Povezanost med družinskimi dejavniki in avtodestruktivnostjo pri slovenskih srednješolcih - Rus-Makovec, Maja (Psihološka obzorja (Ljubljana), 1998)
Glede na visoko stopnjo samomorilnosti v slovenski mladostniški populaciji (20 na 100.000) smo poskušali v raziskavi pokazati povezave med avtodestruktivnim vedenjem slovenskih srednješolcev in njihovo družinsko situacijo. V raziskavi je sodelovalo 4706 srednješolcev po načelih reprezentativnega vzorca. Rezultate smo pridobili s pomočjo obširnega vprašalnika. Rezultati so pokazali, da kot družinski dejavniki zaščite delujejo pozitivno doživljanje družinskega vzdušja, čustvena podpora staršev, manjša frekvenca konfliktov s starši in med starši in manjša prizadetost zaradi konfliktov.
Keywords: mladostniki; družina; family; družinski odnosi; depresivnost; samospoštovanje; samomorilno vedenje; Slovenia; Slovenija