Red, black or white? - Petru, Simona (Documenta Praehistorica, 2006)
V članku je predstavljena uporaba barvil v paleolitiku in poskus interpretacije njihovega simboličnega pomena. Ta je najbolj očiten pri rdeči barvi, ki je morda bila simbol transformacije, kar se odraža v njeni uporabi pri pokopih in pri barvanju ženskih figur. V slovenskih paleolitskih najdiščih je le malo sledi obdelave pigmentov, tolkači, s katerimi so drobili rdeč pigment, so znani le iz treh jam.
Keywords: Slovenia; Slovenija; prazgodovina; arheološke najdbe; paleolitik; barvila; barve; barvanje; simboli; symbol