Politična geografija globalizacije - Bufon, Milan (Geografski vestnik, 2006)
Članek najprej obravnava nekatere temeljne elemente, ki zadevajo definicijo globalizacije ter njene učinke, v nadaljevanju pa prikazuje sodobne razsežnosti globalizacije v odnosu do ključnih dejavnikov sodobnih političnogeografskih transformacij. Slednji se izražajo predvsem na področju mednarodne politike in varnosti ter na področju mednarodnih trgovinskih in finančnih tokov. Na osnovi prikazanih razvojnih procesov ugotavlja, da se političnogeografski problemi globalizacije navezujejo tudi na vprašanja koncentracije in deteritorializacije ter na centralno-periferna razmerja v svetu. Nenazadnje globalizacija učinkuje še na politična, ekonomska in družbena ravnovesja in součinkovanja med lokalno, državno in svetovno dimenzijo razvojnih potencialov in dinamik ter na možnost vzpostavitve njihovega globalnega upravljanja.
Keywords: politična geografija; geopolitika; svetovna politika; mednarodna varnost; mednarodna trgovina; globalizacija; globalization