Video analysis of wing clicking in Cicadas of the genera Cicadatra and Pagiphora (Homoptera: Auchenorrhyncha: Cicadoidea) - Gogala, Matija (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2003)
Samci škržadov vrst Cicadatra atra, C. persica, C. platyptera in Pagiphora annulata se oglašajo z uporabo timbala in tudi s pokanjem s krili. Drugi mehanizem v podrobnostih ni bil raziskan, zato smo uporabili visokofrekvenčno video tehniko za analizo njegovega delovanja. Pojoče živali vrst C. atra, C. persica in P. annulata smo snemali v kletki z amatersko digitalno video kameroJVC 9800E, ki omogoča snemanje do 200 posnetkov v sekundi ob ustrezno nižji ločljivosti. Po umeritvi sistema smo analizirali serije posnetkov v programu Photoshop in jih po predhodni ločitvi polslik primerjali z oscilogrami istočasno posnetega zvoka. Analiza je pokazala, da se pri obeh preiskovanih vrstah rodu Cicadatra pojavijo poki takrat, ko so sprednja krila razprta ali se spet začnejo zapirati, nikakor pa ne nastane zvok ob udarcu kril ob telo ali ob podlago, kakor so domnevali različni avtorji. Notranji robkril ostane med oglašanjem zataknjen v žleb na mezonotumu, zato tudi ni verjetno, da bi zvok nastal ob sunkovitem izprožanju krila iz tega žleba ali ob ponovni vložitvi vanj, kar so domnevali drugi. Drugi par kril vsaj pri vrsti C. persica pri tem ne sodeluje. Najverjetneje pokanje s krili temelji napreprostem bistabilnem sistemu v krilih, ki deluje kot nekakšen timbal. Pri vrsti P. annulata smo lahko dokazali, da se v napevu poleg timbalnih zvokov prav tako pojavlja pokanje s krili, ob katerem živali razločno privzdigujejo sprednja krila. Za natančnejšo analizo pa je 200 slik v sekundi pri tej vrsti premalo, saj se pokanje s krili ponavlja okoli 130 - 140-krat v sekundi.
Keywords: bioakustika; entomologija; oglašanje; škržati