Selection of optimum process parameters in high speed CNC end-milling of composite materials using meta heuristic techniques - a comparative study - Pare, Vikas (Strojniški vestnik, 2015)
Visokohitrostna CNC-obdelava kompozitnih materialov z aluminijastim matriksom je pomembna za letalsko in vesoljsko industrijo. Letalska in vesoljska industrija zahteva visoko kakovost in napovedovanje površinske hrapavosti na podlagi vhodnih parametrov procesa je pomembno za zagotavljanje kakovosti izdelkov. Veliko raziskovalcev se ukvarja s konvencionalno obdelavo, le malo pa se jih je lotilo tehnik optimizacije na področju visokohitrostnih obdelav, kot so npr. optimizacija na osnovi poučevanja in učenja (TLBO) ter gravitacijski iskalni algoritmi (GSA). Namen tega raziskovalnega članka je modeliranje odvisnosti med površinsko hrapavostjo in izbranimi vhodnimi parametri, optimizacija površinske hrapavosti z mehkimi računskimi tehnikami kot so GSA, TLBO, SA in GA, primerjava rezultatov, kakor tudi verifikacija in validacija rezultatov iz prejšnjega koraka z izvedbo dodatnega nabora eksperimentov.
Keywords: gravitacijski iskalni algoritmi; kompoziti s kovinskim matriksom; optimizacija; površinska hrapavost; visokohitrostna obdelava