Razvoj poklicev na področju trajnostnega urbanizma - Uršič, Matjaž (Teorija in praksa, 2017)
Članek obravnava razvoj poklicev na področju trajnostnega urbanizma. V ta namen so analizirani primeri trajnostnih sosesk: Hammarby Sjöstad (Stockholm), Vauban (Freiburg) ter GWL-Terrein (Amsterdam). Uvodoma je predstavljena problematika razumevanja delovanja poklicnih skupin, njihovih kompetenc in poklicne profesionalizacije, ki ji nato sledi empirična analiza konkretnih že delujočih trajnostnih sosesk. Na podlagi analize in interpretacije ugotovitev so podana konkretna priporočila za razvoj poklicev in človeških virov na področju trajnostnega urbanizma v slovenskem in evropskem prostoru. Pri tem izhajamo iz izhodišča, da trajnostni urbanizem, ki rešuje tako prostorske kot socialne, kulturne in ekonomske težave zahteva ustrezno zastopanost med družboslovnimi, naravoslovnimi in tehničnimi poklici.
Keywords: City planning; Neighbourhood; Occupations; Poklici; Soseska; Sustainable development; Trajnostni razvoj; Urbanizem