Ozaveščanje in promocija trajnostnega razvoja energetike in uporabe obnovljivih virov energije - Papler, Drago (IB revija (Ljubljana), 2010)
Proučujemo, koliko ozaveščenje, promocija in izobraevanje prispevajo k poznavanju trajnostnega razvoja energetike in uporabi obnovljivih virov energije ter podnebno-energetskega paketa Evropske unije. V anketno raziskavo so bile vključene ciljne skupine s področja druboslovja, naravoslovja, elektroenergetike in energetskega menedmenta, zlasti pa nas zanima mnenje študentov druboslovja. Anketni podatki so bili analizirani z opisnimi statistikami z izračunom srednjih vrednosti, korelacijsko analizo in multivariatno faktorsko analizo. Med viri energije v trajnostnem razvoju energetike in uporabi obnovljivih virov energije s politikami podpor so bili ugotovljeni trije skupni faktorji: ozaveščanje, izobraevalne dejavnosti, promocija in podpora za energetske vire; zaveze za učinkovitejšo energetsko politiko in izrabo virov energije; naravni potenciali obnovljivih virov energije. To so dejavniki, ki bi jim veljalo nameniti večjo pozornost pri načrtovanju razvoja slovenskega elektrogospodarstva v sklopu podnebno-energetske politike Evropske unije do leta 2020.
Keywords: sustainable development; trajnostni razvoj; energetika; energetski viri; obnovljivi energetski viri; ozaveščanje