Critical steps and troubleshooting in sample preparation for wood and phloem formation - Balzano, Angela (Les (Ljubljana), 2022)
Predstavljamo tehnična navodila, ki dopolnjujejo objavljene postopke za optimalno pripravo vzorcev za izvajanje analiz nastajanja lesa in floema. Pred začetkom vzorčenja je potrebno poznati značilnosti drevesne ali grmovne vrste, ki jo želimo preiskovati. Podanih je nekaj nasvetov, kako najbolje uporabiti orodje Trephor, kako odstraniti zunanjo trdo skorjo (periderm), kako ravnati z mikro izvrtki po odvzemu iz debla in kako jih orientirati za vklapljanje v parafin in rezanje tankih rezin za mikroskopske preiskave. Prikazane in razložene so možne napake, ki lahko nastanejo zaradi neustreznega ravnanja v različnih korakih postopka. Predstavljamo tudi optimalne slike tkiv za prepoznavanje različnih razvojnih faz celic v floemu in ksilemu, ki je še posebej zahtevno pri listavcih ter sredozemskih drevesnih in grmovnih vrstah.
Keywords: les; microscopic slides; microscopy; mikroskopiranje; mikroskopski preparati; nastajanje floema; nastajanje lesa; odpravljanje težav; odvzem vzorcev tkiva; phloem formation; priprava vzorcev; prostorninsko krčenje; tissue preparation; tissue sampling; troubleshooting; wood; xylogenesis