Organizacijska kultura v izbrani pravni osebi javnega sektorja - Belac, Sonja (Mednarodna revija za javno upravo, 2017)
Raziskava postavlja v ospredje problematiko organizacijske in upravne kulture v povezavi s pristopi v javni upravi, z managementom sprememb in s strateškim managementom v organizacijah javne uprave. Empirični del razišče obstoječo in želeno organizacijsko kulturo ter obstoj odpora do sprememb v izbrani organizaciji javne uprave in podaja predloge za morebitno izboljšanje. Podatki in informacije so bile pridobljene z uporabo OCAI vprašalnika Camerona in Quinna, ki sta jim bili dodani še dve vprašanji za ugotavljanje odpora do sprememb. Rezultati analize kažejo, da je prevladujoči tip organizacijske kulture v izbrani organizaciji kultura hierarhije in da bi si zaposleni v bodoče želeli prevladujoče organizacijske kulture tipa klan v vseh njenih vidikih. Iz raziskave tudi izhaja, da zaposleni dojemajo organizacijsko kulturo v vseh organizacijskih enotah enako in da so statistične razlike v dojemanju organizacijske kulture med vodstvenim kadrom in ostalimi zaposlenimi le v organizacijski kulturi tipa hierarhije. Izidi raziskave obenem kažejo prisotnost odpora do sprememb. Stanje v organizaciji se sklada tudi s sliko javne uprave v evropskem okolju, kjer so prisotne tako tradicionalne vrednote in vrednote nove kulture, kot tudi strah in odpor do sprememb.
Keywords: approach to public administration; attitude towards change; desired organisational culture; javna uprava; OCAI questionnaire; OCAI vprašalnik; odnos do sprememb; organizacijska kultura; pristopi v javni upravi; public administration; typology of organisational culture; želena organizacijska kultura