Ali lahko napovemo čas vzdrževalnega zdravljenja z metadonom? - Iljaž, Rade (Zdravstveno varstvo, 2006)
Uvod: Center za prevencijo in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog (CPZOD) v Brežicah je začel svoje delo leta 1995 kot del prvotne mreže tovrstnih centrov v Sloveniji. V centru sta za del delovnega časa stalno zaposlena zdravnik in diplomirana medicinska sestra. Metode: Retrospektivna študija 10 let dela CPZOD Brežice, s primerjavo kazalcev dela po starosti in spolu in obliki ukrepa ter iskanje napovednih dejavnikov za čas zdravljenja v vzdrževalnem metadonskem programu (VMP) Centra. Rezultati: V prvih 10 letih dela je v CPZOD Brežice bilo obravnavanih 205 državljanov republike Slovenije.93 jih je bilo vključenih v t.i. vzdrževalno metadonsko zdravljenje (VMZ), od tega 68 moških in 25 žensk. Ostale je obravnavala psihologinja in psihiater oz. so bili deležni psihosocialnih ukrepov. Povprečna starost ob prvem obisku centra je bila 21,8 let, in sicer 19,9 let za psihosocialno svetovanje in 24 let za vzdrževalno metadonsko zdravljenje. Z enosmerno analizo variance (ANOVA), smo ugotovili statistično značilne razlike glede povprečne starosti pri psihosocialnem svetovanju zaradi treh različnih prepovedanih drog (opiati, benzodiazepini in kanabis). Z uporabo multivariatneanalize smo kot statistično značilne napovedne dejavnike za čas zdravljenja v vzdrževalnem metadonskem programu potrdili povprečni in začetni najvišji odmerek metadona. Zaključek: Pri napovedovanju časa vzdrževalnega zdravljenja z metadonom velja upoštevati največji začetni in skupni odmerek metadona. Starost ob začetku zdravljenja pa načeloma nima pojasnjevalnega učinka pri napovedovanju časa vzdrževalnega zdravljenja z metadonom.
Keywords: (RS)-methadones; Age Factors; droge; Drug Therapy; Metadon; Methadone; Psihoterapija; Psychotherapy; Sex Factors; Snov, zloraba, centri za zdravljenje; Spolni faktorji; Starostni faktorji; Substance Abuse Treatment Centers; Substance Dependence; vzdrževalno zdravljenje; zasvojenost