The social mobility of Estonian Jewish intelligentsia between the two world wars - Jaigma, Martin (Monitor ISH, 2005)
Socialna mobilnost estonskih intelektualcev med obema svetovnima vojnama: židovski študentje na univerzi v Tartuju. Med dvema svetovnima vojnama je zgodovinsko majhna in akademsko spregledana židovska skupnost v Estoniji obsegala 0,4 odstotka vsega estonskega prebivalstva. Razmerje med številčnostjo skupnosti in udeležbo v izobraževanju kaže, da je bil v tem času delež židovskih študentov relativno višji od deleža študentov katere koli druge etnične skupine na univerzi v Tartuju. Velik pomen izobraževanja, tendence po "nadizobraženosti" in akademskem "preseganju" so bili tradicionalni elementi v v gradnji židovskega družbenega kapitala od začetka modernizacije. Prosopografska analiza židovskih študentov na univerzi v Tartuju, ki upošteva različne, arhivsko dostopne biografske spremenljivke, skuša opredeliti in podrobneje razložiti značilnosti družbene mobilnosti estonskih židovskih izobražencev.
Keywords: Estonian Soviet Socialist Republic; Estonija; history; zgodovina; židje; intelektualci; študentje; socialna mobilnost; 1918-1940