Razumevanje simbolov Jakobove školjke in rumene puščice na Caminu v luči Luckmannove teorije simbolov in izpovedi romarjev - Krajnc, Slavko (Bogoslovni vestnik, 2023)
Romanje po poti Camino de Santiago v poznomodernosti doživlja razcvet. Preoblikuje se v osebni ritual, pri katerem je pomen pomembnejši od cilja in pot pomembnejša od destinacije. Verjetno sta najpogostejša znaka in simbola na Jakobovi poti školjka in puščica. Ta članek obravnava osebnoizpovedne izkušnje doživljanja simbolov školjke in rumene puščice glede na Luckmannovo razumevanje teorije simbolov. Za potrebe take analize avtorja najprej orišeta osnove Luckmannove teorije simbolov in temu dodata tudi razumevanje ritualov, ki so ga nekateri avtorji razvili iz Luckmannove teorije simbolov. Pri tem Luckmannovo teorijo osvetlita tudi glede na podobne ugotovitve drugih avtorjev. Temu sledi del članka, ki prinaša vrsto osebnoizpovednih izkušenj romarjev ob srečavanju s simboloma školjke in rumene puščice na Camino de Santiago. V sklepu avtorja osvetlita osebnoizpovedna poročila romarjev z vidika Luckmannove teorije simbolov.
Keywords: Camino de Santiago; Luckmann, Thomas; ritual; rumena puščica; scallop; simbol; symbol; školjka; yellow arrow