Nationality, citizenship and integration, a european perspective - Medved, Felicita (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2001)
V prispevku razpravljam interaktivnost državljanstva in integracije oziroma članstva v državi nasproti članstvu v družbi. Z analitično distinkcijo med nominalnim in vsebinskim državljanstvom je pomen državljanstva analiziran kot legalna vez med posameznikom in državo in kot skupek pravic in dolžnosti. Vez med državljanstvom in demokracijo je "demos" politične skupnosti. V moderni evropski nacionalni državi popolna ločitev "etnosa" in "demosa" še ni realizirana. Med tremi prevladujočimi integracijskimi modeli, pluralistični inkluzivni modelponuja najboljše perspektive za reševanje napetosti med imigracijo, integracijo in državljanstvom.V tem kontekstu ocenjujem različne pomene integracije in multikulturalizma, zlasti njegovega potenciala za vsebinsko državljanstvo. V okviru razvijanja koncepta "civilnega državljanstva" z vidika nedavnih pobud v okviru Evropske unije je "denizenship" kot rezultat družbenega odnosa z državo lahko tolmačen v okviru političnega koncepta družbe v odnosu med politično skupnostjo in naturalizacijo posameznika. v večini evropskih držav obstaja trend vključevanja zakonito in običajno prebivajočih tujih državljanov v civilno družbo in državo, k postopni liberalizaciji pravil o naturalizaciji, vodenitvi "pravice krvi" ter k priznavanju ali toleriranju dvojnega/večkratnega državljanstva.
Keywords: Europe; Evropa; integracija; globalizacija; globalization; narodnost; people; državljanstvo; narodna identiteta; narodnostno vprašanje