List 2. Gospodarske skušnje. (Košena moka bolje gnoji, če ni predrobna). To dokazuje gosp. pastor Thieme v Stockhartovi „Zeit. f. d. Land.a 12. zvezku. Gosp. Thieme je skušal drobno in debelo košeno moko (Knochenmehl), pa dobro obnesla se mu je le debela moka. — Dozdaj smo mislili: če drob-nejša je košena moka, toliko bolja je za gnoj, ker se lože spersteni. — Naj se poskusi po novem priporočilu! (Komatov in druge usnjate oprave v konjskih štalah imeti, ni nikoli dobro), ker ojstri amonjak, kteri iz konjske gnojnice puhti, usnju zlo škoduje; v kratkem je tako kerhko, da rado poka. Ta ojstra sapa v konjskih štalah je tudi očem in pljučam škodljiva; za tega volja skerbni gospodarji v zlo soparnih konjskih štalah gnoj večkrat potresejo z drobno zmletim gipsom, kteri poteguje ojstro sapo na-se in je tako na dvojna stran koristen: bolezen odvračuje pa gnoj boljša.