Artroskopska rekonstrukcija meniskusa z bioresorbilnimi puščicami v lokalni anesteziji - Senekovič, Vladimir (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Zaradi pomembne vloge meniskusov v kolenskem sklepu je splošno sprejeto, da jih je potrebno ob poškodbi čimbolj ohraniti. Preko odprtega in kasneje deloma artroskopskega šivanja meniskusov so v zadnjem desetletju razvili tudi metode povsem znotraj sklepne učvrstitve strganega meniskusa z bioresorbilnimi puščicami. Rekonstrukcija meniskusa s temi puščicami je za primerno usposobljenega kirurga enostavna in jo lahko izvedemo tudi v lokalni anesteziji. Retrospektivno smo ocenili rezultate prve serije bolnikov, ki smo jih zdravili na ta način. Metode. Na Kliničnem oddelku za travmatologijo v Kliničnem centru Ljubljana smo od februarja 2001 do avgusta 2002 zaporednim 15bolnikom z longitudinalno strganim meniskusom artroskopsko učvrstili meniskus z bioresorbilnimi puščicami v lokalni anesteziji. Bolnike smo razdelili v tri skupine: skupino samo s poškodbo meniskusa, skupino s poškodbomeniskusa in sprednje križne vezi in skupino s strganim meniskusom in drugo pridruženo patologijo. Štirje so imeli ukleščen meniskus. Predoperativnaocena po Lysholmu v prvi skupini je bila 38, v drugi 42 in v tretji 48. Zašili smo 12 medialnih meniskusov in 3 lateralne. Za operacijo smov povprečju porabili 45 minut, strgan meniskus smo učvrstili z najmanj eno in največ 5 puščicami. Vsem bolnikom, razen enemu, smo koleno imobilizirali z mavčno longeto, ki so jo nosili v povprečju 15 dni. Rezultati. Bolnike smo klinično ocenili po Lysholmu po preteku vsaj treh mesecev po opravljeni artroskopski učvrstitvi meniskusa v lokalni anesteziji. V vseh treh skupinah je prišlo do bistvenega izboljšanja tako v smislu gibljivosti kot odsotnosti bolečin. Pooperativna ocena po Lysholmu v prvi skupini je bila 89, v drugi 75 in v tretji 71. Povprečni deficit fleksije je bil 3 stopinje, ekstenzija je bila popolna. En bolnik je tožil za nadaljnjimi neprestanimi bolečinami. (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih).
Keywords: Anestezija lokalna; Anesthesia, Local; Arthroscopy; Artroskopija; Injuries; Knee Injuries; Koleno, poškodbe; Menisci, Tibial; Meniskusi tibialni; Surgery; Sutures; Šivi; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid