Oral treatment with etoposide in small cell lung cancer - dilemmas and solution - Režonja, Renata (Radiology and oncology (Ljubljana), 2013)
Izhodišča. Etopozid je protitumorna učinkovina, ki jo pogosto uporabljamo za zdravljenje različnih rakavih obolenj, vključno z drobnoceličnim pljučnim rakom. Ta je agresivni rak s slabo napovedjo poteka bolezni. Peroralno vnašanje etopozida ima veliko prednosti tako z vidika kakovosti življenja bolnika kakor tudi z vidika obvladovanja stroškov. Uporaba etopozida pa je omejena zaradi nepopolne absorpcije ter velike intra- in inter-individualne spremenljivosti biološke uporabnosti. To lahko pri nekaterih bolnikih privede do zmanjšane učinkovitosti ali povečane toksičnosti. Zaključki. Članek s pregledom in analizo literaturnih podatkov predstavlja dileme in rešitve gledeperoralnega zdravljenja z etopozidom. Rezultati številnih raziskav so pokazali, da na biološko uporabnost etopozida vplivajo genetski, fiziološki in okoljski dejavniki. Poznamo številne pristope za izboljšanje biološke uporabnosti in zmanjšanje farmakokinetične spremenljivosti peroralnega etopozida. To so želene in neželene interakcije (npr. s ketokonazolom), razvojustreznih dostavnih sistemov, uporaba predzdravila, ki je bolj vodotopno od etopozida in vpliv na hitrost praznjenja želodca. Etopozid je primerna zdravilna učinkovina za odmerjanje na osnovi poznavanja farmakokinetike in genotipa, kar omogoča tudi prilagajanje odmerka pri posameznemu bolniku. Ugotovili so, da se učinkovitost peroralnega in intravenskega zdravljenja z etopozidom pri bolnikih z drobnoceličnim pljučnim rakom značilno ne razlikuje, medtem ko so si rezultati primerjav toksičnosti nasprotujoči. Glavno sporočilo članka je, da boljša napovedljivost farmakokinetike peroralnega etopozida omogoča večjo uporabo le-tega v rutinski klinični praksi.
Keywords: bioavailability; etopozid; farmakokinetika; kemoterapevtiki; oral etoposide; pharmacokinetic variability; pljučni rak; small cell lung cancer; therapy; treatment; zdravljenje