Pluripotent stem cells and reprogramming in human and farm animals - Ogorevc, Jernej (Acta agriculturae Slovenica, 2012)
Pomen pluripotentnih celic, ki se lahko diferencirajo v katerokoli celično linijo in omogočajo nastanek celotnega organizma, je bistven za razumevanje razvojne biologije in pojava številnih bolezni ter predstavlja velik aplikativni potencial za medicino in biotehnologijo. Molekularni mehanizmi, pomembni za procese diferenciacije in de-diferenciacije (reprogramiranja), ostajajo v veliki meri nepojasnjeni. Do nedavno je bilo pluripotentne celice mogoče pridobiti le iz embrijev v zgodnjih stopnjah razvoja (embrionalne matične celice - EMC) ali z uporabo dokaj neučinkovite in tehnično zahtevne metode prenosa jedra somatskih celic (PJSC), ki zahteva uporabo jajčnih celic (oocitov). Obe metodi sprožata številne etične pomisleke, še posebej pri uporabi humanega biološkega materiala. Nasprotno pa lahko inducirane pluripotentne matične celice (iPMC) pridobimo z direktnim reprogramiranjem diferenciranih odraslih somatskih celic. Po svojih lastnostih so iPMC podobne EMC in predstavljajo etično sprejemljiv in tako rekoč neomejen vir pluripotentnih celic, ki so po svojem genotipu skladne s posameznikovim. iPMC so še posebej pomembne za razvoj regenerativne medicine, modeliranje bolezni, razvoj in testiranje zdravil, bazične raziskave, pripravo transgenskih živali in ohranjanje ogroženih vrst. Preden bo mogoče docela izkoristiti njihov potencial, je potrebno podrobno pojasniti in razumeti procese reprogramiranja in razviti varne metode reprogramiranja, ki bodo omogočale pridobivanje genetsko in epigenetsko stabilnih celic brez tumorigenega potenciala. Članek ponuja širši pregled področja, z nekaterimi najnovejšimi dosežki na področju pridobivanja iPMC in njihovimi monimi aplikacijami pri človeku in domačih živalih.
Keywords: farm animals; molecular genetics; molekularna genetika; reprogramming; reprogramiranje; iPS cells; matične celice; plurioitency; pluripotentnost; stem cells; embrionalne celice; humans