Surface segregation studies of selenium on FeSiAl alloy - Jenko, Monika (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Površinsko segregacijo selena na polikristalinični zlitini FeSiAl legirani z 0,05% Se smo raziskali z visokoločljivo spektroskopijo Augerjevih elektronov na poljsko emisijo (HR AES) in z rentgensko fotoelektronsko spektroskopijo (XPS). Meritve površinske segregacije selena in elementov nečistoč kot so ogljik, fosfor in žveplo so potekale v temperaturnem področju od 200 do 900°C in situ v ultravisokem vakuumu. V nizko temperaturanem področju 200850°C sta na površini segregirala žveplo in selen. Stopnja segregacije selena je bila nizka, predvidevamo da je vzrok temu nizka topnost selena v ?$α$?Fe in visok parni tlak. Segregacija selena po mejah zrn je zanemarljivo majhna. Skoraj vse prelomljene facete so bile transkristalne, le nekaj je bilo interkristalnih prelomov.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: zlitine; selen; kristali; segregacija; mikrostruktura