Letnik L VESTNIK URADA ZA CENE PRI PREDSEDNIŠTVU VLADE LRS Priloga k 45. kosu Uradnega lista LRS z dne 29. junija 1946. Štev. 19. VSEBINA: URAD ZA CENE PRI PREDSEDNIŠTVU VLADE LRS: 32. Cenik št. 6/46 za živila in življenjske potrebščine, veljaven I 33. Odločba o sestavljanju ponudb in kalkulacij za gradbena za julij 1946. | dela na območju Ljudske republike Slovenije. ZVEZNI URAD ZA CENE PRI GOSPODARSKEM SVETU FLRJ: Odločba o določitvi cen konjem za klanje. I Tolmačenje o zaračunavanju davka na poslovni promet za Odločba o določitvi cen tesanemu gradbenem lesu. | blago, za katero se cene obvezno prijavljajo. URAD ZA CENE pri predsedništvu vlade LRS 32. Urad za cene pri predsedništvu vlade LRS odobruje po odredbi o določanju in kontroli cen (Uradni list FLRJ z dne 30. oktobra 1945, št. 803/84) na predlog Nabavljal-nega zavoda Slovenije »Navoda« v Ljubljani CENIK št. 6/46 $ za živila in življenjske potrebščine veljaven za mesec julij 1946 Cena Cena Blago na debelo na drobno din din ŽITA: u D pšenica kg 4.62 5— D soržica kg — 4.26 — 4.70 u D rž kg — 4.26 — 4.70 D ječmen, ozimni .... kg — 4255 ■ — 5— D koruza kg — 3.83 4.20 I) oves kg 4.55 — 5— D proso fco skl. Navoda . kg — 5.50 6— D ajda fco skl. Navoda . kg — 6.50 — 7.20 TJ sirk kg 2.50 3— U soja za hrano kg 4.50 5,— HLEVSKI IZDELKI: moka: ‘J u pšenična bela, uvožena . . kg — G.12 — 6.80 u sojina kg 3.35 3.70 moka domače predelave: D pšenična, enotna kg 6.G 4 7.30 D ržena .... , , . . kg 6.19 6.80 D koruzna kg — 5,- — 5.00 L) ajdova kg — 13.22 — 14.50 1) sirkova kg 5.25 5.85 U fižolova .■■•„n,. kg 5.70 6.30 zdrob: D pšenični . kg 7.28 8— D koruzni . kg — 5.91 — 6.50 IJ sojin, uvožen kg 3.35 3.70 D kaša kg — 10— — 11.— D ješprenj . . . . . . kg 7.15 »♦ 8— U ovseni kosmiči kg 6.— 6.60 KR l il kg 7— Blago Cena Cena na debelo na drobno POLJSKI PRIDELKI: din din D fižol v zrnju: fižolica kg 9.75 11— ribničan kg 12— 13.50 visoki (preklar) kg 15.25 17.50 nizki (prepeličar, koks) . . kg 13— 15— mešan kg 9.75 11 — U grah v zrnju — cel . . . kg 4.50 5— 1» leča kg 8— 9— U r i ž oluščen kg 16.20 18— u riž pražen, za otroke . . . kg 21.50 23.50 D testenine: D iz bele moke — domače iz- delave kg — 10.92 — 12— MAŠČOBE: UD mast jedilna, čista .... kg — 54.50 - 60— slanina soljena, banaška . . kg — 48.10 — 54— ocvirki domači kg 28.50 31.50 vsedki od masti ..... kg 40.40 45.25 D olje jedilno kg - 34.50 — 36.Soliter D loj, topljen, jedilni, čist . . kg 24.— i 28— loj topljen, jedilni z ocvirki kg 21 — 23— loj netopljen kg 10— } » g 12— loj industrijski, netopljen . kg 5— Sz 6— loj industrijski, topljen . . kg 12.30 J - 14— D MLEČNI IZDELKI: Cene pri proizvajalcu: čajno maslo . . . kg 96.— 104,— 112— kmečko maslo . . . kg 76.— 82— 90— kuhano maslo . . . kg 112.— 120— 130— skuta iz polnega mleka kg 38.— 44— 50— skuta iz posnetega m mleka kg 25.— 30— 34— sir polnomasten, domač kg 66,- 72— 80— sir polmasten, domač kg 38— 44— 50— sir trdi vseh vrst . • • • kg - 48.70 54— SOL: jedilna fco skl. Navoda kg 5.65 6— živinska fco skl. Navoda kg 5.65 6— industrijska fco skl. Nav. kg 3.65 4— D SLADKOR: sladkor kristal . . 31.85 33.50 sladkor, kocke ali prah . . kg 34.85 36.50 sladkor surov, nerafiniran . kg 30.15 32— čokolada . . . 73— 82— med, naravni . . 64— fko 68,- skl. Ljubi). prod. 1. brez prom davka v drobni prodaji - G8 - c Cena Cena Blago na debelo na drobno din din U KAVA: L kava prava, surova . . . . kg 134.50 148.— U kava surogat mleta . , . kg 13.50 15,— U kava cikorija mleta . . MILO IN PKALNI PRASKI: pralno milo: . kg 13.50 15.— U pralno milo vseh vrst . . • kg 31.50 35.- TJ pralno milo v kom. a 234 g * (Lnsh Soup — karton po 100 kom.) .... kom. 7.40 8.20 7 v kom. a 93/8 oz — 2G6 g (Soup Landry~Colgate's-Palmolive — karton po 100 kom.) v kom. a t)3/* oz = 277 g kom. 8,10 9.50 (Cotgate’s Octagon — karton d 100 kom.) .' . kom. 8.80 9.70 v kom. a 1 Lbs — 454 g (Bluo Nottled Soap. Soap Landry Octagon — zaboj A 60 kom.) kom. 14.30 16.- D domače »Pralno« 40°/o m. k. vklj. zaboj ali karton . . kg [+, 27.10 1+ 30.— D domače »Zlatorog« napihnje- no 63% 26.30 29.- toaletno milo: U »Ivory« 100 s 6.20 7,- 3>Ivory-Swan« v zav. . . 160 K 9.50 10.50 »Lux« v zav 106 B 6.20 7.— »Maxim« v zav 106 g 620 7.— »Amour-Palmolive« v zav. 100 g 6.20 7.— belo brez zav 106 g 6.20 7.— D domače »Zlatorog« 48°/o m. k 100 g 4.80 5.50 D otroško (lahko) milo »Schicht« kom. 3.60 4.— D dečje »Zlatorog«, zeleno 100 g 5.50 6.50 D dečje »Zlatorog«, rumeno 100 S 6.50 7.50 D brivsko milo: »Zlatorog« G0% m. k. kom. a 50 g kg 50.80 57.— U medicinsko milo 1 vseh vrst kg 62.30 70.— U milo,, industrijsko . • • kg 32.35 36.50 D pralni praški: »Snežinka« v zav. . • • • kg 24 50 27.— »Pock« kg 22.30 25.— kg 23.60 26.— »Schicht« v zav. 15% . . . kg 21.15 23.50 »Zlatorog« odprt 15°/o m. k. kg 16.80 19.— »Hrastnik« odprt . . . • kg 6.30 7.— D milo v prahu: milni prašek »Zlatorog« 80% kg 48.15 54.- kremenčevo milo v prahu • kg 11.25 12.50 tekoče »Zlatorog« milo kg 10.10 11.50 mazilno »Zlatorog« milo . • kg ♦ 25.10 28.50 oralna soda: kristalna soda (stara zaloga) kg 3.95 4.50 nmoninkova soda . . • • kg — 6.45 •“■■■ V .10 kavstična soda, vklj. zaobala kg 12.30 13.50 KONSEU V lit AN A ŽIVILA: U Suha hrana: Menu št. 1—5 z 10 obroki (bto 45—i9 Lbs). . . karton 302.— (vsebina: 2 zav. First Half in 2 zav. Second Hala 400.— -■ Blago Cena na debelo Cena ua drobno Kation C z 8 obroki (bto 89—42 Lbs) zaboj ali karton din 290— din 320 — (vsebina: 24 doz mes. kons., 24 doz raznih ter M 'DOTPf'! J Kation K in KS z 12 obroki (bto 48—45 Lbs) . - . . zaboj % 321— 360— (vsebina: 12 zav. B, 12 zav. D in 12 zav. S) Opomba: Kavcija za zunanje kartone suhe hrane se zaračuna posebej. RIBJE KONSERVE; V slani vodi 27.10 30— slaniki š, 8 oz neto 227 g doza 8.20 9— (Pilchards, Hurrings — kartoni po 96 doz) ribe sesekljane, kons. polenovka a 14 oz neto 397 g doza 14.10 15.50 (Chiken Hadies — Icar-toni po 48 doz) slaniki a 15 oz neto 425 g doza 15.- 16.50 (Pilchards, Harrings — leartoni po 48 doz) V slani omaki . kg 30.— 33— ribe v slani omaki A neto 150 g doza 6.60 7.50 (Sardinas — kartoni po 96 doz) ribe v slani omaki A 77« oz neto 220 g . . . . doza 9,- 10.- (Salmon — kartoni po 48 doz) U ribe v slani omaki A neto 240 g doza 9.30 10.50 (Sardinas al Natural, Venezuela-Margarita — kartoni po 100 doz) U ribe v slani omaki A neto 320 g doza 12.30 13.50 (Comeadas — kartoni po 50 doz) U ribe v slani r" aki A 15 oz neto 425 g doza 1 16.50 18.— (Mackerel—kartoni po 48 doz) U ribe v slani omaki A neto 450 g ., doza 16.80 18.50 (Cubagna, Salmon, zaboji po 48 doz) U ribe v slani omaki A 1 Lbs neto 454 g doza ( 16.80 18.50 (Salmon — kartoni po 48 doz) V paradižnikovi omaki kg 30— 33.- U ribe v paradižnikovi omaki A neto 150 g . . . . doza 6.60 7.50 (Sardinas con Tomato Sauce — kartoni po 100 doz) U ribe v paradižnikovi omaki A 8 oz neto 227 g . • doza 9— 10.- (Pilchards in Tomato Sauce — kartoni po 96 doz) U sardine v paradiž, omaki po 10 oz neto 284 g doza !2.— 13.— (Admiral, kartoni po 48 doz) U ribe v paradižnikovi omaki A 15 oz neto 425 g . . doza ■ 16.50 • 18.- h (Pilchards in Tomato Sauce —' leartoni po 48 doz) V gorčični omaki . . . . kg 30— 33.— U sardine A 3*/« oz neto 92 g (Mostarda, «— karton d 100 doz} doza 4.50 5.- \ U U D D D D D U Blago Cena na debelo Cena na drobno V olju din 30— din 33.— sardine v olju a. 'đ'A m neto 92 g . . . . doza 4.50 5.— a o/i oz neto 100 g . . doza 4.50 5,— (Maine - Maid, Golden ■ Eagle, Sea (/idl-tjaviota karton a, 100 doz) ribe soljene v sodih (bto za neto, fko sod) kg 14— 1 Opomba: Ceno na drobno za soljene ribe v sodih določijo okrajni odbori, upoštevajoč posebej taro in kalo. polenovka sušena . . kg l 22— 24.50 Skombri v olju »Arrigoni« a neto 120 g . . . . doza 19.15 20.50 (zaboji d 100 doz) Sardin^ v omaki »Arrigoni« a neto 120 g . . . doza 16.35 18.50 (zaboji d 100 doz) Fileti v paradiž, omaki »Arrigoni« a neto 125 g doza 28— 31.30 (zaboji d 100 doz) antipasta »Ampelea« h 130 g doza 12.10 14.— (zaboji po 100 doz) skombri v paradižnikovi omaki »Ampelea« a 400 g doza 48.75 56— (zaboji po 6A doz) MESNE KONSERVE: ' z nad 80% mesa . . . . kg 30.— J 33.— S v i n j i n a v omaki a o'/s oz neto 99 g ... . doza 4.50 5— (Pork Loaf — kart. d 120, zah. d 13!) doz) svinjina v omaki š. V'U oz neto 100 g doza 4.80 5.50 (Pork Loaf — kart. d 120, zah. d 139 doz) svinjina mleta a 12 oz neto 340 g doza 12.60 14— (Meat Lunch Pork, Spam, Mor, Broadcast— zaboji po 4# doz) svinjina mleta ž. 28 oz neto 794 g doza > 28.80 31.50 (Pork and Gravy, kart. zab. d 2U doz) svinjina mleta a 29 oz neto 822 g doza 28.80 31.50 svinjina mleta k 30 oz neto 850 g doza 30— 33— (Pork and Gravy •— zaboji po 2i doz) svinjina mleta a 2 Lbs 2 oz neto 964 g . . . . doza 34.50 38— svinjina mleta a 2 Lbs 8 oz neto 1134 g . . . doza 39— 43— (Pork Luncheon Meat — zaboji po 18 doz) svinjina zmleta a 6 Lbs neto 2722 g neto fko doza 92.70 •101— (Pork Luncheon Meat — zaboji po r, in 9 doz) svinjski jeziki v žel. &. 1 Lbs neto 2722 g neto fko doza 92.70 101— (Pork Tongues — kart. po 6 doz) meso v soku: a 12 oz neto 340 g . . . doza 12.60 14— (S nced Luncheon Meat with natural Juice) svinjina in govedina v soku: ,a 2 Lbs 8 oz = 1134 g . . doza 39,— 43— (Pork and Beef Lun-cheon Meat with natu-ral Juice) Blago Govedina v omaki a Csna na debelo din Cena na drobno din 4 oz neto 113 g . . . (Beef Loaf — zab. d 105, 120, 139, UO, U5 doz) govedina mleta k 12 oz doza 5.10 5 50 neto 340 g (Meat Lunch, Comed Beef — kartoni po 48 doz) govedina mleta k 16 oz doza 12.60 14— neto 454 g (Meat Roti — kartoni po 48 doz) govedina pečena a 1 Lbs 8 doza 16.80 18.50 neto 680 g ... . (Roast Beef — kart. d 24 doz) govedina mleta h 28 oz doza 27— ' 2&.S0 30— neto 794 g .:.. . (Beef and Gravy—kart. zab. d 24 doz) govedina mleta a 30 oz doza 31.50 neto 850 g (Beef and Gravy — I kar. zab. d 24 doz) govedina zmleta a 34 oz doza 30— 33— neto 964 g (Beef and Gravy — karton po 18 doz) govedina zmleta a 6 Lbs doza 34.50 38— neto 2722 g neto fko (Corned Beef) doza 92.70 101 — Goveja pašteta .... . kg 21.30 23.50 a 12 oz ne^o 340 g . . (Meat Paste, kart. d 48 doz) doza 9.— ' r' 10— Meso v jabolčni omaki • 'kg 21.30 23.50 a 6 oz neto 170 g . . (Pork in Apple Sauce, kart. d 96 doz) doza 5.40 6— mešane s cca 50% mesa govedina z testeninami a . kg 19.50 21.50 IIV2 oz neto 326 g . . (Meat Noodles — kart. d 48 doz) meso mešano a 12 oz neto doza 8.20 9— 340 g (Meat & Pctatocs, Meat Vepetable Šteto - Hash Beef & Noodles, Ground Meat and Spaghetti, Pain de Viande — zaboji po 48 doz) govedina s krompirjem a doza 8.20 9— 1 Lbs 8 oz neto 680 g (Corned Beef Hash — zaboji in kartoni po 24 doz) govedina s krompirjem a 5 Lbs 12 oz neto doza 17.60 s 19.50 2608 g . . . neto fko (Comed Beef Hash — zaboji in kartoni po 6 doz) meso mešano s krompirjem S. 6 Lbs 12 oz neto doza . 62— 67— 3062 g . . . neto fko (Comed Beef Hash — kart in zab. d 6 doz) doza 70.80 77— meso z rižem svinjina z rižem a 3’A oz 19.50 21.50 neto 106 g (Pork and Rice — kart. d 110 doz) svinjina, z rižem & 4 oz doza 3.30 4— neto 113 g doza 3.50 4— (Pork and Riče — kart. a 120 doz) \ Blago svinjina z rižem & 1114 oz neto 326 g doza Cena na debelo din 8.20 Cena na drobno din 9— (Pork and Riče — kartoni po iS doz) svinjina z rižem S. 12 oz neto 340 g .... . doza 8.20 9— (Pork Riče — kart. a 48 doz) meso z jajci . kg 30— 33— svinjina z jajci & 334 oz neto 106 g doza 4.80 5.50 (Chopped Pork and Eggs — kart. d 120, zah. d, 139 doz) mešano meso z jajci & 12 oz 340 g doza 12.60 14— (Ham-Pork and Eggs — zaboji po 48 doz) govedina s povrtnino š. 6 Vt Lbs neto 2948 g neto fko doza 68.50 74— (Chih con Čarne — zaboji po 6 doz) mešane s cca25% mesa kg 19.50 21.50 svinjina z zelenjavo & 16 oz. neto 454 g . . . . doza 10.80 12— (Pork & Vegetable — Icartoni po 48 doz) govedina z zelenjavo S. 1 Lbs 14 oz = neto 850 g doza 19.50 21.50 (Meat & Vegetable Stew — zaboji po 24 doz) mešane s cca 25% mesom • kg 13.70 15.— svinjsko kons. meso z fižolom d. 12 oz neto 340 g doza 5.80 6.50 (Ham, Pork and Lim Beans — zah. A 48 doz) meso z jajci in krompirjem h 12 oz neto 340 g doza 5.80 6.50 (Ham with Eggs ivith Potatoes — kart. zab. A 48 doz) govedina z zelenjavo ?l 6 Lbs 12 oz neto 3062 g neto fko doza 53— 57— meso mešano s fižolom kg a 12 oz neto 340 g . . doza 11.70 5— 13.50 5.50 (Meat and Beans, Frankfurter« and Beans — kart. zaboji po 48 doz) konz. fižol z mesno omako . kg 8.60 9.50 svinjska omaka s fižolom & 30 oz neto 850 g . . doza 8.60 9.50 (Beans with Pork — zaboji po 24 in 48 doz) svinjska omaka s fižolom h. 2 Lbs 8 oz neto 1134 g doza 11.20 12.50 (Beans ivith Pork — kart. A 18 doz) krvavice 21.30 23.50 krvavice v dozah k 12 oz neto 340 g doza 9— 10— (Blood Sausage — kartoni po 48 doz) hrenovke 30— 33— hrenovke v dozah k 1 Lbs 8 oz neto 680 g . . . doza 27— 30.cr- U MLEČNE KONSERVE: sladkano 14.70 • v% 16— mleko kond., sladkano ž, 15 oz neto 425 g . . . doza 8.10 9— (cšiceetened condensed MUk — kartoni po '48 doz) nesladkano * ■ • ■ • 9.90 11— U U u u a u u u u u u • Cena Cena Blago mleko evap., nesladkano k na debelo din na drobno din 13 oz neto 368 g . . . mleko evap., nesladkano ž, doza + 4.95 + 5.50 13 'h oz neto 383 g . . mleko evap., nesladkano a doza + 5.05 + 5.50 14 oz neto 397 g . . . mleko evap., nesladkano a doza +. 5.15 5.50 14 Va oz neto 411 g . . »..leko evap., nesladkano k doza + 5.25 ;+ e— 1 Lbs neto 454 g . . . (Evaporated Milk un-sweeten:d — kartoni po 4" doz) doza + 5.55 6— mleko v prahu polnomastno kg mleko v prahu a 16 oz neto , 14.80 16.50 454 g . (Povdered ivhole Milk, Spray ivhole Milk) mleko v prahu k 5 Lbs doza 8.90 to— • neto- 2268 g neto fko . (Whole Milk — zaboji in kartoni po 6 doz) mleko v prahu k 25 Lbs neto 11.34 kg neto fko doza ' 44.60 48,- ploč. boben (Dry ivhole Milk— kar ton po 2 bobna) mleko v prahu polnomastno h 50 Lbs neto 22.70 doza 194— 211 — kg neto fko ploč. boben mleko v prahu posneto, 376— .410— neto (leseni in lepenkasti sodi po 150, 175, 200, 220, 225, 250 Lbs — 68, 79.40, 90.70, 99.80, 102, 118.40 kg) 7.55 8.50 mleko od soje »Sojalac« . MARMELADE: . kg 9— 10— jabolčna jn bezgova, . . (Apple, Elderberry) marmelada »App.e Butter« . kg 51— 56— k 1 Lbs neto 454 g . . (Icartoni po 24 doz) marmelada »App e Butter« doza 28.10 31— k 1 Lbs 12 oz neto 794 g kozarec (kartoni po 12 kozarcev) marmelada »Apple Butter« k 6 Lbs 12 oz neto 51— 56— 3062 g . neto fko (kartoni po 6 doz) marmelada »Apple Butter« h 7 Lbs 8 oz neto doza 167.20 195— 3402 g . . . neto fko (kartoni po 6 doz) marmelada »Apple Butter« h 8 Lbs 6 oz neto doza 184.50 202— 3799 g . . . neto fko (kartoni po 6 doz) marmelada »Elderberry« it. 8 Lbs 6 oz neto doza 204.80 - C 224— 3799 g . . . neto fko (Icartoni po 6 doz) marmelada pomarančna, breskova, slivova, aha- doza 204.80 .224— nasova marmelada »Plum Jam« k 4 Lbs 6 oz neto 1984 g 63.25 70— neto fko marmelada »Jam« h 8 Lbs doza 136.50 149— 6 oz neto 3799 g neto fko marmelada Grape, Teach, Plum Pinapple, Orange k 8 Lbs 6 oz neto 3799 doza 251.30 •274.50 gramov neto fko . . . (kartoni po 6 doz). doza 251.30 274.50 ( U U 0 U U u u u u u u u u u u u u tr u u u Cena Cena Blago na debelo na drobno din din jabolčni žele jabolčni žele A S Lbs 4 oz • kg L 63.25 70— neto 3742 g neto fko (Pure Apple Jclly — kartoni po li doz) doza . 245,— ! 268.50 jabolčna marmelada neto, fco zaboj - 42.50 - 48.50 SOK KONSERVIRAN: sok paradižnikov .... paradižnikov sok A 1 Lbs .. kg 10.70 12— 2 oz neto 510 g . . . (Tom. Juice, Tomato Juice — kartoni po 2U doz) doza 6 90 7.50 paradižnikov sok a 46—47 oz neto 1304 g . . . (Tom. Juice, Tomato Juice — kartoni po 12 doza 16.10 17.50 doz) paradižnikov sok A neto 2950 g neto fko . . . doza 42.60 46— (kartoni po 6 doz) sadni sok, sladkan . . . sadni sok meš. A 1 Lbs . kg 13.10 1450 2 oz neto 510 g . . . (Orange, Grape, Blend itd. Juice — kartoni po doza 8.40 9.50 2i doz) sadni sok meš. A 46 oz neto 1304 g (Orange, Grape, Blend Juice — kartoni po 12 doza 20.- 22— doz) koruzni sok konzerviran . . kg 10.20 11.50 pomarančni sok v prahu . pomarančni sok v prahu - kg 546.- 600— A 12 oz neto 340 g . . (Orange Juice pomder) doza 229.30 253— limonin sok v prahu . . limonin sok v prahu A 12 • kg 364— 400— oz neto 340 g . . . . (Limon Juice povjder) doza 153— 168— grozdni sok.v prahu . . • kg 185— 203.50 (Grape beverage powder) Cena Cena Blago na debelo na drobno din din U lojevi ocvirki doze po 12.50 kg neto neto fko doza-kanta 392.50 428— U jajca v prahu .... jajca v prahu A 3 Lbs • kg 268.30 298— neto 1361 g . . . . (Dried Whole Eggs — kartoni po 6 doz) doza , 429.30 472— u koruzna zrna kuhana, za- slajena koruzna zrna kuhana, za- • kg 4.30 5— sla jena A 1 Lbs 4 oz neto 567 g (Sweet Corn - Princclla —^'kartoni po 24- doz) fižol, ^cr.serviran, kuhan, doza 3.10 3.50 u zelen, v paradižnikovi omaki . . . . . . 8.60 9.50 u zelenjavna juha v prahu zelenjavna juha v prahu A . kg 20.70 23— 3 Lbs neto 1361 g . . . zav. 33.20 36.50 (Protein Pea Soup — kartoni po 16 zav.) D paradižnikova mezga «Ar- rigonis> A neto 410 g . (zaboj po 29 doz) doza 23.40 20— MESO SVEŽE: fko skl. Navoda ali kl a V. teletina 29.— 33— p r i k 1 a d a : jezik . . . • kg 29— 33— src«, jetra, ledvice . . . • kg 18— 21— pljuča, vampi 8.50 10— vranica, smrčki, rajžel . - kg 11— 13— g'ava z mesom .... - kg 11— 13— noge in kosti ..... . kg 4.25 5— vimčna 6.80 8— ob. ?zine - kg 8.58 10— svinjsko meso s kostmi od dtinačih prešičev . - kg 33— 88— p r i k 1 a d a — drobovina: jezik . kg 32.60 37— srce, ledvice, jetra ... vranica • kg 18.50 21— 11.45 13— pljuča, želodec .... 8.80 10— glava 22— ‘25.—- noge, rep • • . kg 7— 8— RAZNE KONSERVE: sir v dozah .1 . . . . . kg 56.10 61.50 sir v dozah A 3 Vs oz neto 110 g doza 9— 10— (Cheese Spread — kartoni po 120 doz) sir v dozah A 8 oz neto 227 g doza 19.70 21.50 (Proces Cheese, karton d, 60 in 75 doz) maslo s sirom • kg 71.75 79— maslo s sirom A 6 54 Lbs neto 2948 g neto fko doza 222.60 244— (Preserved Butter — kartoni po 6 doz) maslo s sirom A 3% oz neto 107 g doza 11.50 12.50 maslo s sirom A 354 Oz neto 92g ..... . doza 10.80 12— maslena mezga »Arašid« kg 43.70 48— maslena mezga »Arašid« A 6 Lbs neto 3062 g neto fko doza /144.85 ..'158— (Peanut Butter — kartoni po 6 doz) margarina • kg 34.50 37.50 margarina a 1 'V« Lbs neto 794 g doza 34.50 , 37.50 slanina v kosih .... • kg 42— 46.50 slanina v kosih A 14 Lbs neto 6350 g neto fko doza 284.70 'v 311.50 lojevi ocvirki (bravetina) t kg 28.20 31— Opomba: Za meso uvoženih prašičev se cena določi posebej in objavi ob delitvi. KRMILA: D pšenični otrobi .............. D otrobi, rženi, koruzni . . . D ajdov »greis«................. D sirkove in prosene mekine . D oljne pogače.................. D sladkorni rezanci .... •U uvožena pokvarjena moka . U mešana živinska krma za mlekarice, mleta detelji-na, krmilna: pšenica, soja, proso, koruza, oves . RAZNO: U kakao kg 73— 82— U čaj kg 190 20 213— U dvopek — prepečenec . . . kg 13— 14.50 U kg 19— 21— D kocke za juho (stare zaloge) 1000 kom. 450— 500— D paprika zmleta (rdeča) . . kg 146.70 176— D paprika merkant. (rjava) kg 57.15 68.50 Opomba: Paprika se dobavlja po naročilu. ZAOBALA: Kavcija za zaobalo, ki se mora vračati; kg — 1.90 - 2.10 kg _ 1.20 - 1.40 kg _ 1.20 — 1.40 kg - 0.70 — 0.90 kg 3.10 3.50 kg 1.80 2— kg C . 2.60 3— kg 2.10 2.50 Blago Cena na debelo din Sodi : železni leseni (izvzem&i UNRRA kom. 800— sodi za irlcko v prahu in milo) a) za olje ...... kom. 400— b) za ostale tekočine . . kom. 300— Vreče: za sladkor juta po 100 kg kom. 500— po 60 kg kom. 250.- vse druge juta in platne- ne vreče raznih dimenzij, tudi UNRRA . . kom. 205.- papirnate vreče od slad- korja po 50 kg . . . papirnate vreče od ostale- kom. 50,- ga blaga po 50 kg . , kom. 20— Zaboji: za sladkor 50 kg . . . . kom. 100— 25 kg .... kom. 50— za tobak — veliki . . . kom. 100— za tobak — srednji . . kom. 80— za tobak mali . . . kom. f:0— Po obračunskih cenah Zavoda za izredne nabave se na^ dalje kavcira naslednja UNRRA-ina zaobala: U Bobni leseni ali iz vezanih plošč: do 15 cm višine.............. od 15—25 cm višine........... od 25—50 cm višine . . . . . od 50—75 cm višine........... od 75—100 cm višine.......... U Leseni zaboji: do 0-05 m* prostornine .... do 0.15 m* prostornine .... od 0.15 do 0.25 m3 prostornine . od 0.25 do 0.50 m3 prostornine . od 0.50 do 0.75 m8 prostornine . od 0.75 do 1.00 m3 prostornine . preko 1.00 3 prostornine za vsakih nadaljnjih 0.25 m8........... U Kartonski zaboji z lese-v nim okvirom: cena Va vrednosti lesenih zabojev iste dimenzije za 1 kom. U Zunanji trdi kartoni: ka ton suhe voj. hrane z dvema notr. kart. in dvema voščenima, oznaka 10 + 1 Menu . ■ • din 15.— za 1 gam. din 3 75 za 1 kom. »» 10.— „ 1 ,, .i 15.— ,, 1 .. 34— „ 1 n 45.— „ 1 n 0.— ,, 1 „ 18.- „ 1 „ 30— „ 1 „ «0— 1 „ „ 90— „ 1 „ „ 120— „ 1 „ « 30— „ 1 „ U U D Cena Blago na debelo din karton suhe hrane tipa »C« 8 + 1 n io.— karton suhe hrane tipa »K« 12 + 1 M io___ Vezane plošče: dimenzi.ie 70X70 cm...........J „ 20— dimenzije 90 ''9 cm............ „ 33— Zaobalne krpe: iz jute........................ „ 3i._ iz bombaž, platna............. ., 63— Fiksno se zaračuna naslednja zaobala: Sodi (leseni): U mila in mleka v prahu ... din 60— i ., i kurn. 1 „ 1 „ »» 1 .» 1 kg » 1 kg za 1 kom. Zaboji : za »Solo« vžigalice................ 150— „ 1 „ gajbe konzerv (domačih) ... „ 5— „ 1 'i( Doze: kock za juho (dom. proizvodnja) no — 1 U pločevinaste posode in doze Unrra kons. živil preko 2 kg bto težine posamezne doze, v kolikor v ceniku že ni določena prodajna cena za dozo: od 2— 51 prostornine . . . . yf o 101 „ . . . , . „ 10—201 „ . . . . preko 201 „ .... „ 11— „ 1 i. 18.— d 1 „ ‘ 26— „ 1 i, 40— „ 1 »1 Cene za konservirana živila v pločevihastih posodah, ki jih dobavlja UNRRA, so v ceniku določene: 1. bruto za neto, če tehta posoda z vsebino manj ko 2 kg; 2. neto, če tehta posoda z vsebino več ko 2 kg. Ceno posode po ceniku je posebej priračunati ceni nelo teže blaga samo v primerih, kjer je v prednjem ceniku določena cena samo za kg enoto, kot n. pr. pri U kaviriem surogatu. Kjer pa je v ceniku izračunana cena za dozo, velja cena blaga s posodo in se posoda ne sme posebej zaračunati. Če ni v ceniku izrečno določeno drugače, veljajo cene z vsemi javnimi dajatvami, razen pogoduene, pobotnične in federalne takse. Glede označbe kratic in prodajnih pogojev veljajo določbe cenika št. 3/46 z dne 3. aprila 1946, št. 1129/i (»Vestnik urada za cene pri predsedništvu vlade LRS« z dnfe 6. aprila 1946, št. 1/1). Ljubljana dno 2?. junija 1946. St. 921/4 Pomočnik direktorja urada za cene: Dr. Maček Viktor s, r, 33. o I) L o č' n A o sestavljanju ponudb in kalkulacij za gradbena dela na območju Ljudske republike Slovenije Na podstavi uredbe o določanju in kontroli cen (Uradni list DFJ z dne 30. oktobra 1945, št. 887/84) izdaja oirad za cene pri predsedništvu vlade LRS naslednjo odločbo o sestavljanju ponudb in kalkulacij za gradbena dela na območju Ljudske republike Slovenije. 1. člen Gradbena podjelja morajo za vsako gradbeno delo sestaviti ponudbo, ki mora vsebovati: 1. proračun s popisom posameznih postavk dela, 2. analizo cen po enoti za posamezne postavke proračuna, v katerih morajo biti posebej kalkuliram in izkazani stroški za: a) mezde delavcev, b) gradivo in pomožno gradivo, c) uporabo strojev, č) pogonska sredstva in maziva in d) režijo podjetja; 3. poseben proračun celotnega dela, razčlenjenega na postavke za: a) ponuđeno delo potrebno skupno število delavnih ur delavcev, b) skupno količino gradiva, pomožnega gradiva, goriva in maziva, c) skupno številko obratovalnih ur posameznih strojev; 4. analizo cen za delovno silo, gradivo, pomožno gradivo, stroje, pogonska sredstva in maziva. V vsaki postavki proračuna je izkazati količino ig ceno po enoti. 2. člen Mezde jo kalkulirati po veljavnih predpisih uredbe o ureditvi mezd in'plač delavcev ig nameščencev v gospodarskih podjetjih, zasebnih ustanovah in organizacijah. V proračunu oziroma analizi cen je kalkulirati samo mezde delavcev, ki so dejansko zaposleni pri posameznih delih (produktivne mezde). Pri tem je ločeno izkazati delo in mezde kvalificiranih, priučenih in nekvalificiranih delavcev. Delo je kalkulirati po usvojenih normah delovnega uspeha, 3. člen Gradivo in pomožno gradivo je kalkulirati po odobrenih nabavnih cenah, katerim je dovoljeno pri računati še stroške prevoza, nakladanja, razkladanja in morebitnega prekladanja, vskladiščenja, morebitne državne in krajevne dajatve, ki neposredno obremenjajo blago. Vse gradivo je nabaviti in .prevoziti po najugodnejših pogojih (n. pr. večje količine neposredno pri proizvodniku in na najugodnejši prctoietni relaciji). K tako izračunanim cenam gradiva franko atavbišče smejo podjetja priračunati za manipulacije največ 3%. Tako izračunane cene ne smejo presegati cen istega blaga v prodaji na drobno. 3"oni pribitek ni dovoljen, če nabavi gradivo gradbeni gospodar sam. Količine potrebnega gradiva je izkazati v proračunu in analizi cen po posameznih vrstah (cement, opeka, železo itd.). 4. člen Uporabo strojev je kalkulirati v cene po enoti po njihovi nabavni oz. valorizacijski vrednosti, upoštevajoč amortizacijsko dobo in1 2% obrestno mero, prevozne stroške na stavbišče in s stavbišča ter stroške za montažo in demontažo. 5. člen Režijo je kalkulirati v odstotkih na osnovne mezde delavcev, ki so dejansko zaposleni-pri odnosnih delih (produktivne mezde), in sicer takole; 1. režija stavbišča; n) za visoke stavbe do največ 7°/o b) za promtf idbe do največ 8% c) za dela in, lo največ 10°/o 2. centralna režija: a) za dela ing. podjetij do največ 180/o' b) za dela stavbenih podjetij do največ 1,Wo c) za dela zidarskih mojstrov d0 največ ll°/o 3. socialne dajatve 20.7°/o 4. plačani prazniki 1.8°/o 5. boleznine do največ 3°/o 6. obraba ročnega orodja do največ 3"/o 7. zaslužek in riziko do največ 10%. V proračunu je skupni režijski pribitek, kj se zaračunava pri posameznih delih na osnovne mezde, izkazati po posameznih jfoetavkag, pri čemer je kalkulirati samo liste postavke, ki so pri delih dejansko upoštevane. Tako n. pr. odpadejo pri delih, kjer da stavbeni gospodar svoje delavce, socialne dajatve, plačani prazniki in boleznine. V režijo stavbišča, ki jo je v kalkulaciji režijskega pribitka podrobno izkazati, spadajo: mezde, plače in prispevki za. soc. zavarovanje vseh neproduktivnih delavcev in nameščencev, kot so: polirji, stavbovodje, stavbeni pisarji, skladiščniki itd., nadalje potnine, terenske doklade, prevozna sredstva osebja itd. ^ Centralna režija vseljuje vso splošno režijo podjetja ter stroške za vzdrževanje in popravila gradbenih strojev in vzdrževanje pomožnih delavnic. Mezde za nadurno in nedeljsko delo je računati posebej, brez režijskega pribitka. Postavitev, amortizacijo in vzdrževanje delavskih kolonij ter postavitev pomožnih gradenj in naprav (barak, stavbenih odrov itd.) je kalkulirati v proračunu kot ostala dela po spredaj navedenih postavkah. 6. člen Davek na poslovni promet, pogodbena, pobotnična in federalna taksa ter druge morebitne javne dajatve razen p ri dobni n e , se h končni proračunski oz, obračunski vsoti posebej zaračunajo. 7. člen Za posebna gradbena dela, ki bi zahtevala višjo režijo stavbišča, kot je predvidena v 5. členu te odločbe, lahko dovoli urad za cene pri predsedništvu vlade LRS po utemeljeni analizi tudi višji režijski pribitek. 8. člen Sporna vprašanja pri obračunu in oddaji del, ki bi na-stala v posameznih primerih z izvajanjem te odločbe, rešuje urad za cene pri predsedništvu vlade LRS. 9 člen Ta odločba velja od dneva objave v posebni izdaji »Uradnega lista LRS« (»Vestnik urada za cene pri predsedništvu vlade LRS«). F Ljubljana dne 22. junija 1946. St. 1852/1. ) V. d. direktorja: Kobler France s. r. ZVEZNI URAD ZA CENE pri Gospodarskem svetu FLRJ ODLOČBA o določitvi oni konjem za klanje na območju FLRJ 1. člen Konjem za klanje se določijo naslednje najvišje Mine za 1 kg žive teze: 'konji I. vrste............din 6.— konji II. vrste............din 5.— konji III. vrste...........din 4.— Prednje, cene veljajo za konje, ki niso hranjeni in napojem 12 ur pred prodajo, franko najbližji živinski trg prodajalca. .Kupec in prodajalec smeta določiti tudi drug kraj izročitve po spredaj določenih cenah. 2. člen Za klanje se smejo uporabiti samo tisti konji, za katere krajevni ali okrajni veterinar izda potrdilo, da so trajno nesposobni za delo (stari, zgarani, neozdravljivi), 3. člen Ta odločba dobi obvezno moč 8 dni po objavi v posebni izdaji uradnega lista FLRJ (»Uradna obvestila zveznega urada za cene«). Beograd 29. maja 1946. bt. 13117/1605. v. d. direktorja zveznega urada za cene: Murko Perovič s. r. (Objavljeno v »Uradnih obvestilih zveznega urada za cene« z dne 8. junija 1946, št. 406/23.) \ ODLOČBA o določitvi cen tesanemu gradbenemu lesu 1. člen Do nadaljnjega se določijo za vse območje FLRJ naslednje najvišje cene tesanemu gradbenemu lesu: TESANI GRADBENI LES, DOLŽINA 3-G m. A. Za območje ljudskih republik Bosne in Hercegovine, Srbije (razen avtonomne pokrajine Vojvodine) in Makedonije. B. Za območje ljudskih republik Hrvatske, Slovenije in avtonomne pokrajine Vojvodine: ^ 1. Jelka in smreka za ms a) grede 8/8 —15/15 cm ostrorobno tesane b) grede 8/8 —15/15 cm merkantilno tesane c) grede 16/16—25/25 cm ostrorobno tesane č) grede 16/16—25/25 cm merkantilno tesane d) bordonali 27/27—49/49 cm ... . . 1.010.— 980,— 940,— . 890.— , 825.- 2. Beli bor a) grede 8/8 —15/15 cm ostrorobno tesane b) grede 8/8 —15/15 cm merkantilno tesane c) grede 16/16—25/25 cm ostrorobno tesane č) grede 16/16—25/25 cm merkantilno tesane d) bordonali 27/27—49/49 cm .... 1.110.-.1.080 — 1.040.— 985.-915.— 3. Konično merkantilno tesane grede jelke in smreke C. Za vse območje FLRJ: 1. Črni bor a) grede 8/8 —15/15 cm ostrorobno tesane b) grede 8/8 —15/15 cm merkantilno tesane . . c) grede 16/16—25/25 cm ostrorobno tesane . . č) grede 16/16—25/25 cm merkantilno tesane . .. d) bordonali 27/27—49/49 cm.................... 2. Hrast a) grede 8/8 —15/15 cm ostrorobno tesane < b) grede 8/8 —15/15 cm merkantilno tesane . , c) grede 16/16—25/25 cm ostrorobno tesane č) grede 16/16—25/25 cm merkantilno tesane . . d) bordonali 27/27—49/49 cm ..... . 900,- 1.475.— 1.430.— 1.375.— 1.310— 1.215— 1.520— 1.480— 1.420— 1.350— 1.250— Za grede z dolžino nad 6 m se prednje cene zvišajo za 10°/o. Za tesane grede in tesano mostovno in kretniško gradivo, ki se izdeluje po specifikaciji z natančno določenimi dolžinami, prolilom in Številom komadov ter za konično merkantilno tesane grede jelke in smreke z določitvijo dimenzij, se prednje cene zvišajo za 15%. 2. člen Prednje ceno veljajo v proizvodnji franko naloženo v vagon JDŽ ali vlačilec, brez skupnega davka, pogodbene in pobotnične takse ter se smejo zaračunavati samo dotlej, dokler se ne znižajo posamezni stroški, po katerih so bile te cene odobrene. Brž ko se kateri koli strošek stvarno zniža, mora podjetje neposredno znižati cene v ustrezajočem znesku in hkrati dostaviti pristojnemu organu za določanje cen novo kalkulacijo. 3. člen S to odločbo izgub? veljavo vse odločbe o cenah, ki se nanašajo na tesani gradbeni les, kolikor niso v skladu s to odločbo, 4. člen Ta odločba dobi obvezno moč 8 dni po objavi v posebni Izdaji Uradnega lista FLRJ (»Uradna obvestila zveznega urada za cene<). Beograd 4 junija 1946. St. 13845,' V. d. direktorja zveznega urada za cene: Mitrkn Perovič r. r. (Objavljeno v »Uradnih obvestilih zveznega urada za Ceneč z dne 8. junija 1946, št. 401/23.) TOLMAČENJE o zaračunavanju davka na poslovni promet za blago, za katero se cene obvezno prijavljajo Zaradi različnega izvajanja predpisov o davku na poslovni promet in v zvezi s tem postavljenim vprašanjem o zaračunavanju teh davkov, je ministrstvo za finance FLRJ, oddelek za davke, dalo z razpisom št. 4618/46 z dne 28. maja 1946 naslednje pojasnilo: Z razpisom ministrstva za finance FLRJ III. št. 2606 z dne 26, marca 1946 je določeno, da smejo davčni zavezanci prometnega davka ta davek zaračunati posebej, kolikor gre za blago,; za katero so cene ugotovljene brez državnih dajatev, čeprav se blago dobavi državnim ustanovam. Pri blagu pa, ki je izvzeto od predpisov o normiranju cen ali je zavezano kontroli zaslužka, za katero je proizvodno ceno pri oddaji v promet obvezno prijaviti po odločbi zveznega urada za cene št. 3782/46 (»Uradna obvestila zveznega urada za cenec št. ip/46), je postopati takole: 1. Davčni zavezanci splošnega davka na poslovni promet vkalkulirajo splošni davek, ne glede na to, ali dobavijo blago / državnim ustanovam ali drugim osebam, v prodajno ceno po splošnem navodilu za kalkulacije v gospodarskih podjetjih št. 1569/45 (»Uradni list DFJc št. 87/45). Ta davek se ne sme torej v nobenem primeru posebej zaračunati. 2. Davčni zavezanci skupnega davka na poslovni promet pa vkalkulirajo skupni davek v prodajno ceno samo, če dobavijo blago državnim ustanovam, v ostalih primerih zaračunajo in izkažejo skupni davek posebej na koncu računa. 3. Pogodbena in pobotnična taksa, ki se plačujeta v glavnem samo pri javnih dobavah (ker gospodarska podjetja redko sestavljajo pogodbe o dobavah), ne moreta biti sestavni element prodajne cene, ki jo je prijaviti, ker se ne ve vnaprej, komu bo blago prodano. Zato je ti taksi v primerih, ko se blago dobavi državnim ustanovam, v računu posebej izkazati. Po navedenem postopajo podjetja, ki dobavljajo blago, za kateroi morajo obvezno prijaviti ceno pri oddaji v promet, nepravilno, ko k prodajni ceni posebej zaračunavajo javne dajatve poleg pogodbene in pobotnične takse. Navedeni primer, da bi podjetje lahko dvakrat zaračunalo dajatve za to blago (enkrat vkalkulirane v prodajni cent in drugič s posebnim zaračunanjem k prodajni ceni), ni mogoč, ker ne sme biti prodajna cena s priraČunanim prometnim davkom v nobenem primeru višja od prijavljene cene po odločbi št. 3782/46. Prav tako se posebej zaračuna in v računu izkaže prometni davek v trgovini na debelo in na drobno, če je cena določena brez državnih dajatev. Če je predmet prometa blago, za katero je ceno obvezno prijaviti po odločbi zveznega urada za cene št. 3782/46, potem je prometni davek vračunati v prodajno ceno po navodilu za določanje cen v trgovini na debelo in na drobno št. 4850/46 (»Uradna obvestila zveznega urada za cene« št. 10/46), le pogodbeno Jn pobotnično takso je pri javnih dobavah k prodajni ceni pošebej zaračunati in izkazati. Pri obrtnih podjetjih, ki vršijo razne storitve, se splošni davek na poslovni promet plača od vrednosti plačila za storitve. Podjetja ne morejo znesek plačila določati .svojevoljno, marveč morajo to izvršiti po »navodilu za določanje cen obrtnim storitvam in izdelkom«, a evidenco in kontrolo o cenah izvajajo uradi za cene posameznih republik. Zvezni urad za cene soglaša s tem tolmačenjem in priporoča vsem ustanovam, podjetjem in posameznikom, da se ga strogo drže. Ko se prijavljajo cene po odločbi zveznega urada za cene št. 3782/46 (»Uradna obvestila zveznega urada za cene« št. 10/46)? se morajo prijaviti bruto cene, v katerih je vkalkuliran splošni in skupni davek na poslovni promet. Toda pri izdajanju računov je razlikovati, ali se dobavlja blago državnim ustanovam ali drugim osebam. Če se dobavlja blago državnim ustanovam in je v prijavljeni ceni vkalkuliran tudi davek na poslovni promet, ni tega izkazati posebej. Pripominjamo, da morajo državna oblastva pri izplačilu vrednosti za. blago in storitve, ki so zavezane splošnemu davku, odtegniti splošni davek v znesku 4 % od izplačane vrednosti. Pri izdajanju ostalih računov je prijavljeno ceno razdeliti na dva dela, tako da se izkaza skupni davek posebej. Iz zveznega urada za cene Založba: Uprava Uradnega Uata LRS; urednik: Pohar Robert: liska tiskarna »Merkur« d, d, — vsi v Ljubljani,