Consistency of stand density estimates and their variability in forest inventories in Slovenia - Hladnik, David (Acta silvae et ligni, 2014)
V Sloveniji so ocene o gozdnih virih na ravni države sestavljene iz podatkov gozdnih inventur v gozdnogospodarskih enotah Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) in vzporedne gozdne inventure, ki je bila zasnovana v sklopu Monitoringa gozdov in gozdnih ekosistemov % popis MGGE Gozdarskega inštituta Slovenije. Ker je za inventure na ravni gozdnogospodarskih enot v primerjavi s konceptom nacionalnih gozdnih inventur ključna razlika v zasnovi vzorčenja in časovni dinamiki zbiranja podatkov, smo preverili konsistentnost sestojnih gostot, ki jih ocenjujemo v obeh sklopih gozdnih inventur. S primerjavo lesnih zalog, ocenjenih v popisu MGGE in na prilagojeni sistematični 4-km vzorčni mreži vzorčnih ploskev gozdnogospodarskega načrtovanja ZGS, nismo odkrili značilnih razlik v časovno primerljivih obdobjih. Za proces harmonizacije gozdnih inventur na Slovenskem predlagamo izhodišča, po katerih bo mogoče usklajeno ocenjevati strukturne značilnosti gozdov na ravni države.
Keywords: gozdne inventure; vzorčne mreže; sestojne gostote; gozdni rastiščni tipi; Slovenia; Slovenija