Posledice življenja starih ljudi v samoti in kako jih lahko preprečimo - Balent, Ivona (Socialno delo, 2022)
Prispevek prikazuje pomembne ugotovitve na področju samskega življenja v starosti in obravnava problem samote. Težav, s katerimi se zaradi samote srečajo stari ljudje, ne smemo zanemarjati, prav tako pa moramo upoštevati tudi posledice teh težav na njihovo fizično in psihično zdravje in splošno počutje. Zato so v prispevku opisane nekatere intervencije, ki so se pokazale kot učinkovite v preprečevanju negativnih posledic samote pri starih ljudeh. Ker je socialna mreža za zdravje starostnika zelo pomembna, so najuspešnejše intervencije tiste, ki temeljijo na krepitvi socialne podpore starega človeka (npr. sodelovanje znotraj društev, zagotavljanje podpore drugim, multigeneracijska gospodinjstva).
Keywords: duševno zdravje; independent living; mental health; old age; old people; samostojno življenje; social intervention; social isolation; social support; socialna intervencija; socialna izolacija; socialna opora; stari ljudje; starost