Theoretical calculation of stress for the start of stress induced martensitic phase transformation in the Shape Memory Alloys NiTi - Ferčec, Janko (Anali PAZU, 2013)
Za nikelj - titanove (NiTi) zlitine s spominom oblike je značilno posebno termo-mehansko vedenje. Zlitine NiTi kažejo nad temperaturo, kjer imajo popolno avstenitno fazo, superelastično vedenje. Superelatično vedenje je lastnost materiala in pomeni, da pride v materialu med obremenjevanjem pri določeni napetosti do brez-difuzijske fazne transformacije iz avstenita v martenzit. Pri tem se v materialu izredno spremeni raztezek ob relativno majhnem naraščanju napetosti. Vrednost začetka transformacije v zlitini s spominom oblike NiTi je izredno odvisna od načina obremenitve. Pri natezni in tlačni obremenitvi pride do asimetrije. V predstavljenem delu je prikazana eksperimentalno določena napetost za potek transformacije pri obremenitvi na nateg in teoretični izračun napetosti za začetek transformacije pri tlačni in strižni obremenitvi.
Keywords: napetost; NiTi alloys; NiTi zlitine; shape memory; spomin oblike; stress; superelasticity; superelastičnost; zlitine