Alveolarna krvavitev kot zaplet po kombiniranem zdravljenju z antiagregacijskimi in antikoagulantnimi zdravili pri primarni koronarni intervenciji pri bolniku z akutnim koronarnim sindromom z elevacijo ST veznice - Kirbiš, Simona (Acta medico-biotechnica, 2009)
Z antiagregacijskim in antikoagulantnim zdravljenjem začnemo pri bolnikih z akutnim koronarnim sindromom (AKS) z elevacijo ST veznice že pred primarno koronarno intervencijo (PCI). Eptifibatid je zaviralec glikoproteinskih receptorjev IIb/IIIa na membrani trombocitov in ga pogosto uporabljamo skupaj s standardnim heparinom za preprečevanje tromboz po PCI. Krvavitve so zaplet po PCI in se najpogosteje pojavijo na vbodnem mestu in so pogostejše pri starejših bolnikih. Alveolama krvavitev je redek zaplet po kombiniranem zdravljenju z antiagregacijskimi in antikoagulantnimi zdravili. Opisan bo primer 43-letnega kadilca, ki se je zdravil zaradi miokardnega infarkta z dvigom veznice ST. Pred primarno PCI je prejel standardni heparin in dvojno antiagregacijsko terapijo. Kakšnih 5 minut po intrakoronarni aplikaciji eptifibatida so se pojavile hemoptize. Potrebna je bila intubacija, mehanična ventilacija, transfuzija koncentriranih eritrocitov in ukinitev vseh antikoagulantnih sredstev. Alveolarna krvavitev je življenje ogrožujoč zaplet po PCI in zahteva intenzivno in hitro zdravljenje.
Keywords: akutni koronarni sindrom; alveolarna krvavitev; Anticoagulants; antikoagulacijsko zdravljenje; Antikoagulanti; Hemoptiza; Hemoptysis; Miokardni infarkt; Myocardial Infarction; Platelet Aggregation Inhibitors; Trombociti, zlepljenje, inhibitorji