Reading gays on the small screen - Dhaenens, Frederik (Javnost (Ljubljana), 2012)
Izhajajoč iz vpogledov "gej teorije" raziskava opušča razumevanje, da popularna kultura lahko artikulira odpor diskurzu heteronormativnosti, ki se pojavlja in utrjuje v proizvodih popularne kulture. Raziskava se še posebej osredotoča na možnost, da se predstavljanje gejev v sodobnem televizijskem filmu upre heteronormativnim institucijam, praksam, normam in vrednotam. V predhodnih kvalitativnih raziskavah vsebine gejevskega upora v popularnih nadaljevankah (Skrivna naveza, Family Guy, Pod rušo, Bratje in sestre, Torchwood in Prava kri) je avtor razkrival, da te serije upodabljajo gejevske like in teme, ki izpostavljajo zatiralne prakse heteronormativnosti in predstavljajo življenjske alternative heteronormativnem načinu življenja. Ker artikulacije upora postanejo odporne le skozi dojemanje, je cilj raziskave proučiti, kako televizijska občinstva dojemajo pomen predstavljanja gejev in njihovo moč upora. Cilj raziskave je dvojen: najprej ugotoviti, kako flamski redni gledalci sodobnega televizijskega filma dojemajo gejevsko predstavljanje in še posebej, kako dojemajo artikulacije gejevskega upora. Drugič, raziskava ima namen raziskati, ali televizijski gledalci v svojem dojemanju prevzemajo heteronormativne ali uporniške diskurzivne položaje. V ta namen avtor primerja rezultate analize recepcije z ugotovitvami predhodnih analiz vsebin o tem, kako se popularne nadaljevanke lahko uprejo diskurzu heteronormativnosti.
Keywords: mass media; množični mediji; norme; television; televizija; homoseksualci; televizijski gledalci