List 104. Gospodarske skušnje. {Buče namestniki kisliga zelja.) Buče (ti-kve) se očistijo, pešk in steržena otrebijo, potem se kakor zeJje zrežejo, in ravno tako kakor zelje osolijo in v kadi ali sode denejo. Tako pripravljene buče se dajo teško od kisliga zelja razločiti; kuhane pa so tistima, kar okus zadene, popolnoma prilične. Velika korist tako pripravljenih buč za uboge se še le prav spozna, kader se pomisli, da mar-sikteri kmetic, ki nima polja ne toliko, kolikor njegova roka je široka, po dvorišu, poleg vertnih plotov, po praznih in golih bregih, ali po druzih zapušenih krajih si vender, če jim nekoliko pogno-jiti zamore, toliko buč zasaditi zamore, da jih do-velj ima za lastno hišno potrebo. {Kis —jesih— dober kup si napraviti). Vzemi 31/« bokale tolkle (jabelčnika ali hruševca); primešaj ji 1 funt čistiga medii, ter pusti to mešanico 2 ali 3 mesce na toplim kraju mirno stati. Imel boš kis, ki je tako močan, da za navadno porabo se mora še z vodo pomešati. Tudi se dober kis napravi, če sel bokal vina z ravno teliko vode zmeša, in 6 lotov novo pečenima reženjaka va-nj verze. Pozimi se postavi na peč, in je u 8 dneh, poleti na soncu je u 3 dneh za porabo predober kis.— (Lahko sredstvo podgane pokončati). Znano je vsakimu, koliko škode podgane vzrokujejo posebno , kjer do koruze ali druge take reči doiti morejo. Sredstvo je lahko, brez vse nevarnostim ne drago; sam sini ga poskusil, in se resnice prepričal, zato ga tudi na znanje dam, akoprem že zna komu znano biti. Kupi si morske gobe(Badschwamm), zrežijona male kosce, spraži te majhne kosce vmasli, in položi to jedilo na kraje, kjer se narbolj te stvari zderžujejo ali škode vzrokujejo; postavi jim pa tudi vedno poleg jedila v kaki čepinji ali skledi vode za piti; podgane se radovolno najedo in napi jejo; zatem pa za malo časa končati morajo, ker se jim goba v želodcu napne, znebiti pa seje ne morejo. _________ Jančar.