The impact of plug-in hybrid vehicles in low-voltage distribution systems using a Monte Carlo simulation - Smilkoska, Evica (JET on-line, 2023)
Vse večja prisotnost proizvodnje, ki temelji na obnovljivih virih energije, kot je sončna, fotovoltaična in vetrna energija, njena naključna porazdeljenost ter velike obremenitve priključnih hibridnih električnih vozil (EV) v stanovanjskih distribucijskih omrežjih povzročajo tako višjo stopnjo neravnovesja kot širok razpon nihanj napetosti. S povečanjem števila priključnih hibridnih EV, ki se sočasno polnijo, lahko dodatna nepredvidljiva obremenitev povzroči več težav trenutnemu omrežju – to so odstopanja napetosti, toplotne preobremenitve, izguba moči, hitrejše staranje transformatorjev in vodov ter zmanjšana kakovost oskrbe in izpad električne energije. V članku predlagamo pristop, ki modelira obnašanje priključnih hibridnih električnih vozil in izvaja analizo pretoka moči na nizkonapetostnem referenčnem omrežju CIGRE ter na ta način omogoča raziskavo vplivov EV na trenutno distribucijsko omrežje.
Keywords: distribucijski sistemi; distribution systems; izgube moči; kakovost električne energije; napetostna odstopanja; nedeterministični pristop; non-deterministic approach; plug-in hybrid electric vehicle; power losses; power quality; priključno hibridno električno vozilo; voltage deviations