Zgodovina nekdanje plemiške palače in njenih vrtov v Valdoltri - Unetič, Ines (Annales. Series historia et sociologia, 2015)
V prispevku je orisana zgodovina poslopja in oblikovanega vrta, ki sta nekdaj pripadala beneškemu samostanu, kasneje koprski plemiški družini in danes podjetju Adria - turističnemu podjetju v Ankaranu. V raziskavi je bilo analizirano arhivsko gradivo in različna literatura, podatki pa so bili pridobljeni tudi na podlagi terenskega dela. Pri obdelavi podatkov so bila upoštevana različna znanstvena spoznanja; prav tako so bili uporabljeni ustrezni interdisciplinarni pristopi. Rezultat študije je precej celovit prikaz razvoja in sprememb na nekdanjem samostanskem in današnjem hotelskem kompleksu v Ankaranu.
Keywords: Ankaran; architectural garden; arhitektonski vrt; Benedictine monastery; benediktinski samostan; Bitenc, Anton, 1920-1977; designed garden; Glanz, Vinko, 1902-1977; hotel Convent; hotel Konvent; krajinski slog; landscape garden; letna rezidenca; Madonizza; Mihevc, Edo, 1911-1985; monastery garden; oblikovani vrt; samostanski vrtovi; summer residence; Valdoltra