Študij sekundarnih interakcij v polarnih kavčukih z mehaničnimi sredstvi: primer mešanic CR/TPU - Dimitrievski, Ilija (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
V delu so predstavljeni rezultati modela, ki opisuje deformacijsko in temperaturno odvisnost dinamičnih mehaničnih funkcij amorfnih polatrnih kavčukov z morfološko strukturo v obliki sekundarne mreže, ki nastane v snovi zaradi orientacijskih (dipol-dipol) in disperzijskih molekulskih interakcij. Skupaj z izmerjenimi dinamičnimi funkcijami omogoča model določitev znaačilne energije za mehanično porušitev sekundarne mreže in aktivacijske energije za njeno toplotno porušitev in je tako primeren za kvantitativno reološko karakterizacijo snovi s takšno morfologijo. Rezultati so podani za primer polarnih mešanic CR/TPU.
Keywords: kavčuk; elastičnost; morfologija; reologija; interakcije