Znanstveno publiciranje v slovenskem prostoru - Miholič, Petruša (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišče: V procesu znanstvenega komuniciranja se informacije izmenjujejo in osrednjo vlogo pri tem ima znanstvena periodika. Objavljanje rezultatov znanstvenega raziskovanja je osnovna značilnost procesa znanstvenega informiranja in komuniciranja. Metode: Analizirali smo gradivo objavljeno v obdobju 1992-2003 na področju biomedicine v slovenskem prostoru. Uporabili smobibliografsko zbirko Biomedicina Slovenica (BS). Število objav smo primerjali s sredstvi za obdobje 1992-2003, ki jih je Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport (MŠZŠ) namenilo medicini. Rezultati: V obravnavanem obdobju je bil porast števila objav v slovenskem jeziku najvišji pri objavljenih prispevkih na konferencah. Pri objavah v angleškem jeziku so najštevilnejši članki v revijah, sledijo jim objavljeni prispevki v kongresnih zbornikih. Razmerja objav posameznih zvrsti med slovenskim in angleškim jezikom so pokazala, da prevladujejo objave v angleškem jeziku samo pri izvirnih znanstvenih člankih. Zaključek: Z opravljeno analizo smo ugotovili, da ni prevladujočega vzorca soodvisnosti med deleži objav in deleži sredstev MŠZŠ zaraziskovalno infrastrukturo.
Keywords: financing; financiranje; raziskovalno delo; research work; scientific communication; scientific publication; Slovenia; Slovenija; znanstvene objave; znanstveno komuniciranje