Razmerje med aktivnostjo simpatika in parasimpatika pri testu z nagibno mizo - Rotar, Melita (Medicinski razgledi, 2003)
Uvod. Nevrokardiogena sinkopa je najpogostejša oblika prehodne izgube zavesti,ki nastane zaradi neustreznega proženja Bezold-Jarischovega refleksa. Vzrok je najpogosteje pokončni položaj telesa. S tehniko spektralne analize variabilnosti srčnega ritma so dokazali, da je tik pred sinkopo aktivnost simpatika močno povečana, ob sinkopi pa pride do paradoksne inhibicije simpatika, kar privede do vazodilatacije in bradikardije ter posledične izgubezavesti. Ugotoviti smo želeli, ali se pri testu z nagibno mizo odzivi avtonomnega živčevja med preiskovanci z nevrokardiogeno sinkopo in brez nje razlikujejo in ali so te razlike pri testiranju z nitroglicerinom večje. Preiskovanci in metode. Primerjali smo skupino 30 preiskovancev, testirariih znitroglicerinom (NTG+) in skupino 30 preiskovancev, testiranih brez nitroglicerina (NTG-). V vsaki skupini smo pri polovici preiskovancev s testomizzvali sinkopo (SIN+), pri drugi polovici pa ne (SIN-). S spektralno analizo variabilnosti srčnega ritma smo izračunali količnik SF/VF med srednje-(SF) in visokofrekvenčnim (VF) pasom spektralne analize srčnega ritma,ki predstavlja ravnovesje med simpatikom in parasimpatikom. Rezultate znotraj skupine smo primerjali s testom t za parne vzorce, med skupinami pa s Studentovim testom t. Za statistično pomembno razliko smo upoštevali vrednost p <_ 0,05. Rezultati. V vseh skupinah, razen v skupini NTG-/SIN-, se vrednostiSF/VF statistično pomembno povečajo po dvigu preiskovanca iz ležečega položaja na nagibni kot 60 stopinj. Količnik SF/VF se poveča: p < 0,001(NTG+/SIN+), p < 0,005 (NTG+/SIN-), p < 0,05 (NTG=/SIN+), NS (NTG-/SIN-).Statistično pomembno povečanje smo našli tudi med ležečim položajem in dodatkom nitroglicerina za spremembo SF/VF (skupina NTG+/SIN+: p < 0,01, skupina NTG+/SINp < 0,001). Med skupinami nismo našli statistično pomembnih razlik. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: Nagnjena miza, testi; Syncope, Vasovagal; Nitroglicerin; Diagnosis; Sinkopa vazovagalna; Tilt-Table Test; Elektrokardiografija; Nitroglycerin; Electrocardiography; Srčna frekvenca; Heart Rate; sinkopa; vegetativno živčevje; testi; nagib