kolescem, je odstranivši klinček (obilno) brizgniti olje neposrednje, preden se spravi v tek. Gonilo teče v tempiralnem okrovu do višine zapornega kolesca 14 v olju. Vsakikratni dotok olja, ki pride skozi mazalno luknjo v pokrovu v okrov, oskrbuje polža in polžasto kolo. Ta oljnata kopelj naj se vsako leto najmanj enkrat odtoči skozi spodnji izpraznilni vijak in naj se potem ob snetem pokrovu nadomesti s svežim kisline prostim oljem. 2. Gonilno vreteno 5 skozi žleb za olje v pokrovu tik pod gonilnim kolescem 6. 3. Trn malega zobatega kolesa 28 štela skozi mazalno luknjo na desni poleg pokrova, pokritega s steklom, zgoraj nad pokrovovo zaporo. 4. Polžasto kolo 10 skozi mazalno luknjo zgoraj v gonilnem okrovu pred okrovovo razporo. 5. Ekscenter 20 skozi mazalno luknjo ekscen-trovega obroča 21 v okrovovi razpori. 6. Gonilno vreteno 15: a) skozi mazalno luknjo zgoraj v gonilnem okrovu za razporo; h) skozi mazalno luknjo tečajevega vrata v votlem prostoru stojala pred čelnim kolesom 22. 7. Stoječe razdelivčevo vreteno skozi mazalno luknjo v koničnem zobatem kolesu 45. 8. Vmesno kolo 67 skozi mazalno luknjo v njegovem pestu v votlem prostoru stojala. 9. Kadar se snema pokrov (53) vsied super-kontrole, stoječi trn 52 posodinega bobna skozi žleb za olje na gornjem koncu trna. Nadalje je mazalne vaze ekseentrovega okrova dopolniti vsak teden. Zobe vseh čelnih in kotnih koles in bobnovega zobatega venca je od časa do časa osnažiti z mastno ščetjo. Da so se mazalne vaze dopolnile, kakor je zaukazano zgoraj, je poočititi v razpredelku za opomnje v ovedbenem vpisniku. / Dodatek II (k oddelku II). Predpis za plombovanje. Za napravo uradnih zapor na kontrolnem merskem aparatu naj organi navadne kontrole uporabljajo majhne Syrowatkove stiskalnice s kleščami in za žganjarinsko kontrolo predpisani (§. 6, B izvršitvenega predpisa za žganjarino z dne 21. julija 1899. 1. [drž. zak. št. 130]) zaporni materijah Uradniki superkontroie naj se poslužujejo stiskalnic s kleščami, narejenih nalašč za rabo pri kontrolnih merskih aparatih za pivno začimbo, in k njim spadajočih plomb. a) Plombeno zaporo navadne kontrole je napraviti: Število plomb 1. Na. zapornem krožniku 54 v pokrovu posodinega bobna H..................... 1 2. Na aretovalnem klinčku 19 gonilnega kolesca 6............................... 1 3. Na Vočnem vzvodu 65 ekscentrovega okrova K................................. 1 4. Na zapornem vijaku 32 hmeljevegacedilnika 30............................... 1 5. Na zatiku vrtilnega zapaha.............. 1 Vsota . . 5 b) Plombeno zaporo superkontroie j e napraviti: 1. Na dveh nasprotnih temeljnih vijakih stojala A .............................. 2 2. Na zapornem pokrovu štela C, oprem- ljenem s steklom, in to na zaporni zagozdi in na šarnirski zagozdi .... 2 4 Število plomb ê Prenos . . 4 3. Na 4 pokrovovih vijakih tempirahjega okrova .................................... 1 4. Na 4 pritrdilnih vijakih na spodnji strani okrova K gonila zapor.................... 2 5. Na klinčku, ki veže segmentov zobati lok z ekscentrovim vretenom.................... 1 6. Na 3 pritrdilnih vijakih vmesnega kolesca 67................................. 1 7. Na 4 pokrovovih vijakih okrova K gonila zapor...................................... 1 8. Na 3 gornjih zapornih vijakih okrova K gonila zapor............................... 1 9. Na zapornem vijaku in holandrovem zavoju zapore na daljavo I vrtilnega zapaha ter na 4 vijakih ozadnje zapore vrtilnega zapaha............................... 1 10. Na šarnirovi zagozdi zveznega sklepa ekscentrovega droga 21 in vzvoda vrtilnega zapaha 36 ....................... 1 11. Na 4 zarobkovih vijakih na hmeljevem cedilniku 30.............................. 2 12. Na 4 zarobkovih vijakih na umivalni pipi 55................................... 2 13. Na zapornem vijaku sklepa umivalne pipe 40................................... 1 14. Na 2 vijakih obrambne kapice zagozde vrtilnega zapaha.......................... 1 15. Na 2 pritrdilnih vijakih vrtilnega zapaha E na stojalu......................... 1 Odnos . . Odnos . . 20 Število plomb Prenos . . 20 16. Na holandrovem zavoju vrtilnega za- paha E z odtočno cevjo 37.................... 1 17. Na zaporni kapici iztoka odtočne cevi 37 v razdelivec G............................ 1 18. Na klinčku, ki veže razdelivec G s stoječim vretenom 42............................ 1 19. Na 2 pritrdilnih vijakih tečaja razdelivče- vega vrata na stojalu........................ 1 20. Na zapornem vijaku pokrova 53 na po- sodinem bobnu H posod superkor.trole 1 21. Na loputi zaporne kapice cevi stalnice 41...................................... 1 22. Na 4 pritrdilnih vijakih in na holan- * drovem zavoju stičnega kosa zapore na daljavo III na pipi za odtok pivne začimbe ........................................... 1 Odnos . . 27 Število plomb Prenos . . 27 23. Na 4 pritrdilnih vijakih in na holandrovem zavoju stičnega kosa zapore na daljavo II na pipi za dotok sladke začimbe . •............................ 1 24. Na 2 zapornih vijakih sklepa pipe za odtok pivne začimbe........................ 2 25. Na 2 zapornih vijakih sklepa pipe za dotok sladke začimbe....................... 2 26. Na 5 zvezah z zarobki zapornega voda I vrtilnega zapaha........................... 5 Vsota . . 37 / 27. Na vseh zvezah z zarobki zapornega voda II pipe za dotok sladke začimbe. 28. Na vseh zvezah z zarobki zapornega voda lil pipe za odtok pivne začimbe. Priloga 1 (k oddelku 111 A). Dežela :.......................... Kontrolno okrajno vodstvo finančne straže : . . . . Finančni okraj:................... Oddelek finančne straže :.......................... Pivovarna........................................v...............................p. št, Obratna doba 19 . . Ovedbeni vpisnik št. (tekoča številka) navadne kontrole za ponev št..........., opremljeno s kontrolnim merskim aparatom za pivno začimbo št.......... za mesec.............1Î) Mesečni sklep. Ovedeni izdelek Hektolitrskili stopenj ekstrakta Naznanilo štela Štev. v mescu 19 . . začetkom j v času od 1. dne septembra 19 . . do . koncem J skupaj . Opravljene preložbe Število od tega odpade na: ovedene varke umivalne vare Parafirano po . .pol. Podpis: Strogo zaračunljiva tiskovina. Veliki koncept. (Slovpninoh.) 5 Kos- mata teža Tara v zaporno tableto vred iz poso-dindga bobua izvzete v po-socUn boben zopet vstavljene Čas, v katerem so došli nadzorni organi v pivovarno dan ura in minuta V trenutku, navedenem poleg, je varilni proces v stadiju Pivarinska boleta da- tum šte- vilka c s* f | .j?* £ Ü § > üf II îf P /•> o = Bo •" §■■§ ?ai poskusne posode superkontrole 9 10 ":S S is II °-a 1“ II tl >3 Ovedba teže tara kos- mata teža poskusne posode Ji P P I . !'* navadne kontro e v gramih Gradovanje I a §1 a u g s I fg II CÖ s "cö o A o f J o Is g 3 !a H |p =i» tli 2 3 o 8.Ï-s- || 20 Odbitek •/. 22 .g 1- ti P > H 3'g • —1 ÜC MS5 0 g M hektolitrskih stopnjah ekstrakta 23 i > 33 II !| r ! 'E M 1*8 A f> S Î. It 28 Opomnja 29 Podpis \ Priloga 2 (k oddelku III A). Dežela:...................................... Pivovarna: ............. Finančni okraj :............................. Kontrolni merski aparat št. : Primerjava uspehov ovedb navadne kontrole in superkontrole za mesec..............................19 . . Številka bolete Nazna- nilo štela Poskus navadne kontrole Poskus superkontrole raz- lika v hekto- litrskih stop- njah dan ovedbe čista teža resnična vsebina ekstrakta hekto- ii trske stopnje (točka 4 ■izračuna) ' dan ovedbe čista teža poskusa, ovedena po organih resnična vsebina ekstrakta hekto- litrske stopnje (točka 4 izračuna) super- kontrole navadne kontrole • Priloga 3 (k oddelku III A). Dežela:...........................i . . . Pivovarna: Finančni okraj:............................. Zabeležek tablet za konserviranje. Prejem Poraba po enega kosa Izročitev ekonomätu Opomnja (obračun koncem mesca) dan številka proti- pisa število kosov številka kontrol- nega merskega aparata številka poskusne posode dan dan porab- ljeni nerabni vložbe katerega ga vzamejo ven organi navadne kontrole super-k ont role kosi - ■ \ . >>. ■ ■ . ■ • ■ . j _ *. ! i Dežela: . . . Finančni okraj: Priloga 4 (k oddelku 111 .4). Zvezek št Pivovarna Manuale. Obratna doba 19 . . Kontrolni merski aparat št. . . Ponev št. • . Naznanilo štela: Poskusna posoda št. . . superkontrole kosmata teža . . ■ • 9 tara . . - • 9 Začasna ovedba, naznanilo na hamovki: . . . . mm Boleta št.. . : zglašenih. . hektolitrov po . . . saharometrskih stopenj =. . . hektolitrskili stopenj ekstrakta 5 % davka prosta razlika =. . „ „ „ skupaj . . hektolitrskili stopenj ekstrakta. Ovedba poskusa navadne kontrole. Poskusna posoda: tara. . . .g Uradovanje: naznanilo . . . . °/0 Naznanilo temperature .... °R. kosmata teža... .g popravek .... .... čista teža. . . .g Redukcija na 14 °R. . . . temperatura. . . . °R. Resnična ekstraktova vsebina .... u/„ Izračun. 1. Volumen poskusa: tabela I teža poskusa • v .... x • • 1000 2. Razmerna številka: Volumen poskusa za namen interpolacije na 3 decimalke okrajšan = .... I razmerna številka za . . I = . . . . razlika — • X • 10 = ' ' Razmerna številka za . . . I — . . . . prištevši odštevši vsota razlika............ iskana razmerna številka = . . . . 3. Volumen ponvine polnitve: Volumen poskusa razmerna številka ..............X................... 4. Hektolitrske stopnje izlečka: Hektolitri ekstraktova vsebina • ... X................. okroglo .... hektolitrskih stopenj. Ö. Odbitek: Hektolitrske stopnje odbitni odstotek ...................X - - • • ■= .... hektolitrskih stopenj. 6. Ovedene hektolitrske stopnje . . . . odbitek . . vštevni izdelek .... hektolitrskih stopenj nasproti .... , , Presežek .... hektolitrskih stopenj nanje pripadajoča pivarina . . K . . h . 100 okroglo . ... .hi. Id Priloga 5 (k oddelku III Ä). Dežela:............................ Kontrolno okrajno vodstvo finančne straže: Finančni okraj:.................... Oddelek finančne straže:.......................... Seznamek / fr milimetrski]! naznanil na hamovki in ustrezajočega ponvinega volumna za pivovarno:............ kontrolni mefrski aparat št. (Slovcnisch.) 0 Tek. štev. Varka opravljena Stopnjatost: dne k boleti št. Naznanilu hamovke v milimetrih 1 . J , ustreza po točki 3 izračuna ponvina polnitev v hektolitrih in litrih, in sicer Dežela: . . , Finančni okraj: Pivovarna . Priloga 6 (k oddelku III B). .......... Kontrolno okrajno vodstvo finančne straže: .......... Oddelek finančne straže:........................ .......................v..............................p. št. Obratna doba 19 . . Mesec..............................19 . . Pregledni zaznamek superkontrole. V zgoraj imenovani pivovarni se rabi .... kontrolni(h) merski(h) aparat . . za pivno začimbo, in to: na ponvi št. kontrolni merski aparat št. . . »»»•••• n n n n • • n n n ••• • n » » j> » • 1 n n ••• • n -n » n • • Parafirano . . pol. Strogo zarafunljiva tiskovina. Veliki koncept. Čas prihoda v pivovarno Stanje obrata v zraven omenjenem času L spe h o \ e d b e v, 1 nazna-i nilo Vllka| štela Ovedba teže Gradovanje množina s po-močjo aparato-vih tabel prera-čunjenih hekto-li trških stopenj ekstrakta šte- vilka kos- mata teža tara čista teža skuša V gramih šte- vilka sa- haro- metra nepo- srednje eitanje na vre- tencu temperatura poskusa v °R. resnična vsebina ekstrakta po tabeli III kontrolnega merskega aparata dan ura in minuta poskusne posode v gramih 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 • / ‘ « • su p. erkontrole Naznanilo drugih opravljenih uradnih dejanj in opazovanj Ura in minuta odhoda Podpis odbitek ovedeni izdelèk odštevši odbitek v hekto-litrskih stopnjah ekstrakta številka bolete tiste varke, od katere izvira dobljeni poskus °/o • množina v hekto-litrskih stopnjah ekstrakta uradnika superkontrole 14 1 15 16 17 18 19 20 S # , % * i l . • • • • f . . ; • Priloga 7 (k oddelku III B). Zabeležek o obdobni popreskušnji merske pravilnosti kontrolnega merskega aparata za pivno začimbo št.......k ponvi št.. ki je postavljen v pivovarni............................... ter o obdobni preiskavi njegove cevi stalnice. Obratna doba Dan, katerega se opravi uradno dejanje Oznamenilo opravljenega uradnega dejanja Kosmata Tara Čista Temperatura poskusov Poprečna čista teža teža posameznih poskusov 1 2 3 1 4 j 5 6 7 1 ' 1 • Poprečna temperatura Ob meroskusu dognana teža (ustrezajoče vrednosti tabel) Absolutna razlika med težami, navedenimi pod 7 in 9 Pod 10 navedena razlika, izražena v odstotkih Opomnja Podpis uradnika superkontrole 8 9 10 11 12 13 / (Slovcnisch.) 7 Pod. I. Navpična prereza. Pod. 11. \ Vodoravna prereza a—1>. Umivalna baterija. Pod. III. Pogled od spred. Pipa za dotok sladke začimbe. Pipa za odtok pivne začimbe. Pod. IV. Pogled od zgoraj. Pod. VI. Vodoravna prereza a—b. Navpična prereza gonila s tempiranjem. Pod. V. Pod. VII. Pod. VIII. Vodoravna prer eza a—b. Mahalna utež prereza c—d. Gonilov okrov in štelo. Tabela 5. Pod. IX. Vrtilni zapah. Pod. X. Vodoravna prereza. Pod. XIII. Pogled od spredaj. Navpična prereza Pod. XI. Navpična prereza. 1 i i 1 i ' k ! / k k Pod. XII. Prereza a—h. rTH* i ËHBÉPL; Hmeljni cedilnik. Pod. XIV. Navpična prereza. Pod. XVI. Pogled. Pod. XV. Vodoravna prereza a—1). Ekscentrov okrov K. Pod. XVII. Navpična prereza a—1>. m >(/p** 60 60 1 — i Tn W7’ j (j L.» ir a 1 s J i ijl ii- - 5!9 i 4- p 4r> n ' -ili 1 r h ff i 0 6 -k ■ h TÎJ m ! i >- J e 'im Pod. XIX. Vodoravna prereza. MlnvonUch.) Pod. XX. Vod zapore na daljavo I. Pod. XXII. Vod zapore s krivcem in stikom v ekscentrovem okrovu. Pod. XXI. Zaporna zagozda zapore na daljavo 1. Pod. XXIII. Zavoj 78 zapornega voda na ekscentrovem okrovu. Starejša novejša uredba. Pod. XXIV. Trokraka pipa za dotok sladke začimbe, oziroma za odtok pivne začimbe s stičnim kosom zapor na daljavo II in III. Pod. XXVI. Pod. XXV. Pod. XXVII. 3. Ukaz finančnega ministrstva z dne 11. decembra 1911.1., s katerim se dopolnjuje predpis za uporabljanje kontrolnega merskega aparata za pivno začimbo Waldek & Wagner. Dopolnjujé oddelek C za kontrolni merski aparat za pivno začimbo Waldek & Wagner izdani predpis za uporabljanje (oddelek III ukaza finančnega ministrstva z dne 22. decembra 1910. 1. [drž. zak. št. 244]) se zaukazuje nastopno: 4. Neporabnost ali izguba poskusov navadne kontrole. Ako bi bil poskus navadne kontrole neraben za uradno ovedbo ali bi se popolnoma ali deloma izgubil, je dati poskus superkontrole uradni ovedbi v podstavo. Organi navadne kontrole morajo v takem primeru nemudoma po najkrajšem potu poročati finančnemu oblastvu prve stopnje, ki mora brez odloga poslati uradnika superkontrole, da uradno ové izdelano pivno začimbo. Ako uradnik superkontrole ne pride pravočasno in mora torej organ navadne kontrole obravnavati poskus superkontrole (oddelek III, A, št. 7, lit. h, zadnji odstavek gori omenjenega ukaza finančnega ministrstva), naj ta organ izvrši ovedbo izdelka uporabljaje dotični poskus superkontrole. Zalcski s. r. 4. Ukaz finančnega ministrstva v po-razumu z ministrstvom za železnice z dne 18. decembra 1911.1. o zamenjavanju starovrstnih voznih listov za tuzemski tovorni promet po železnicah z natisnjenimi kolkovnimi znamenji za golice voznih listov nove vrste. Ker se z ukazom ministra za železnice z dne 15. aprila 1898. 1. (drž. zak. št. 48) uvedeni obrazci voznih listov za tuzemski tovorni promet po železnicah po določilih oddelka II, št. 6 v ukazniku za železnice in plovstvo št. 130 z dne 13. novembra 1909. 1. razglašenega razpisa c. kr. ministrstva za železnice z dne 11. novembra 1909. 1., št. 54976, ter po določilih razpisa c. kr. ministrstva za železnice z dne 15. novembra 1910. 1., št. 55464, razglašenega v ukazniku za železnice in plovstvo št. 131 z dne 15. novembra 1910. 1., od 1. dne januarja 1912. 1. naprej se smejo več porabljati, se lahko golice voznih listov spredaj oznamenjene vrste, ki so ostale neporabljene do tega časa, če nimajo nikakršnih vpisov, do 30. dne junija 1912. 1. zamenjavajo za nove golice voznih listov, uvedene z ukazom ministrstva za železnice z dne 1 1. novembra 1909. 1. (drž. zak. št. 172) (obratni pravilnik za železnice), v prodajnih uradih, poklicanih za to. S tiskanimi ali pismenimi vpisi opremljene golice voznih listov oznamenjene vrste, ki se niso rabile železniško-uradno, se lahko v istem roku zamenjajo za nove golice voznih listov za tuzemski promet, toda samo izpolnjujé gledé lega obstoječe predpise in položivši tarifno ceno za golice. Po 30. dnevu junija 1912. 1. se starovrstni vozni listi za tuzemski promet ne bodo več zamenjavali.