Novi trendi v kirurškem zdravljenju kronične venske insuficience na spodnjih udih - Valentinuzzi, Vladimir (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. V članku je opisana KVI (kronična venska insuficienca), bolezen sodobnega časa, in podan pregled diagnostičnih postopkov in kirurške terapije.Pregledane so indikacije za kirurško zdravljenje varikoznih ven. Prikazano je lokalno odstranjevanje varikoznih ven, opisan način podvezanja ustja velike in male safene ter orisana priporočena metoda-delno odstranjevanje velike in male safene z invaginacijsko tehniko. Zaključki. Poseben poudarek je na opisu subfascialnega endoskopskega kirurškega zdravljenja insuficientnih perforantnih ven. Podan je vpogled v konzervativno in operativno zdravljenje KVI s prizadetostjo globokih ven in orisane kiruršketehnike.
Keywords: kirurško zdravljenje; kronična venska insuficienca; Safenska vena; Saphenous vein; Surgery; Varice; Varicose ulcer; Varicose veins; Varikozni ulkus; Vasectomy; Vazektomija; Venous insufficiency; Venska insuficienca