Etnologinja in kulturna antropologinja v muzeju sodobne umetnosti - Valič, Urša (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2019)
Avtorica v besedilu predstavi svojo izkušnjo šestmesečnega raziskovalnega dela v Nacionalnem muzeju sodobne umetnosti v Bukarešti v Romuniji leta 2017. Sodelovala je pri rekonstrukciji muzeja, in sicer vzpostavljanju sodelovanja med muzejem in prebivalci bližnje soseske Rahova - Uranus. Predstavlja prakso sodelovanja med muzejskim osebjem (tako kustosi kot menedžmentom), mladimi umetniki in nekaterimi prebivalci soseske Rahova - Uranus. Poda perspektivno in pomembno vlogo znanja etnologov in kulturnih antropologov v participativnih projektih muzejev.
Keywords: aplikativna antropologija; inkluzivnost; muzeji; Romunija; sodobna umetnost