Genetic variability of some quality traits in Lathyrus spp. germplasm - Sammour, Reda H. (Acta agriculturae Slovenica, 2007)
Ocenili smo variabilnost kakovosti (masa 100 semen, pepel, skupne beljakovine in vsebnost 3-(- N-oksail)-L-2,3 diaminoproposke kisline - ODAP) 66 akcesij 18 vrst rodu Lathyrus, ki smo jih zbrali z različnih geografskih regij. Ugotovili smo visoko stopnjo variabilnosti vsebnosti ODAP med vrstami in znotraj njih. To variabilnost povzročajo tako genetsko kot okoljski dejavniki. Nobene značilne povezave nismo našli med vsebnostjo ODAP in vsebnostjo celokupnih beljakovin, vsebnostjo pepela in maso 100 semen. Klasterska analiza variacijskega koeficienta (C.V.) je 66 akcesij razdelila v osem skupin. Najbolj obetavna akcesija za nadaljnje žlahtnjenje je bila akcesija L. sativus iy Tunizije. Ta akcesija ima dobro kakovost zrna, ki je posledica nizke vsebnosti ODAP in visoke vsebnosti beljakovin. Presojali smo tudi variabilnost vsebnosti beljakovin, pepela in mase 100 semen.
Keywords: genetska variabilnost; kakovost semena; lastnosti; Lathyrus sativus; stročnice