So prevedena poljudnoznanstvena besedila v slovenščini drugačna od izvirnih? - Pisanski Peterlin, Agnes (Slavistična revija, 2015)
Prispevek se ukvarja z vprašanjem, ali je mogoče skozi prime rjavo besedil, ki so v slovenščino prevedena, in primerljivih besedil, ki so izvirno napisana v slovenščini, opazovati razlike med jezikom prevodov in jezikom izvirnikov. Primerjava se osredotoča na rabo epistemske naklonskosti v poljudnoznanstvenih besedilih. Korpus obsega 200.000 besed in je sestavljen iz dveh delov: v prvem je 30 slovenskih izvirnikih besedil, v drugem pa 30 prevodov iz angleščine v slovenščino. Rezultati pokažejo razliko v pogostosti rabe izrazov epistemske naklonskosti med obema deloma korpusa, prav tako se med njima pokaže tudi razliko v pogostosti rabe posameznih leksikogramatikalni h kategorij, ki se uporabljajo za izražanje epistemske naklonskosti.
Keywords: corpus analysis; epistemic modallity; epistemska naklonskost; korpusna analiza; poljudnoznanstvena besedila; popular science texts; prevodi; prevodoslovje; Slovene; Slovenian language; slovenščina; translated Slovene; translation studies