Artificial intelligence - based exergy analysis of an absorption cooling system - Strušnik, Dušan (Journal of energy technology, 2025)
V tem prispevku je predstavljena eksergijska analiza absorpcijskega hladilnega sistema, ki temelji na umetni inteligenci in deluje na principu hladilnega cikla litijev bromid–voda. Za absorpcijski hladilni sistem je značilno, da za svoje delovanje izkorišča srednjetlačno odjemno paro iz parne turbine. Eksergijska analiza umetne inteligence temelji na modelu strojnega učenja, ki napoveduje in optimizira delovanje absorpcijskega hladilnega sistema. Algoritem strojnega učenja je validiran z uporabo realnih procesnih podatkov. Rezultati kažejo, da absorpcijski hladilni sistem generira 126,71 kW hladu za daljinsko hlajenje in 279,57 kW toplote, ki se porabi za ogrevanje demineralizirane vode. V analiziranem obdobju je absorpcijski hladilni sistem v povprečju porabil 152,86 kW srednjetlačne pare in deloval s povprečnim eksergijskim izkoristkom 17,3 %. Študija nakazuje, da bi lahko eksergijski izkoristek hladilnega sistema izboljšali z uporabo manj kakovostne pogonske pare ali celo z uporabo vroče vode.
Keywords: absorpcija; absorption; analiza; analysis; artificial intelligence; cooling; efficiency; eksergija; exergy; hlajenje; učinkovitost; umetna inteligenca