Tengmalm's owl Aegolius funereus found in bare karst area of Pag island (N Dalmatia, Croatia) - Denac, Damijan (Acrocephalus, 2005)
Dne 28.4.2005 je bil na Pagu na goli kraški planoti "Ravna" (cca. 200 m n.v.) gore Dolac najden mrtev koconogi čuk Aegolius funereus, mlad (2Y) samec. Najdba je zanimiva, ker gre za enega redkih podatkov o pojavljanju koconogega čuka na obalnem predelu Hrvaške. Doslej so bili za to območje potrjeni le štirje podatki, tri iz okolice Senja in en iz okolice Dubrovnika (Zagospom), in vsi starejši od 70 let. Konconogi čuk je na Pag najverjetneje migriral s svojih najbližjih gnezdišč na Velebitu. Znano je namreč, da je del populacije koconogega čuka, posebej mlade ptice in samice, zunaj gnezditvenega obdobja nomadski. Odpira se vprašanje habitata, v katerem je ptica bivala na Pagu, sajnaj bi koconogi čuk tudi zunaj gnezditve izbiral potencialni gnezditveni habitat, to pa so v Evropi mešani in iglasti gozdovi višjih leg. Kadaver z zdrobljeno lobanjo je bil najden pod peto vetrnico v vetrni elektrarni Ravna 1. Vzrok smrti je bil trk z vetrnico. Po naših podatkih v tej vetrni elektrarni ne opravljajo študije vpliva elektrarne na smrtnost ptic, kar bi bilo po tujih priporočilih in upoštevajoč omenjeno najdbo nujno potrebno.
Keywords: Birds; Ekosistem; bird; Ecosystem; Ptice; Croatia; Hrvaška; ornitologija; Pag; zoogeografija