Nezadovoljni odlašalci - Videčnik, Asja (Šolsko polje, 2011)
V študiji raziskujemo odlašanje v študijskem kontekstu med študenti Univerze vLjubljani. Odlašanje s študijskimi zadolžitvami kot so npr. učenje za izpit, pisanje seminarskih nalog in prijavljanje na izpit ter vpisovanje ocen se je vpreteklih študijah povezovalo z različnimi osebnostnimi potezami, motivacijo,merami uspešnosti ipd. V tej raziskavi smo odlašanje proučevali v povezavi z učno uspešnostjo ter zadovoljstvom (z življenjem in s študijem). 181 študentov Univerze v Ljubljani je poročalo o nekaterih svojih preteklih učnih in študijskih ocenah, izpolnili so Lestvico ocenjevanja odlašanja za študente PASS (Procrastination Assessment Scale-Students, Solomon in Rothblum,1984), Lestvico zadovoljstva z življenjem SWLS (Diener et al., 1985) ter Lestvico zadovoljstva s študijem (Videčnik, 2009). Rezultati podobno kot vprejšnjih študijah kažejo mešano sliko o povezavi odlašanja in ocen, nekateremere odlašanja se namreč šibko negativno povezujejo z nekaterimi merami šolskega in študijskega uspeha (npr. odlašanje z učenjem za izpit je negativno povezano s povprečjem študijskih ocen), spet drugje pa povezav ni. Rezultati korelacijskih analiz kažejo tudi, da se zadovoljstvo z življenjem šibko negativno povezuje z odlašanjem s pisanjem, učenjem ter s skupno mero odlašanja, zadovoljstvo s študijem pa je zmerno negativno povezano z odlašanjem na vseh merjenih področjih. Rezultati multiplih regresijskih analizkažejo, da lahko mere uspeha in ocen pri napovedovanju študijskih ocen skupaj pojasnijo 41,7 % variance študijskega povprečja, ter 52,3 % variance zadovoljstva s študijem. Izsledki raziskave nam pomagajo pri spoznavanju odlašanja v šolskem in študijskem kontekstu pri nas ter pomagajo pri boljšem razumevanju povezave odlašanja in zadovoljstva pri študiju.
Keywords: procrastination; visokošolski študij; students; odlašanje; zadolžitve; grades; satisfaction with life; student; študenti; učni uspeh; academic satisfaction; zadovoljstvo