Popis različne stopnje hladne deformacije konstrukcijskega jekla na osnovi Barkhausnovega šuma - Grum, Janez (Kovine zlitine tehnologije, 1998)
Magnetni Barkhausnov efekt je pojav, ki nastane med magnetenjem feromagnetnih mateialov. To je površinski pojav, povezan z gibanjem magnetnih domen v površinski plasti. Do Barkhausnovega šuma pride zaradi nenadnih sprememb pri magnetenju feromagnetnega materiala pod vplivom izmeničnega magnetnega polja. K tem spremembam prispevajo mikrostrukturne značilnosti, kot so: hladna deformacija, tradota, nečistoče, zaostale in obremenitvene napetosti. Opazovanje Barkhausnovega šuma v nadzorovanih razmerah podaja možnost za popis in vrednotenje dejanskega stanja materiala. Magnetni Barkhausnovi signali in močnostni spektri Barkhausnovih šumov so bili merjeni v konstrukcijskem jeklu z različnimi stopnjami hladne deformacije, od 5 do 60%.
Nadaljuje se kot: Materiali in tehnologije
Keywords: magnetne lastnosti; feromagneti; jekla; šum; merjenje; deformacije