Ugovor vesti v slovenskih javnih lekarnah - Kodrič, Ana (Farmacevtski vestnik, 2023)
Na področju medicine ugovor vesti razumemo kot zavrnitev določene zdravstvene obravnave, ki ni v skladu z vestjo zdravstvenega delavca. Namen naše raziskave je bil proučiti področje ugovora vesti z vidika seznanjenosti z njim, njegove uporabe in odnosa slovenskih farmacevtov v javnih lekarnah do tega etičnega instituta. Za raziskavo smo uporabili metodo fokusne skupine, katere vsebino smo oblikovali s pomočjo sistematičnega pregleda literature in spletnega anketiranja namenskega vzorca slovenskih farmacevtov. V Sloveniji števila farmacevtov, ki uveljavljajo ugovor vesti, ne poznamo, člani fokusne skupine pa ocenjujejo, da jih je zelo malo. Uveljavljanje ugovora vesti terja zahtevnejšo organizacijo dela, kar je pogosto povezano s slabšim odnosom sodelavcev in delodajalcev, dodatno pa k temu prispeva tudi strah pred zlorabami. Potrebna je torej jasnejša opredelitev uveljavljanja ugovora vesti ter izobraževanje, ki bi pripomoglo k boljšemu poznavanju in posledično sprejemanju tega instituta v stroki.
Keywords: Farmacevti; javne lekarne; Lekarne; lekarniški farmacevt; ugovor vesti