Izid rehabilitacije rekreativnih športnikov po poškodbi kolena - Marn-Vukadinović, Duša (Rehabilitacija (Ljubljana), 2016)
Izhodišča: Športne poškodbe mehkih delov kolena predstavljajo pomemben delež ambulantnih rehabilitacijskih obravnav na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu - Soča. Med rehabilitacijo želimo izboljšati jakost kolenskih mišic, živčno-mišično kontrolo in hojo. V prospektivni študiji nas je zanimalo, kako uspešno z našim rehabilitacijskim programom vplivamo na izboljšanje teh parametrov. Metode: Vzorec je zajemal 53 rekreativnih športnikov, po operativno ali konzervativno oskrbljeni enostranski poškodbi kolenskih vezi in/ali sklepnega hrustanca in/ali meniskusa ali mišic. Po prvi fazi rehabilitacije smo z izokinetičnim dinamometrom izmerili jakost kolenskih mišic, preiskovanci pa so odgovorili na vprašalnik o svoji telesni dejavnosti: Oxfordska kolenska lestvica (OKS). Enak postopek smo ponovili po končani rehabilitaciji. Izračunali smo opisne statistike za parametre izokinetične dinamometrije in skupno vrednost OKS ter z Wilcoxonovim testom analizirali absolutno in relativno izboljšanje jakosti kolenskih mišic in ocene OKS. Rezultati: Po vključitvi v program se je moč mišic poškodovanega kolena statistično značilno izboljšala. Statistično značilno boljša so bila tudi razmerja jakosti mišic poškodovanega kolena ter ocene OKS. Zaključek: Po enostranski poškodbi mehkih kolenskih tkiv pri rekreativnih športnikih lahko po zastavljenem ambulantnem programu krepitve in živčno-mišične vadbe pričakujemo izboljšanje objektivno izmerjene jakosti mišic in lastne ocene telesne dejavnosti.
Keywords: isokinetic dynamometry; izokinetična dinamometrija; Knee; koleno; Oxford Knee Status; Oxfordska kolenska lestvica; rehabilitacija; Rehabilitation; sport injury; športne poškodbe; vocational rehabilitation