Histomorfologija in imunohistologija postinfekcijskega glomerulonefritisa v odvisnosti od trajanja bolezni in vrste okužbe - Hermann, Dejan (Medicinski razgledi, 1999)
Pri bolnikih z akutnim postinfekcijskim glomerulonefritisom ugotavljajo poleg klasične histomorfološke slike endokapilarnega proliferacijskega in eksudacijskega glomerulonefritisa širok spekter histomorfološkega in imunohistološkega izražanja bolezni, ki je lahko posledica stadija bolezni, individualne odzivnosti in/ali razlik v vrsti okužbe. V dosegljivi literaturi so odnosi med histomorfološkimi spremembami in odlagami imunskih reaktantov opisani pomanjkljivo. Cilj raziskave je zato bil natančneje opredeliti le-te, v patogenezi verjetno ključne odnose v odvisnosti od trajanja bolezni in vrsteokužbe. Retrospektivna raziskava je vključevala 113 ledvičnih biopsij 91 moških in 22 žensk, ki so izpolnjevali klinićne kriterije za diagnozo akutnegapostinfekcijskega glomerulonefritisa. Vzorci ledvičnega tkiva so bili obdelani po standardni svetlobno in imunofluorescentno mikroskopski tehnologiji. V skladu z uveljavljeno metodologijo v nefropatologiji smo semikvantitativno ocenili stopnjo mezangijske, endokapilarne in mezangiokapilarne proliferacije, eksudacijske reakcije, tubulo-intersticijskihsprememb in sprememb na žilah ter glomerulnih imunskih odlag. Ekstrakapilarno proliferacijo, globalno in segmentno glomerulosklerozo smo ocenili v odstotkih prizadetih glomerulov. Glede na obliko imunskih odlag smo ugotavljali tri imunofluoresoenhie vzorce: ogrličast, vzorec zvezdnatega neba in mezangijski.
Keywords: Glomerulonephritis; ledvice; Pathology; glomerulonefritis; Immunology; imunologija; infekcije; Streptococcal infections; Complications; Fluorescent antibody technique, direct; Antigen-antibody complex; diagnostika