Uvod v kognitivno estetiko: status in kontekst kognitivne estetike - Šuvaković, Miško (Časopis za kritiko znanosti, 1999)
Razprava o "kognitivni estetiki" je izpeljana iz sodobnega heterogenega pojma estetike in iz naturalizacije estetike s koncepti kognitivnih znanosti. Ukvarja se z razliko med estetiko in filozofijo umetnosti ter opozarja na odnos med kognitivno estetiko in postmodernimi teorijami. Posebej so obdelani trije primeri kognitivne estetike: 1) odnos med kognitivno in analitično estetiko, 2) specifične opredelitve kognitivne estetike in filozofije jezika, semiotike in informacijske teorije in 3) vloga fenomenološke filozofije v kognitivnoestetskih razpravah. Poleg tega je vzpostavljen model splošne kognitivne umetnosti s posebnimi uporabami na primeru mimezisa v evropskem historičnem slikarstvu in koncept kognitivne estetike glasbe z razdelavo zamisli glasbenega izraza.
Keywords: aesthetics; estetika; kognitivna estetika; filozofija umetnosti