The challenge of the abstract mind - Haarmann, Harald (Documenta Praehistorica, 2005)
Od prve uporabe simbolov pri modernih ljudeh (Homo sapiens sapiens) v mlajšem paleolitiku so znani dokazi o dveh neodvisnih kognitivnih postopkih, ki ju predstavljata ustvarjanje naturalističnih slik ali kipov in ustvarjanje abstraktnih znakov. Uporaba znakov in simbolov je izpričana pri neandertalcih (Homo neanderthalensis) in za vzravnanega človeka (Homo erectus), medtem ko je naturalistična umetnost inovacija modernega človeka. To medsebojno prepletanje simboličnih zmogljivosti smo ponazorili pri dediščini paleolitskih jamskih slik Jugozahodne Evrope, pri skalnih gravurah v italijanskih Alpah (Val Camonica) in pri živahni uporabi znakov in simbolov v neolitiku Jugovzhodne Evrope. Okoli leta 5500 pr.n.št. je dosegla uporaba znakov v Jugovzhodni Evropi visoko raven organiziranosti in nastal je najzgodnejši sistem pisave v zgodovini človeštva. V pisavi prevladujejo abstraktni znaki, kar ne preseneča, saj je abstrakcija glavni motiv slikovne dediščine te regije.
Keywords: arheološke najdbe; paleolitik; znaki; symbol; simboli; slike; kipi; jamska umetnost; Europe; Evropa