Slastno, hrustljavo, zdravo - Fajdiga Turk, Vida (knjige, 2021)
Pričujoča publikacija ni znanstveno besedilo o sadju in zelenjavi, skuša pa na znanstveno utemeljenihdejstvih ter na praktičen način približati to tematiko. Namenjena je strokovnim delavcem osnovnihšol in zavodov za vzgojo in izobraževanje otrok ter mladostnikov s posebnimi potrebami, ki bi želeliizvedeti več o pomenu sadja in zelenjave za zdravje ter vključevati ta spoznanja v svoje vsakodnevneaktivnosti z učenci. Ob tem želimo osvetliti njun pomen tudi iz kulturnega, kmetijskega, prehranskega,kot tudi vzgojnega vidika. Pozornost smo posvetili tudi vprašanjem dediščine sadja in zelenjave, saj sedanes v svetu vedno bolj poudarja pravilno vključevanje teh vsebin v sodobna in trajnostna prehranskaprizadevanja. Analize kažejo, da otroci in mladostniki pogosto izbirajo zdravju nenaklonjena in pretežnoglobalna živila, ker imajo neustrezne prehranjevalne navade. V današnjem »debelilnem okolju« namevolucijsko uspešna prilagoditev na pomanjkanje hrane ne koristi, saj okusna in lahko dostopna hranaprispeva k prenajedanju in pojavu čezmerne telesne mase. Svetovna zdravstvena organizacija zatoopozarja, da debelost je in bo eden največjih javnozdravstvenih izzivov 21. stoletja, z vsemi škodljivimiposledicami za zdravje in družbo na sploh.
Keywords: elektronske knjige; mladostniki; osnovne šoe; Otroci; Prehrambna vzgoja; prehrambne navade; Prehrana; Priročniki; Sadje; učenci; uravnovešena prehrana; vzgojnoizobraževalni zavodi; Zdravje; Zelenjava