Simuliranje preizkusa težke nesreče Phebus FPT1 s programom MELCOR - Leskovar, Matjaž (Strojniški vestnik, 2006)
V okviru sodelovanja v Mednarodnem standardnem problemu OECD st. 46 smo z dvema verzijama programa MELCOR 1.8.5 (QZ in RE) simulirali ključne pojave v gorivnem svežnju in primarnem krogu naprave Phebus med fazo degradacije sredice pri preizkusu Phebus FPT1. Pri razvoju vhodnega modela smo upoštevali priporočila glede nodalizacije in uporabe privzetih parametrov, ki so podana vspecifikacijah ISP-46. Posebno pozornost smo namenili modeliranju specifičnosti naprave Phebus. Primerjava rezultatov izračunov s preizkusnimi meritvami je pokazala dobro ujemanje termohidravličnih spremenljivk in zadovoljivo ujemanje končnih izpustov za večino radioaktovnih snovi, medtem koje odlaganje v uparjalniku precenjeno. Ključni dogodki so napovedani ob pravih časih. Razlike med rezultati simuliranj z obema različicama programa MELCOR so zanemarljive za termohidravlične spremenljivke, majhne za izpuste radioaktovnih snovi in časovno napoved ključnih dogodkov, vendar pomembne za odlaganje radioaktovnih snovi in degradacijo sredice. V splosnem se rezultati novejse različice RE programa MELCOR 1.8.5 bolje ujemajo z meritvami preizkusa.
Keywords: jedrska varnost; reaktorji; modeliranje; simuliranje; nezgode; računalniški program Melcor